18.10.2024
ID: 6200upozornenie pre užívateľov

Spotrebiteľ, ktorý si objednal cestu do zahraničia, môže žalovať organizátora zájazdov na súde v mieste svojho bydliska

ea599d73b3f601a8012c609777ab2e06/shutterstock_51696976_web.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Platí to aj v prípade, že spotrebiteľ aj organizátor zájazdov majú bydlisko alebo sídlo v rovnakom členskom štáte

Spotrebiteľ s bydliskom v Norimbergu (Nemecko) uzavrel zmluvu o ceste do zahraničia s organizátorom zájazdov, spoločnosťou FTI Touristik sídliacou v Mníchove (Nemecko). Keďže spotrebiteľ sa domnieval, že nebol dostatočne informovaný o podmienkach vstupu a potrebných vízach, podal na FTI Touristik žalobu o náhradu škody na Okresnom súde Norimberg.

Spoločnosť FTI Touristik tvrdila, že tento súd nie je miestne príslušným súdom. Konkrétne sa podľa nej nariadenie „Brusel Ia“ týkajúce sa súdnej právomoci1 2 neuplatňuje, keď majú obaja účastníci konania bydlisko alebo sídlo v rovnakom členskom štáte.

Okresný súd Norimberg sa v tejto súvislosti obrátil s prejudiciálnou otázkou na Súdny dvor.

Súdny dvor odpovedal, že nariadenie „Brusel Ia“ sa uplatňuje, aj keď spotrebiteľ a organizátor zájazdov majú bydlisko alebo sídlo v rovnakom členskom štáte, pokiaľ sa cieľ cesty nachádza v zahraničí. Tento medzinárodný prvok postačuje na to, aby sa toto nariadenie uplatňovalo.

Okrem toho, pokiaľ ide o žaloby podané spotrebiteľom proti druhej zmluvnej strane, toto nariadenie sa neobmedzuje len na určenie medzinárodnej právomoci.
Určuje aj miestnu príslušnosť v tom zmysle, že ako miestne príslušný označuje priamo súd v mieste bydliska spotrebiteľa. Toto nariadenie tak zabezpečuje, aby spotrebiteľ ako slabší účastník konania mohol žalovať silnejšieho účastníka konania na ľahko dostupnom súde. UPOZORNENIE: Návrh na začatie prejudiciálneho konania umožňuje súdom členských štátov v rámci sporu, ktorý rozhodujú, položiť Súdnemu dvoru otázky o výklade práva Únie alebo o platnosti aktu Únie. Súdny dvor nerozhoduje vnútroštátny spor. Vnútroštátnemu súdu prináleží, aby rozhodol právnu vec v súlade s rozhodnutím Súdneho dvora. Týmto rozhodnutím sú rovnako viazané ostatné vnútroštátne súdne orgány, na ktoré bol podaný návrh s podobným problémom.



[1]Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1215/2012 z 12. decembra 2012 o právomoci a o uznávaní a výkone rozsudkov v občianskych a obchodných veciach.
[2] Všeobecné pravidlo právomoci stanovené týmto nariadením priznáva právomoc súdom členského štátu, na ktorého území má bydlisko alebo sídlo žalovaný. Podľa pravidla osobitnej právomoci v oblasti spotrebiteľských zmlúv však spotrebiteľ môže žalovať druhú zmluvnú stranu buď na súdoch členského štátu, v ktorom má táto zmluvná strana bydlisko alebo sídlo, alebo na súde podľa miesta, kde má bydlisko on sám.

Zdroj: Riaditeľstvo pre komunikáciu
Sekcia pre tlač a informácie curia.europa.eu
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 121/24
Luxemburg 29. júla 2024
Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-774/22 | FTI Touristik (Medzinárodný prvok)

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk