11.7.2024
ID: 6119upozornenie pre užívateľov

EncroChat: Súdny dvor spresnil podmienky zasielania a použitia dôkazov v trestných veciach s cezhraničným rozmerom

V súvislosti s trestným konaním v Nemecku týkajúcim sa nezákonného obchodovania s omamnými látkami prostredníctvom šifrovanej telekomunikačnej služby EncroChat Súdny dvor spresnil určité podmienky zasielania a použitia dôkazov, ktoré vyplývajú zo smernice o európskom vyšetrovacom príkaze v trestných veciach.

Európsky vyšetrovací príkaz týkajúci sa zaslania dôkazov, ktoré už získal iný členský štát, tak môže za určitých podmienok prijať prokurátor. Na jeho vydanie nie je potrebné, aby boli splnené podmienky, ktoré sa uplatňujú na získavanie dôkazov vo vydávajúcom štáte. Následné súdne preskúmanie dodržiavania základných práv dotknutých osôb však musí byť možné. Okrem toho odpočúvanie uskutočnené členským štátom na území iného členského štátu musí byť tomuto štátu oznámené včas. Trestný súd musí za určitých podmienok vylúčiť dôkazy, ak sa dotknutá osoba nemôže k nim vyjadriť.

Francúzskej polícii sa s pomocou holandských odborníkov a na základe povolenia francúzskeho súdu podarilo preniknúť do šifrovanej telekomunikačnej služby EncroChat. Táto služba sa na celom svete používala v zašifrovaných mobilných telefónoch na nezákonné obchodovanie s omamnými látkami. Nemecký Spolkový úrad kriminálnej polície mohol prostredníctvom servera Europolu nahliadnuť do materiálu, ktorý bol získaný odpočúvaním a týkal sa používateľov služby EncroChat v Nemecku.

V nadväznosti na európske vyšetrovacie príkazy vydané nemeckou prokuratúrou francúzsky súd povolil zaslanie tohto materiálu a jeho použitie v trestných konaniach v Nemecku.
Krajinský súd Berlín, na ktorom prebieha takéto konanie, má pochybnosti o zákonnosti týchto európskych vyšetrovacích príkazov. Preto predložil Súdnemu dvoru niekoľko prejudiciálnych otázok týkajúcich sa smernice o európskom vyšetrovacom príkaze v trestných veciach1.

Súdny dvor odpovedal, že európsky vyšetrovací príkaz týkajúci sa zaslania dôkazov, ktoré už majú k dispozícii príslušné orgány vykonávajúceho štátu (v tomto prípade Francúzsko), nemusí byť nevyhnutne vydaný sudcom. Môže ho vydať prokurátor, ak má v čisto vnútroštátnom konaní právomoc nariadiť zaslanie už získaných dôkazov.

Navyše vydanie takého rozhodnutia podlieha rovnakým hmotnoprávnym podmienkam, ako sú podmienky uplatniteľné na zasielanie podobných dôkazov v čisto vnútroštátnej situácii. Nemusí však spĺňať tie isté hmotnoprávne podmienky, aké sa uplatňujú na získavanie dôkazov. Okolnosť, že v tomto prípade francúzske orgány získali dôkazy v Nemecku a v záujme svojich nemeckých partnerov, je v tomto ohľade v zásade irelevantná. Súd, na ktorý bola podaná žaloba proti tomuto rozhodnutiu, však musí mať možnosť preskúmať dodržiavanie základných práv dotknutých osôb.
Súdny dvor okrem toho spresnil, že opatrenie súvisiace s preniknutím do koncových zariadení, ktorého cieľom je extrahovať prevádzkové, lokalizačné a komunikačné údaje komunikačnej služby na internete, sa musí oznámiť členskému štátu, v ktorom sa nachádza cieľ tohto opatrenia (v tomto prípade Nemecko). Príslušný orgán tohto členského štátu má teda možnosť oznámiť, že toto odpočúvanie telekomunikačnej prevádzky sa nemôže vykonať alebo sa musí prerušiť, ak nie je povolené v podobnom vnútroštátnom konaní. Cieľom týchto povinností a oprávnení je nielen zaručiť rešpektovanie suverenity informovaného členského štátu, ale aj chrániť práva dotknutých osôb.

Vnútroštátny trestný súd musí v rámci trestného konania začatého proti osobe podozrivej zo spáchania trestného činu vylúčiť dôkazy, ak sa dotknutá osoba nemôže k nim vyjadriť a ak môžu rozhodujúcim spôsobom ovplyvniť posúdenie skutkového stavu. UPOZORNENIE: Návrh na začatie prejudiciálneho konania umožňuje súdom členských štátov v rámci sporu, ktorý rozhodujú, položiť Súdnemu dvoru otázky o výklade práva Únie alebo o platnosti aktu práva Únie. Súdny dvor nerozhoduje vnútroštátny spor. Vnútroštátnemu súdu prináleží, aby rozhodol vec v súlade s rozhodnutím Súdneho dvora. Týmto rozhodnutím sú rovnako viazané ostatné vnútroštátne súdy, na ktoré bol podaný návrh s podobným problémom.
Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Súdny dvor.


[1] Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2014/41/EÚ z 3. apríla 2014 o európskom vyšetrovacom príkaze v trestných veciach.

Zdroj: Riaditeľstvo pre komunikáciu
Sekcia pre tlač a informácie curia.europa.eu
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 77/24
v Luxemburgu 30. apríla 2024
Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-670/22 | M.N. (EncroChat)


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk