15.10.2024
ID: 6210upozornenie pre užívateľov

Na ceste za úspechom: Z Česka do Nemecka

b83576d13d657c02ee756b59b8e76dcc/400x600–Havel.png
Zdroj: HAVEL & PARTNERS

Advokátska kancelária HAVEL & PARTNERS otvorila v máji ako prvá firma zo CEE regiónu priame zastúpenie vo Frankfurte nad Mohanom v Nemecku. „Sme bližšie našim zahraničným obchodným partnerom, zintenzívnili sme spoluprácu s tunajšími advokátskymi kanceláriami a umožňujeme ich lepšiu spoluprácu s českými a slovenskými podnikateľmi,“ hovorí v rozhovore riadiaci partner Jaroslav Havel, ktorý so začiatkom roka taktiež oznámil vznik ONE FAMILY OFFICE, nového multi family office zameraného na komplexné služby pre bonitných jednotlivcov a rodiny.

Prvý tohtoročný polrok bol pre vás v znamení zmien – od mája má kancelária HAVEL & PARTNERS priame zastúpenie vo Frankfurte. Čo vás viedlo k ceste na Západ?

Máme rastúci počet českých a slovenských klientov, ktorí chcú v Nemecku či inde na Západe aktívne podnikať. V Nemecku sme si za roky nášho pôsobenia na trhu vybudovali aj širokú sieť kontaktov na najlepšie miestne i medzinárodné advokátske kancelárie, s ktorými spolupracujeme, a tiež na miestnych obchodných partnerov. Z Prahy do Nemecka nie je síce ďaleko, ale logicky nám lepšiu a intenzívnejšiu spoluprácu umožňuje práve priame zastúpenie v Nemecku. Sme tak bližšie nielen zahraničným klientom a medzinárodným kanceláriám, ktoré nám odporúčajú klientov, ale aj zahraničným private equity a venture kapitálovým fondom, investičným a privátnym bankám, family officom či ďalším stakeholderom a obchodným partnerom.

Prečo práve Frankfurt?

V hre bolo viac alternatív, ale vybrali sme Frankfurt ako ideálny východiskový bod, pretože funguje ako akási brána ďalej na Západ a do medzinárodného biznisu. Vďaka našej prítomnosti tu dokážeme ešte efektívnejšie pomôcť českým a slovenským klientom so zámerom vstúpiť s ich biznisom na nemecký trh a ďalej.

V čom taká pomoc spočíva?

Vieme tu zaistiť spoluprácu s najlepšími nemeckými advokátskymi kanceláriami a najskúsenejšími lokálnymi právnikmi, ale aj s miestnymi daňovými, účtovnými a ďalšími poradcami, či HR špecialistami. S miestnymi advokátskymi kanceláriami a poradcami si nekonkurujeme, naopak prehlbujeme doterajšiu spoluprácu. Nemecko má osemkrát viac obyvateľov ako Česko a každá spolková krajina má aj svoje špecifiká. Vďaka tomu, že spolupracujeme so spoľahlivými partnermi vo všetkých nemeckých regiónoch, môžeme spolu s nimi zaistiť právnu pomoc pre klientov kdekoľvek na nemeckom trhu.

Sústredíte sa aj na poradenstvo klientom, ktorí už v Nemecku pôsobia?

Pre firmy a podnikateľov z Česka a Slovenska, ktorí už na nemeckom trhu pôsobia, zaisťujeme spolu s miestnymi partnermi komplexné riešenie obchodných situácií a problémov, ktoré postretnú ich firmu na nemeckom trhu. Či už sú to transakcie, spory alebo iné biznisovo komplikované situácie, vieme opäť efektívne pomôcť v celom Nemecku. Otvorením našej nemeckej kancelárie vo Frankfurte sme teda ešte zlepšili existujúcu infraštruktúru aj pre tých klientov a obchodných partnerov, ktorí už na nemeckom trhu pôsobia. To ďalej zvyšuje synergické efekty v cezhraničných vzťahoch, z ktorých naši klienti ťažia, pretože im dokážeme pomôcť na úrovni skupiny a uchopiť daný problém komplexne.

Posilnili ste v súvislosti s tým aj tím o partnera Philipa Smitku, ktorý má 24-ročnú prax v oblasti práva na nemeckom a českom právnom trhu…

Áno, Philip 18 rokov pôsobil v jednej z najväčších nemeckých advokátskych kancelárií Noerr, z toho 7 rokov ako partner v Prahe. Pred príchodom k nám pracoval tiež viac ako 5 rokov ako partner v medzinárodnej advokátskej kancelárii Squire Patton Boggs v Štuttgarte. Teraz je teda kľúčovou kontaktnou osobou HAVEL & PARTNERS vo Frankfurte, kde máme na začiatok celkom trojčlenný tím. Na nemecky hovoriacu klientelu z regiónu DACH smerujúcu naopak do Česka a na Slovensko sa ale zameriava celý náš širší špecializovaný tím, máme celkom k dispozícii 25-členný tím právnikov a právničiek pre nemecky hovoriacu klientelu, vrátane 7 partnerov. Pracujeme pre cca 500 klientov z nemecky hovoriacich krajín. Sú to väčšinou tie najväčšie a najvýznamnejšie spoločnosti z rôznych sektorov biznisu.

Tento rok tiež vznikol v spolupráci s vašou kanceláriou nový multi family office. Čo vás k tomu viedlo?

Sami sme roky budovali vlastný family office pre naše osobné potreby. Potrebovali sme s partnermi HAVEL & PARTNERS spravovať a rozumne zhodnocovať náš majetok vybudovaný vďaka práci v advokácii. Zároveň sme mali dlhoročnú skúsenosť s poradenstvom v oblasti ochrany a správy majetku pre bonitné rodiny a jednotlivcov, ktorým sa v HAVEL & PARTNERS venuje náš špecializovaný tím pre privátnych klientov. Ten funguje už od roku 2008, máme v ňom okolo 50 ľudí - právnikov, daniarov a ďalších poradcov, ktorí sa aktuálne starajú o potreby cca tretiny najbohatších Čechov. Vyskúšali sme teda sami na sebe, čo funguje, a na druhej strane máme aj profesionálnu skúsenosť s klientmi. ONE FAMILY OFFICE sme následne sformovali preto, aby sme sa o to mohli podeliť s ďalšími partnermi.

Kto je teda typický partner ONE FAMILY OFFICE?

Ako som už spomínal, ONE FAMILY OFFICE vlastne primárne vznikol pre nás ako spoločníkov kancelárie a associate partnerov. Ku koinvestičným príležitostiam ale priberáme aj ďalších obchodných partnerov, ktorí môžu na klubovom princípe zároveň využívať aj náš špičkový servis v oblastiach ochrany a správy majetku, mediálnej či reputačnej ochrany a concierge. Kľúčová je pre nás spoľahlivosť, súzvuk a hlboká vzájomná dôvera.

Cielite teda najmä na miliardárov? Koľko ich v Česku a na Slovensku je?

Úspešných podnikateľov a podnikateliek či manažérov a manažérok s majetkom nad 1 mil. USD je podľa dostupných dát a štúdií v ČR a SR cca 50 tisíc. Na majetok 10 mil. USD dosahuje potom cca 3 až 4 tisíc osôb, majetok nad 1 mld. Kč má potom cca 1 tisíc osôb. Škála obchodných partnerov ONE FAMILY OFFICE je ale rôznorodejšia. Okrem biznismenov alebo manažérov stredného veku, ktorí sa chcú naďalej venovať svojej profesii a hľadajú niekoho, kto im pomôže ich doterajší majetok chrániť a ďalej rozmnožovať, sú našimi partnermi aj ľudia na konci svojej profesijnej cesty. Tí väčšinou hľadajú nástupcov ako v podnikaní, tak aj v oblasti ochrany a správy majetku. Ich cieľom býva tiež v rámci rodiny dosiahnuť nejaké riešenie odovzdania a udržania majetku pre ďalšie generácie. Môžu to ale byť aj úspešní právnici, daňoví a iní poradcovia, architekti, vrcholoví športovci s výnimočným príjmom, zástupcovia šľachtických rodov či cirkevných inštitúcií, ktoré spravujú majetok vo veľkom objeme.

V čom sa podľa vás ONE FAMILY OFFICE líši od iných family officov?

Podľa mňa je to nejaká naša komplexita. Skutočne sme sa zamerali na to, aby sme mali unikátnu kombináciu poradenských služieb pre správu, ochranu a uchovanie majetku, nástupníctvo. Súčasťou je ale aj významná nadstavba v podobe zdravotnej a bezpečnostnej concierge. Vieme sa postarať o ochranu osobnosti v oblasti PR a mediálnej ochrany. V investičnej časti potom prinášame mimoriadne rozsiahlu paletu príležitostí lokálnych či zahraničných koinvestícií, vrátane využitia znalostí a kontaktov seniorných spolupracovníkov pôsobiacich v niekoľkých svetových businessových centrách.

Na aké investície sa zameriavate?

Vo ONE FAMILY OFFICE sa inšpirujeme u tých najlepších, špičkových západných správcov majetku, ktorí majú podobnú filozofiu ako rodinné kancelárie a vyberáme osvedčených hráčov s úspešnou históriou. Štruktúra investícií v Českej republike a na Slovensku sa zatiaľ totiž od vyspelých západných krajín stále výrazne líši . Českí a slovenskí miliardári majú oproti majetným ľuďom v zahraničí typicky popri svojom podnikaní obrovskú alokáciu v nehnuteľnostiach. A aj keď väčšinou majú aj drobnejšie investície v akciách a dlhopisoch, sú zásadne podalokovaní v oblasti alternatívnych aktív (najmä potom medzinárodné private equity, hedgeové či venture kapitálové fondy). Pritom tie najbohatšie rodiny na západe aj elitné fondy amerických univerzít ako Harvard, Stanford či Yale vsádzajú na private equity na úkor nehnuteľností. Ideme teda tou zahraničnou cestou a sústredíme sa najmä na diverzifikáciu a alokáciu aktív do zahraničia.

Čo to znamená? Investujete do zahraničných fondov?

Je to tak. Tento trend má svoje opodstatnenie – špičkové globálne private equity fondy dlhodobo prekonávajú hlavné akciové indexy o 10 až 12 % ročne. Americká CitiBank navyše predpokladá, že v nasledujúcich desiatich rokoch popredné svetové PE fondy prinesú ročný výnos takmer 20 %, zatiaľ čo akciové indexy by mali vyniesť medzi 8 a 13 %. Výnosy z nehnuteľností na vyspelých trhoch potom budú podľa CitiBank v nasledujúcich desiatich rokoch cca 11 % ročne. Vďaka našej pozícii a kontaktom v zahraničí, napríklad prostredníctvom partnera ONE FAMILY OFFICE Petra Bálinta priamo v Dubaji, máme možnosť rokovať s tými najúspešnejšími PE globálnymi fondmi. Tie obvykle chcú 10 až 20 miliónov dolárov ako minimálny vklad, ktorý môžeme s obchodnými partnermi zložiť dohromady a tým do nich vstúpiť. Takto sme s partnermi investovali napríklad do softvérového fondu Vista alebo do fondu KKR, ktorý patrí k svetovým lídrom v oblasti globálnej private equity. Teraz máme možnosť takto investovať do Bain Capital. Prinášame teda možnosti, ktoré doteraz boli pre investorov z nášho regiónu často nedostupné, či len cez niekoľko zahraničných privátnych bánk a v obmedzenom rozsahu. A to nielen z oblasti private equity ale aj venture kapitálu, hedgeových fondov a tak ďalej.

Na tunajšom trhu teda nevidíte vhodné príležitosti?

Aj v Česku a na Slovensku sa opäť sústredíme na spomínané oblasti investičných aktív práve v oblasti PE, VC, hedgeových fondov, ale napríklad aj poľnohospodárstva alebo firemného nástupníctva. Súčasťou našej firemnej filozofie je koinvestovať s našimi obchodnými partnermi a ďalej podporovať ich projekty, pokiaľ sa naskytne vhodná príležitosť. Prostredníctvom spoločností zriadených na účely správy nášho súkromného kapitálu sme napríklad so spoločníkmi HAVEL & PARTNERS a ONE FAMILY OFFICE investovali do fondu ADAX, kde skupina HAVEL & PARTNERS zároveň zabezpečuje právne a daňové služby. Fond sme posilnili nielen kapitálovo, ale taktiež doplnením manažmentu o Davida Fogada, Václava Salača a Pavla Kudlíka. Podobne to máme aj s Verdi fondom farem alebo fondom Verdi Apex. Ide opäť o príležitosti, kde cielime na dlhodobý dvojciferný rast, a ktoré podľa posledných výsledkov taký výnos skutočne prinášajú, dokonca prekonávajú naše očakávania.

Kto spomínané zahraničné i domáce investície vyberá?

Máme v ČR a SR úplne unikátny tím 15 investičných odborníkov, skutočne mimoriadne skúsených ľudí vrátane Kateřiny Zychovej, ktorá pôsobila na Wall Street, spomínaného Petra Bálinta, ktorý pracoval predtým pre slovenský single family office najbohatšieho Slováka Ivana Chrenka. Väčšina ľudí z nášho investičného tímu má medzinárodné skúsenosti z dlhodobých pracovných pozícií v USA, Veľkej Británii, Nemecku, Švajčiarsku, Poľsku a Spojených arabských emirátoch a s prácou pre Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse, Erste, EPH, Pentu a pod. Máme hneď niekoľko seniorných profesionálov, ktorí boli dlhodobo zvyknutí spolupracovať s dolárovými miliardármi – okrem mňa, Kateřiny Zychovej a Petra Bálinta sú to aj Jakub Vrbovský, Michal Kľučár, Petr Dohnal a Jaroslav Baier.

Popri investíciách je ale všeobecne jedným z hlavných poslaní family officov uchovanie a odovzdanie rodinného majetku budúcim generáciám – majú to tak tie najbohatšie rodiny na svete, ako napríklad Rockefellerovci. Funguje ONE FAMILY OFFICE tiež takto?

Aj my pomáhame majetným rodinám, pre ktoré je často práve odovzdanie rodinného biznisu alebo vybudovaného majetku z generácie na generáciu zásadné nielen z toho pohľadu zachovania kontinuity rodinného imania, ale je to často kritická situácia aj pre udržanie fungujúcich rodinných vzťahov. Všeobecne sa rodinný biznis podarí odovzdať potomkom len v každej tretej rodine, v ďalšej generácii tie čísla potom ešte ďalej klesajú. Narážame často na to, že otcovia zakladatelia automaticky počítajú s tým, že ich deti budú pokračovať. Tak tomu ale z mnohých dôvodov byť nemusí. Deti sa môžu chcieť realizovať mimo rodinného biznisu. Nová generácia sa teda skôr bude snažiť majetok udržať a ďalej ho úspešne spravovať tak, aby mohli s rodinami spokojne žiť. Kľúčovú úlohu pri tom má potom práve strategická a profesionalizovaná správa majetku a vhodné právne, účtovné i daňové ošetrenie rodinných majetkových pomerov a nástupníctva.

Aké riešenia to sú?

Spravidla budujeme pre tieto rodiny kombináciu nadačného fondu so správcovským holdingom alebo rodinnou bankou. Toto nastavenie vie efektívne eliminovať dopady zlých budúcich rodinných scenárov a ponúknuť chytré riešenie na trvalú ochranu, rozvoj a zhodnocovanie rodinného majetku, okrem iného vie práve zaistiť funkčné pravidlá pre distribúciu rodinného imania na deti. V prípade, že sa v rodine nenájde nikto, kto by biznis a správu majetku prevzal, a zakladateľ chce správu, jej časť či len pasívny dohľad zveriť profesionálnemu správcovi, sme s tímom HAVEL & PARTNERS a ONE FAMILY OFFICE pripravení poskytnúť kapacitu, rozsiahle odborné znalosti aj administratívnu podporu profesionálneho fiduciárneho správcu – máme na to zodpovedajúci tím – vrátane potrebného zázemia, skúseností a tiež poistenia.

Spomínali ste zlé scenáre, aké to sú?

Vždy úspešným podnikateľom hovoríme, či premýšľali, čo by sa s ich rodinou a majetkom stalo, keby neopatrne vstúpili na vozovku. Pokiaľ nemajú vyriešené nakladanie s majetkom pre prípad smrti, alebo rovno vybudovaný nadačný či zverenecký fond, riadi sa rozdelenie majetku podľa zákona, a to nemusí byť vždy podľa ich predstáv. Môže totiž nastať situácia, keď v dôsledku toho veľká časť rodinného imania skončí mimo pôvodného rodinného kruhu.

Môžete to viac vysvetliť?

Často si totiž ľudia neuvedomujú, že na rozdrobenie ich majetku môžu mať veľký vplyv prípadní budúci partneri manželiek a manželov či v ďalšej generácii partneri či partnerky detí. Môžeme si to ukázať na príklade pána Boháča. Ten má manželku a dve deti. Pokiaľ pán Boháč náhle zomrie a za života neriešil, čo bude s jeho majetkom, potom sa riadi vysporiadanie majetku po jeho smrti zákonnými pravidlami. To v stručnosti znamená že 4/6 majetku pripadnú manželke a každé z detí bude mať 1/6. Uvažujme ale, že sa napríklad pani Boháčová znova vydá – za pána Nového. Na nového partnera, ktorý bude manželom pani Boháčovej, potom môže opäť v prípade neošetrenia majetkových záležitostí pre prípad smrti prejsť značná časť pôvodného rodinného imania Boháčových. Ďalším príkladom kritických rodinných udalostí sú potom napríklad nevydarené manželstvá potomkov, čo vzhľadom na rozvodovosť nie je vôbec výnimočný prípad. Aj tu samozrejme hrozí, že majetok skončí mimo rodinného kruhu. Pre každý individuálny prípad však možno nájsť zodpovedajúce právne riešenie, len je potrebné to stihnúť včas.

HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátska kancelária

Centrum Zuckermandel
Žižkova 7803/9
811 02  Bratislava
 
Tel.:    +421 232 113 900
e-mail:    office@havelpartners.sk

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk