13.6.2024
ID: 6091upozornenie pre užívateľov

Reformy Bazilej III: nové pravidlá EÚ na posilnenie odolnosti bánk voči hospodárskym otrasom

Rada prijala nové pravidlá, ktorých cieľom je zvýšiť odolnosť bánk pôsobiacich v EÚ voči možným hospodárskym otrasom. Cieľom zmien je zvýšiť odolnosť bánk, posilniť dohľad nad nimi a riadenie rizík. Okrem toho posilnia dohľad a udržateľnosť v bankovom sektore.

Novými pravidlami sa aktualizuje nariadenie o kapitálových požiadavkách a smernica o kapitálových požiadavkách, ktorými sa normy Bazilej III transponujú do právnych predpisov EÚ.

Hlavným prvkom reforiem je zavedenie spodnej hranice pre výstupné hodnoty (output floor), ktorá obmedzuje riziko nadmerných znížení v kapitálových požiadavkách banky a umožňuje, aby tieto požiadavky boli porovnateľné. Spodná hranica pre výstupné hodnoty stanovuje dolnú hranicu kapitálových požiadaviek, ktoré sú určené v súlade s internými modelmi bánk, na 72,5 % kapitálových požiadaviek, ktoré by sa uplatňovali, ak by sa použili štandardizované merania.

Nad rámec implementácie noriem Bazilej III sa novými pravidlami harmonizujú minimálne požiadavky uplatniteľné na udeľovanie povolenia pobočkám bánk z tretích krajín a dohľad nad ich činnosťami v EÚ.

Stanovil sa aj prechodný prudenciálny režim pre kryptoaktíva a zaviedli sa zmeny s cieľom zlepšiť riadenie rizík v environmentálnej a sociálnej oblasti a v oblasti správy a riadenia zo strany bánk (ESG) riziká.

Ďalšie kroky

Tento krok je posledným krokom postupu prijímania. Zmenené nariadenie o kapitálových požiadavkách a zmenená smernica o kapitálových požiadavkách sa teraz uverejnia v Úradnom vestníku EÚ a nadobudnú účinnosť o 20 dní neskôr.

Členské štáty budú mať 18 mesiacov na jej transpozíciu do vnútroštátnych právnych predpisov. Nariadenie sa bude uplatňovať od 1. januára 2025

Zdroj: TS EU


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk