4.10.2024
ID: 6193upozornenie pre užívateľov

Pripravenosť na krízy: Rada prijala akt o núdzovej situácii na vnútornom trhu a jeho odolnosti

9f3a132335e5adc471f747ba302ca8d8/shutterstock_208120528_w.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Rada dnes s konečnou platnosťou schválila nariadenie, ktorým sa stanovuje rámec opatrení týkajúcich sa núdzových situácií a odolnosti vnútorného trhu, známe ako akt o núdzovej situácii na vnútornom trhu a jeho odolnosti (IMERA). Prijatie tohto nariadenia predstavuje posledný krok v rozhodovacom procese.

Účelom nariadenia, ktoré bolo dnes prijaté, je predvídať akékoľvek budúce núdzové situácie, pripraviť sa na ne a reagovať na ne, a to prostredníctvom monitorovania prípadných nadchádzajúcich kríz, aktiváciou režimu obozretného dohľadu alebo režimu núdzovej situácie, keď krízy nastanú, a koordinácie reakcií na úrovni EÚ a členských štátov. Rada takisto prijala balík opatrení („súhrnný balík IMERA“), ktorými sa menia existujúce právne predpisy v oblastiach týkajúcich sa vnútorného trhu a aktualizujú sa v súvislosti s krízovými situáciami.
Príprava na ďalšiu krízu

Nástrojom IMERA sa vytvára „poradná skupina“, ktorú tvorí Komisia a členské štáty s cieľom posúdiť danú situáciu a odporučiť reakcie vždy, keď sa aktivuje režim obozretného dohľadu alebo režim núdzovej situácie.

V akte IMERA sa ako krajné riešenie stanovujú núdzové opatrenia, ako sú cielené žiadosti o informácie adresované hospodárskym subjektom, prioritné žiadosti o výrobky dôležité v krízovej situácii, zrýchlený postup na uvedenie určitých výrobkov na trh a výnimky z osobitných pravidiel pre výrobky.

Komisia vykoná záťažové testy a simulácie rôznych krízových situácií s cieľom posúdiť možný vplyv na voľný pohyb tovaru, služieb a osôb. Hospodárske subjekty sa takisto vyzývajú, aby vypracovali protokoly a vykonávali odbornú prípravu a simulácie kríz.
Ďalšie kroky

Po dnešnom schválení Radou je legislatívny akt prijatý. Po podpísaní predsedníčkou Európskeho parlamentu a predsedom, resp. predsedníčkou Rady sa nariadenie uverejní v Úradnom vestníku Európskej únie a nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po tomto uverejnení. Po nadobudnutí účinnosti nariadenia budú mať členské štáty na implementáciu nových pravidiel 18 mesiacov.

Zdroj: TS EU


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk