2.7.2024
ID: 6097upozornenie pre užívateľov

Spracúvanie údajov: Europol a členský štát, v ktorom vznikla škoda v dôsledku nezákonného spracúvania údajov v rámci spolupráce medzi nimi, sú za túto škodu solidárne zodpovední

Dotknutá osoba, ktorá chce získať úplnú náhradu škody od Europolu alebo dotknutého členského štátu, musí len preukázať, že v rámci spolupráce medzi týmito dvoma subjektmi bolo vykonané nezákonné spracúvanie údajov, ktoré jej spôsobilo ujmu. Okrem toho sa nevyžaduje, aby preukázala, ktorému z týchto subjektov možno toto nezákonné spracúvanie pripísať.

Po tom, čo boli na Slovensku 21. februára 2018 zavraždení slovenský novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová, vykonali slovenské orgány rozsiahle vyšetrovanie. Na žiadosť týchto orgánov Agentúra Európskej únie pre spoluprácu v oblasti presadzovania práva (Europol) vykonala extrakciu údajov uložených vo dvoch mobilných telefónoch, ktoré mali patriť pánovi Mariánovi Kočnerovi. Europol týmto orgánom predložil svoje forenzné správy a odovzdal im pevný disk obsahujúci extrahované zašifrované údaje. V máji 2019 slovenské médiá zverejnili informácie týkajúce sa pána Kočnera, ktoré pochádzali z jeho mobilných telefónov, a to najmä prepisy jeho intímnej komunikácie. Okrem toho Europol v jednej zo svojich správ uviedol, že pán Kočner sa od roku 2018 nachádza vo väzbe za údajný finančný zločin a že jeho meno je priamo prepojené na „takzvané mafiánske zoznamy“ a „Panama Papers“.

Pán Kočner podal na Všeobecný súd Európskej únie návrh na zaplatenie sumy vo výške 100 000 eur s cieľom získať od Europolu náhradu nemajetkovej ujmy, ktorú údajne utrpel v dôsledku nezákonného spracúvania svojich údajov. Rozsudkom z 29. septembra 20211 Všeobecný súd jeho žalobu zamietol. Na jednej strane dospel k záveru, že pán Kočner nepredložil dôkaz o príčinnej súvislosti medzi údajnou škodou a konaním Europolu, a na druhej strane, že nepreukázal, že by Europol vypracoval a viedol „takzvané mafiánske zoznamy“. Pán Kočner podal odvolanie na Súdny dvor.

Súdny dvor vo svojom rozsudku rozhodol, že právo Únie zavádza režim solidárnej zodpovednosti Europolu a členského štátu, v ktorom vznikla škoda v dôsledku nezákonného spracúvania údajov, ku ktorému došlo v rámci spolupráce medzi nimi. V prvej etape možno solidárnu zodpovednosť Europolu alebo dotknutého členského štátu uplatniť na Súdnom dvore Európskej únie, pokiaľ ide o Europol, alebo na príslušnom vnútroštátnom súde, pokiaľ ide o dotknutý členský štát. V prípade potreby sa môže uskutočniť druhá etapa pred správnou radou Europolu s cieľom určiť „konečnú zodpovednosť“ Europolu a/alebo dotknutého členského štátu za náhradu škody priznanú poškodenej fyzickej osobe.

Na vznik tejto solidárnej zodpovednosti v rámci prvej etapy musí dotknutá fyzická osoba iba preukázať, že pri spolupráci medzi Europolom a dotknutým členským štátom bolo vykonané nezákonné spracúvaniu údajov, ktoré jej spôsobilo ujmu. Na rozdiel od toho, čo rozhodol Všeobecný súd, sa nevyžaduje, aby táto osoba okrem iného preukázala, ktorému z týchto dvoch subjektov možno toto nezákonné spracúvanie pripísať. V dôsledku toho Súdny dvor v tomto bode zrušil rozsudok Všeobecného súdu.

Súdny dvor pri rozhodovaní vo veci samej konštatoval, že nezákonné spracúvanie údajov, ktoré sa prejavilo tým, že údaje týkajúce sa intímnej komunikácie medzi pánom Kočnerom a jeho priateľkou boli sprístupnené neoprávneným osobám, viedlo k sprístupneniu týchto údajov verejnosti v slovenských médiách. Súdny dvor konštatoval, že toto nezákonné spracúvanie porušilo právo pána Kočnera na rešpektovanie jeho súkromného a rodinného života, ako aj jeho komunikácie a poškodilo jeho česť a dobrú povesť, v dôsledku čoho utrpel nemajetkovú ujmu. Súdny dvor priznal pánovi Kočnerovi náhradu tejto ujmy vo výške 2 000 eur. UPOZORNENIE: Proti rozsudku alebo uzneseniu Všeobecného súdu je možné na Súdny dvor podať odvolanie, ktoré sa obmedzuje len na právne otázky. Odvolanie v zásade nemá odkladný účinok. Ak je prípustné a dôvodné, Súdny dvor zruší rozhodnutie Všeobecného súdu. Ak to stav konania dovoľuje, môže Súdny dvor vydať konečný rozsudok sám. V opačnom prípade vráti vec na rozhodnutie Všeobecnému súdu, ktorý je viazaný rozhodnutím, ktoré Súdny dvor vydal v rámci odvolacieho konania.


[1]Rozsudok z 29. septembra 2021, Kočner/Europol, T-528/20 (pozri tlačové komuniké č. 165/21).

Zdroj: Riaditeľstvo pre komunikáciu
Sekcia pre tlač a informácie curia.europa.eu
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 42/24
v Luxemburgu 5. marca 2024
Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-755/21 P | Kočner/EUROPOL


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk