6.9.2024
ID: 6172upozornenie pre užívateľov

Právne postavenie utečencov: členský štát nie je povinný automaticky uznať postavenie utečenca priznané v inom členskom štáte

f36f299b3f7921fbd0044220e05461b6/eu (1).jpg
Zdroj: shutterstock.com

Ak členský štát nemôže zamietnuť žiadosť o medzinárodnú ochranu žiadateľa, ktorému už iný členský štát udelil takúto ochranu, ako neprípustnú z dôvodu vážneho rizika, že tento žiadateľ bude v inom členskom štáte vystavený neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu, musí vykonať nové individuálne posúdenie. Musí však v plnej miere zohľadniť rozhodnutie iného členského štátu a skutočnosti, ktorými je toto rozhodnutie podložené.

Sýrska štátna príslušníčka, ktorej bolo v Grécku priznané postavenie utečenca, následne požiadala o medzinárodnú ochranu v Nemecku. Nemecký súd rozhodol, že z dôvodu životných podmienok utečencov v Grécku by tam čelila vážnemu riziku neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania, takže sa nemôže vrátiť do Grécka. Príslušný nemecký orgán zamietol jej žiadosť o postavenie utečenca, ale priznal jej doplnkovú ochranu. Dotknutá osoba preto podala na nemecké súdy žalobu proti odmietnutiu priznania postavenia utečenca.

Nemecký Spolkový správny súd sa pýta Súdneho dvora, či je v takejto situácii príslušný orgán povinný priznať žiadateľovi postavenie utečenca len z dôvodu, že toto postavenie mu už bolo priznané iným členským štátom, alebo či môže pristúpiť k novému samostatnému preskúmaniu tejto žiadosti z vecného hľadiska.

Súdny dvor vo svojom rozsudku konštatuje, že v tomto štádiu práva Únie nie sú členské štáty povinné automaticky uznávať rozhodnutia o priznaní postavenia utečenca prijaté iným členským štátom. Členské štáty tak však môžu urobiť. Nemecko túto právomoc nevyužilo.

Za týchto podmienok ak príslušný orgán nemôže zamietnuť žiadosť o medzinárodnú ochranu žiadateľa, ktorému už iný členský štát poskytol takúto ochranu, ako neprípustnú z dôvodu vážneho rizika, že tento žiadateľ bude v tomto inom členskom štáte vystavený neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu, musí vykonať nové individuálne, úplné a aktualizované posúdenie podmienok na priznanie postavenia utečenca.

V rámci tohto preskúmania však tento orgán musí v plnom rozsahu zohľadniť rozhodnutie uvedeného iného členského štátu o priznaní medzinárodnej ochrany uvedenému žiadateľovi a skutočnosti, ktorými je toto rozhodnutie podložené. Na tieto účely má čo najskôr začať s výmenou informácií s orgánom, ktorý ho prijal.

Ak žiadateľ spĺňa podmienky na to, aby bol považovaný za utečenca, uvedený orgán mu prizná postavenie utečenca bez toho, aby mal diskrečnú právomoc.

Zdroj:
Riaditeľstvo pre komunikáciu
Sekcia pre tlač a informácie curia.europa.eu
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 102/24
Luxemburg 18. júna 2024
Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-753/22 | Bundesrepublik Deutschland (Účinok rozhodnutia o priznaní postavenia utečenca)


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk