28.5.2024
ID: 6079upozornenie pre užívateľov

Rada prijala vôbec prvý právny predpis EÚ v oblasti boja proti násiliu na ženách

Rada odsúhlasila smernicu EÚ, ktorej cieľom je bojovať proti násiliu na ženách a domácemu násiliu. Prijímanie rozhodných opatrení proti týmto násilným činom je nevyhnutným krokom na zaistenie dodržiavania hodnôt a základných práv, ako je rovnosť medzi ženami a mužmi a nediskriminácia. V právnom predpise sa vyžaduje, aby všetky krajiny EÚ kriminalizovali mrzačenie ženských pohlavných orgánov, nútené manželstvo a kybernetické násilie, ako je zdieľanie intímnych snímok bez súhlasu.

Nový právny predpis obsahuje aj opatrenia na predchádzanie násiliu na ženách a domácemu násiliu a stanovuje normy na ochranu obetí týchto trestných činov.

Hlavné prvky

Právny predpis, ktorý bol dnes prijatý, kriminalizuje v celej EÚ tieto trestné činy: mrzačenie ženských pohlavných orgánov, nútené manželstvo, zdieľanie intímnych snímok bez súhlasu, kybernetické nebezpečné prenasledovanie, kybernetické obťažovanie a kybernetické podnecovanie k nenávisti alebo násiliu.

Spáchanie niektorého z týchto trestných činov sa bude trestať odňatím slobody v rozsahu od jedného do piatich rokov. Smernica obsahuje aj rozsiahly zoznam priťažujúcich okolností, ako je spáchanie tohto trestného činu na dieťati, bývalej/-om alebo súčasnej/-om manželke/manželovi alebo partnerke/partnerovi alebo verejnej predstaviteľke/verejnom predstaviteľovi, novinárke/novinárovi alebo obhajkyni/obhajcovi ľudských práv, ktoré sa bude trestať prísnejšie.

Smernica zahŕňa aj podrobné pravidlá týkajúce sa opatrení pomoci a ochrany, ktoré by členské štáty mali poskytovať obetiam.

Oznámiť trestný čin bude pre obete násilia na ženách a domáceho násilia jednoduchšie. Prinajmenšom počítačovú kriminalitu bude možné nahlásiť online. Krajiny EÚ musia zaviesť aj opatrenia, ktorými zabezpečia, aby deťom pomáhali odborníci. Keď deti oznámia trestný čin, ktorý spáchala osoba s rodičovskými právami a povinnosťami, orgány budú musieť pred informovaním údajného páchateľa prijať opatrenia na ochranu bezpečnosti dieťaťa.

V záujme ochrany súkromia obete a v úsilí predísť opakovanej viktimizácii musia členské štáty ďalej zabezpečiť, aby dôkazy týkajúce sa sexuálneho správania obete v minulosti boli v trestnom konaní povolené len vtedy, ak je to relevantné.

V snahe budovať bezpečnejšiu budúcnosť sa preventívne opatrenia zameriavajú na zvýšenie informovanosti o základných príčinách násilia na ženách a domáceho násilia a na presadzovanie kľúčovej úlohy súhlasu v sexuálnych vzťahoch.

Ďalšie kroky

Od nadobudnutia účinnosti smernice majú členské štáty na jej transpozíciu do vnútroštátneho práva tri roky.

Zdroj: TS EU


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk