2.8.2024
ID: 6154upozornenie pre užívateľov

Komisia musí zaplatiť úroky z pokút, ktoré neoprávnene uložila v oblasti hospodárskej súťaže, ktorých sumy predbežne prijala

Cieľom týchto úrokov je paušálne odškodniť dotknutý podnik za stratu požitkov vyplývajúcich z predmetnej sumy

Ak Všeobecný súd alebo Súdny dvor zrušia alebo znížia pokutu, ktorú Komisia uložila podniku za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže, táto inštitúcia musí nielen vrátiť celú alebo časť pokuty, ktorú podnik predbežne zaplatil, ale aj zaplatiť úroky za obdobie odo dňa predbežného zaplatenia tejto pokuty do dátumu vrátenia. Nejde tu o „úrok z omeškania“ alebo „úroky z omeškania“, ale o úroky, ktorých cieľom je paušálne odškodniť podnik za stratu požitkov vyplývajúcich z predmetnej sumy.

Dňa 15. októbra 2014 Európska komisia uložila spoločnosti Deutsche Telekom AG pokutu vo výške približne 31 miliónov eur za zneužitie dominantného postavenia na slovenskom trhu širokopásmových telekomunikačných služieb.

Deutsche Telekom podala žalobu o neplatnosť tohto rozhodnutia na Všeobecný súd Európskej únie a súčasne 16. januára 2015 predbežne zaplatila túto pokutu.

Všeobecný súd čiastočne vyhovel tejto žalobe a znížil sumu pokuty približne o 12 miliónov eur.1 Komisia preto 19. februára 2019 vrátila túto sumu spoločnosti Deutsche Telekom.

V nadväznosti na to Deutsche Telekom požiadala Komisiu, aby jej zaplatila úroky z omeškania z tejto sumy za obdobie od dátumu zaplatenia pokuty do dátumu vrátenia, teda za viac ako štyri roky.

Keďže Komisia to odmietla, Deutsche Telekom sa znovu obrátila na Všeobecný súd, ktorý uložil Komisii povinnosť zaplatiť spoločnosti Deutsche Telekom sumu vo výške približne 1,8 milióna eur.2
Komisia podala proti tomuto rozsudku Všeobecného súdu odvolanie na Súdny dvor.

Svojím dnešným rozsudkom Súdny dvor odvolanie zamietol a potvrdil tak rozsudok Všeobecného súdu.

Podľa ustálenej judikatúry, ktorú netreba revidovať, totiž v prípade zrušenia alebo zníženia pokuty uloženej Komisiou za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže zo strany súdu Únie s retroaktívnym účinkom, je táto inštitúcia povinná vrátiť celú predbežne zaplatenú sumu pokuty alebo jej časť spolu s úrokmi za obdobie odo dňa predbežného zaplatenia tejto pokuty do dňa jej vrátenia.3 Táto povinnosť pretrváva aj vtedy, keď finančné výnosy z investície Komisie zo sumy tejto pokuty boli počas tohto obdobia nulové alebo dokonca negatívne. Nejde tu o „úrok z omeškania“ alebo „úroky z omeškania“, ale o úroky, ktorých cieľom je paušálne odškodniť podnik za stratu požitkov vyplývajúcich z predmetnej sumy.

Okrem toho Všeobecný súd správne konštatoval, že sadzba uplatniteľná na úroky, ktoré je Komisia povinná zaplatiť spoločnosti Deutsche Telekom, dosahuje refinančnú sadzbu Európskej centrálnej banky (ECB) zvýšenú o 3,5 percentuálneho bodu.4


[1]Rozsudok Všeobecného súdu z 13. decembra 2018, Deutsche Telekom/Komisia, T-827/14 (pozri tiež tlačové komuniké č. 196/18).
[2] Rozsudok Všeobecného súdu z 19. januára 2022, Deutsche Telekom/Komisia, T-610/19 (pozri tiež tlačové komuniké č. 7/22).
[3]Súdny dvor všeobecnejšie zdôraznil, že ak boli peňažné sumy vybraté v rozpore s právom Únie, (či už vnútroštátnym orgánom, alebo inštitúciou, orgánom, úradom alebo agentúrou Únie), musia byť tieto peňažné sumy vrátené a toto vrátenie sa musí zvýšiť o úroky pokrývajúce celé obdobie odo dňa zaplatenia týchto peňažných súm do dátumu ich vrátenia.
[4]Analogicky s článkom 83 ods. 2 písm. b) delegovaného nariadenia Komisie č. 1268/2012 z 29. októbra 2012 o pravidlách uplatňovania nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ, Euratom) č. 966/2012 o rozpočtových pravidlách, ktoré sa vzťahujú na všeobecný rozpočet Únie.

Zdroj:Riaditeľstvo pre komunikáciu
Sekcia pre tlač a informácie curia.europa.eu
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 97/24
Luxemburg 11. júna 2024
Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-221/22 P | Komisia/Deutsche Telekom


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk