26.7.2024
ID: 6143upozornenie pre užívateľov

Letné brigády mladistvých z pohľadu Zákonníka práce

V letnom období mnohí zamestnávatelia využívajú prácu mladistvých zamestnancov. Mladiství zamestnanci zasa časť svojich letných prázdnin radi strávia brigádou, ktorá im vylepší vreckové.

Aké sú špecifiká zamestnávania mladistvých:

  • Mladistvý zamestnanec – definícia mladistvého zamestnanca je v § 40 ods. 3 Zákonníka práce. Mladistvý zamestnanec je zamestnanec mladší ako 18 rokov. Práca osoby do 15 rokov je zakázaná. Výnimkou sú ľahké práce definované v Zákonníku práce (§ 11 ods. 4). Ide o práce, ktoré svojím charakterom a rozsahom neohrozujú zdravie a bezpečnosť mladistvých, ich ďalší vývoj alebo školskú dochádzku a sú uvedené v § 11 ods. 4. Ich výkon povoľuje na žiadosť zamestnávateľa príslušný inšpektorát práce po dohode s príslušným orgánom štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva. V povolení sa určí počet hodín a podmienky, za ktorých sa ľahké práce môžu vykonávať. Príslušný inšpektorát práce odoberie povolenie, ak podmienky povolenia nie sú dodržiavané.

  • Zmena § 11 ods. 4 Zákonníka práce - osoby staršie ako 15 rokov môžu pracovať, ale len v prípade, ak už skončili povinnú školskú dochádzku. S účinnosťou od 1.8.2024 budú môcť osoby staršie ako 15 rokov pracovať už od ukončenia obdobia školského vyučovania posledného školského roka povinnej školskej dochádzky. Zjednodušene povedané, pri pôvodnej právnej úprave mohli začať pracovať osoby staršie ako 15 rokov po ukončení školskej dochádzky od 1.9., pri novej právnej úprave môžu začať pracovať už od 1.7., resp. odo dňa nasledujúceho po ukončení obdobia školského vyučovania a teda budú môcť využiť prázdniny na prácu. Treba zdôrazniť, že v roku 2024 vzhľadom na účinnosť novely môže dôjsť k výkonu práce až od 1.8..

Povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najviac do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok veku, ak tento zákon neustanovuje inak.

  • Zmluvné typy – podľa časovej náročnosti a druhu práce, ktorú má mladistvý vykonávať je možné s ním uzatvoriť dohodu o vykonaní práce, dohodu o brigádnickej práci študentov, dohodu o pracovnej činnosti alebo aj pracovnú zmluvu.

Dohoda o vykonaní práce umožňuje rozsah 350 hodín v kalendárnom roku, avšak je možné použiť ju len vtedy, ak je vymedzená konkrétnou pracovnou úlohou, napr. vymaľovanie miestnosti, skartovanie dokumentov, a podobne.

Dohoda o brigádnickej práci študentov je limitovaná 20-timi hodinami týždenne v priemere, pričom priemer sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená.

Dohoda o pracovnej činnosti je limitovaná 10 hodinami týždenne a toto obmedzenie sa nepriemeruje. Pracovnou činnosťou bude napr. predaj občerstvenia, pomocné práce v administratíve, predaj tovaru, dokladanie tovaru, roznášanie pošty / letákov. Pri sezónnych prácach konkrétne uvedených v prílohe č. 1b Zákonníka práce je to 520 hodín ročne.

Všetky dohody sa uzatvárajú maximálne na 12 mesiacov, pri sezónnej práci len na 8 mesiacov.

Pracovnú zmluvu je možné uzatvoriť na „plný úväzok“ alebo na kratší pracovný čas, t.j. od 1 hodiny týždenne až po týždenné maximum v zmysle Zákonníka práce.

V prípade žiaka strednej alebo vysokej školy bude pravdepodobne najvhodnejším zmluvným typom dohoda o brigádnickej práci študenta.

  • Informačné povinnosti - pri všetkých zmluvných typoch je dôležité uviesť, že zamestnávateľ má informačné povinnosti porovnateľné s tými, ktoré má voči svojim zamestnancom pracujúcim v pracovnom pomere. Ak priemerný týždenný pracovný čas presiahne 3 hodiny v období 4 po sebe nasledujúcich týždňov, je zamestnávateľ povinný „dohodára“ informovať v zmysle § 47a Zákonníka práce, t.j. o

    • spôsobe určovania miesta výkonu práce alebo určenie hlavného miesta výkonu práce, ak sú v pracovnej zmluve dohodnuté viaceré miesta výkonu práce,
    • ustanovenom týždennom pracovnom čase, údaj o spôsobe a pravidlách rozvrhnutia pracovného času vrátane predpokladaných pracovných dní a vyrovnávacieho obdobia podľa § 86, § 87 a 87a, rozsah a čas poskytnutia prestávky v práci, nepretržitého denného odpočinku a nepretržitého odpočinku v týždni, pravidlá práce nadčas vrátane mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas,
    • výmere dovolenky alebo spôsobe jej určenia,
    • splatnosti mzdy a výplate mzdy vrátane výplatných termínov. 
  • Pracovný čas - z vyššie uvedených informácií je veľmi dôležitá informácia o pracovnom čase. Pracovný čas mladistvého zamestnanca nesmie v priebehu 24 hodín presiahnuť 8 hodín. Okrem toho sa na mladistvého uplatňuje aj § 93 Zákonníka práce, ktorý upravuje, že zamestnanec, ale aj dohodár má mať raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok. Z tohto pravidla síce existujú výnimky, ale výnimky sa uplatňujú len na zamestnancov starších ako 18 rokov. Mladistvý zamestnanec teda v zmysle vyššie uvedeného nemá pracovať v sobotu aj v nedeľu, resp. nemal by vôbec pracovať v nedeľu. Okrem tohto obmedzenia, mladistvý nesmie vykonávať prácu nadčas, nočnú prácu a ani im nesmie byť nariadená alebo s nimi dohodnutá pracovná pohotovosť. Výnimočne môžu mladiství zamestnanci starší ako 16 rokov vykonávať nočnú prácu nepresahujúcu jednu hodinu, ak je to potrebné na ich výchovu na povolanie. Nočná práca mladistvého zamestnanca musí bezprostredne nadväzovať na jeho prácu pripadajúcu podľa rozvrhu pracovných zmien na denný čas.

  • Minimálna predvídateľnosť práce - zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť pri uzatvorení dohody o vykonaní práce, dohody o brigádnickej práci študentov alebo dohody o pracovnej činnosti písomnú informáciu o dňoch a časových úsekoch, v ktorých môže od zamestnanca vyžadovať vykonávanie práce, a o lehote, v ktorej má byť zamestnanec informovaný o výkone práce pred jej začiatkom, ktorá nesmie byť kratšia ako 24 hodín. Z uvedeného pravidla však existujú aj výnimky upravené v § 223a ods. 5 Zákonníka práce a preto je vždy potrebné posúdiť konkrétnu situáciu. 

  • Odmena – Osobitné ustanovenie týkajúce sa dohodárov upravuje, že v prípade práce vo sviatok im patrí za každú hodinu práce dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu.

  • Dohoda o hmotnej zodpovednosti - zamestnanec môže uzatvoriť dohodu o hmotnej zodpovednosti najskôr v deň, keď dovŕši 18 rokov veku. S mladistvými zamestnancami teda nie je možné dohodu o hmotnej zodpovednosti uzatvoriť. Nie je to však možné ani s dohodármi nad 18 rokov, nakoľko sa ustanovenie Zákonníka práce upravujúce hmotnú zodpovednosť na dohodárov nevzťahuje.

Zamestnávanie mladistvých najmä počas letných prázdnin je čím ďalej tým obľúbenejšie u zamestnávateľov, ale aj u samotných mladistvých. Je preto dôležité poznať právne predpisy vzťahujúce sa na túto špecifickú situáciu. 


Mgr. Jana Sapáková, LL.M. Eur
Partnerka

Eversheds_logo_200
 

Eversheds Sutherland, advokátska kancelária, s.r.o.

Hodžovo námestie 1/A
811 06 Bratislava

Tel:      +421 232 786 411
E-mail: bratislava@eversheds-sutherland.sk


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk