21.8.2024
ID: 6166upozornenie pre užívateľov

Odsúdení dostávajú šancu na reštart života, pomáha im projekt Šanca na návrat

724c0fa5ccc61cbd60970af1fc44981d/shutterstock_18829213_web.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Žiadna práca ani kontakty. Mnohí odsúdení začínajú od nuly, čo otvára dvere recidíve. Znížiť ju a pomôcť odsúdeným začať žiť bežný život má za cieľ národný projekt Šanca na návrat 2. Tento prístup poskytuje hladké prepojenie sveta za mrežami so svetom, ktorý ich čaká po prepustení. Práve v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou sa tento projekt osvedčil ako veľmi efektívny.

Ústav v Hrnčiarovciach nad Parnou je ústavom s minimálnym stupňom stráženia. Je to najväčšie zariadenie na Slovensku s kapacitou 1 433 odsúdených.
„Viac ako 55 percent odsúdených odchádza do práce. Spravidla títo odsúdení vykonávajú prácu na pracoviskách mimo ústavu. Viac ako 40 odsúdených chodí dokonca do práce bez prítomnosti príslušníkov. Majú voľný pohyb. Najčastejšie chodia do práčovní, vykladajú kamióny alebo pracujú v potravinárskom priemysle,“ vysvetľuje riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou Marek Kresan.

Akýmsi mostom medzi väzenskou celou a životom na slobode sú pre odsúdených výstupné oddiely. Odsúdení v nich bývajú pár mesiacov pred prepustením na slobodu. Národný projekt Šanca na návrat ich zmenil na domácnosť, kde sa odsúdení spoločne pripravujú na normálny život. Pomáha im psychológ, sociálny pracovník aj kurátor. Mnohých učia základné veci – ako narábať s peniazmi a čo robiť s exekúciami. Tesne pred odchodom si môžu nájsť ubytovanie, prácu a pripravia ich aj na pohovor.

„Projekt Šanca na návrat 2 je zameraný primárne na diagnostiku. Týka sa to odsúdených po nástupe, aby sme zistili, čo bolo príčinou páchania trestnej činnosti. Na základe toho vieme nastaviť resocializačno-výchovné programy, ktoré je potrebné, aby absolvovali,“ hovorí štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti SR Michal Sedliak.

Projekt priamo nadväzuje na úspešný národný projekt Šanca na návrat 1, ktorý bol realizovaný od októbra 2018 do septembra 2023. Zapojilo sa do neho 3 820 odsúdených. Ministerstvo spravodlivosti SR pripravuje ďalší projekt, ktorý sa opäť bude týkať probačnej a mediačnej služby. V rámci tohto projektu plánuje pilotne spustiť realizáciu výchovných tréningov, pričom jednou z hlavných oblastí záujmu bude prevencia a riešenie problémov spojených s alkoholom.

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk