24.10.2024
ID: 6217upozornenie pre užívateľov

Akt o kybernetickej odolnosti: Rada prijala nový právny predpis o bezpečnostných požiadavkách na digitálne produkty

572572e65ad669564fe8cf24acfc2739/s117_paragraf.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Rada prijala nový právny predpis o požiadavkách na kybernetickú bezpečnosť produktov s digitálnymi prvkami s cieľom zabezpečiť, aby produkty, ako sú pripojené domáce kamery, chladničky, televízory a hračky, boli už pred uvedením na trh bezpečné (akt o kybernetickej odolnosti). Cieľom tohto nového nariadenia je vyplniť medzery, objasniť prepojenia a zabezpečiť väčšiu súdržnosť existujúceho právneho rámca kybernetickej bezpečnosti, čím sa zabezpečí, aby produkty s digitálnymi komponentmi, napríklad produkty internetu vecí, boli bezpečné v celom dodávateľskom reťazci a počas celého životného cyklu.

Hlavné prvky nového nariadenia

Novým predpisom sa v celej EÚ zavádzajú požiadavky na kybernetickú bezpečnosť týkajúce sa navrhovania, vývoja, výroby a sprístupňovania hardvérových a softvérových produktov na trhu, aby sa zabránilo prekrývaniu požiadaviek vyplývajúcich z rôznych právnych predpisov v členských štátoch EÚ. Napríklad softvérové a hardvérové produkty, ktoré splnia požiadavky nariadenia, budú mať označenie CE. Označenie „CE“ sa uvádza na mnohých výrobkoch, s ktorými sa obchoduje na rozšírenom jednotnom trhu v Európskom hospodárskom priestore (EHP). Takto označené výrobky predávané v EHP boli posúdené ako výrobky spĺňajúce vysoké požiadavky na bezpečnosť, zdravie a ochranu životného prostredia.

Nariadenie sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú priamo alebo nepriamo pripojené k inému zariadeniu alebo k sieti. Výnimku budú mať produkty, pre ktoré sú kyberneticko-bezpečnostné požiadavky už stanovené v existujúcich pravidlách EÚ, napríklad zdravotnícke pomôcky, výrobky leteckej techniky a automobily.

Nové nariadenie umožní spotrebiteľom zohľadniť kybernetickú bezpečnosť pri výbere a používaní produktov, ktoré obsahujú digitálne prvky, vďaka čomu budú môcť ľahšie identifikovať hardvérové a softvérové produkty so správnymi prvkami kybernetickej bezpečnosti.

Ďalšie kroky

Po dnešnom prijatí podpíšu legislatívny akt predsedovia Rady a Európskeho parlamentu a v nasledujúcich týždňoch sa uverejní v úradnom vestníku EÚ. Nové nariadenie nadobudne účinnosť dvadsať dní po tomto uverejnení a začne sa uplatňovať 36 mesiacov po nadobudnutí účinnosti, pričom niektoré ustanovenia sa budú uplatňovať už v skoršom štádiu.
 

Zdroj: TS EU


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk