12.7.2024
ID: 6125upozornenie pre užívateľov

Stretnutie s komisárom pre ľudské práva Rady Európy

Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky Katarína Roskoványi sa stretla s komisárom pre ľudské práva Rady Európy Michaelom O´Flahertym. Predmetom stretnutia boli ľudské práva Rómov. Počas stretnutia komisár O´Flaherty informoval o svojej návšteve Slovenska, ktorá prebiehala tento týždeň. Počas úvodných dní navštívil východné Slovensko, kde sa stretol so zástupcami z rómskej komunity a absolvoval rozhovory o ich situácií, prístupe k bývaniu či iným právam.

Úvodom stretnutia so štátnou tajomníčkou Roskoványi sa komisár O´Flaherty venoval skúsenostiam rómskych komunít vo vzťahu k sterilizáciám, polícii, súdnym konaniam, a najmä nenávistným prejavom.

Štátna tajomníčka Roskoványi vyjadrila porozumenie nad touto problematikou, ktorá je jej veľmi blízka a vyzdvihla potrebu spolupráce všetkých zainteresovaných aktérov. Poukázala najmä na potrebu spolupráce so splnomocnencom vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Alexandrom Daškom, ktorú už nadviazala a plánuje ďalej rozvíjať pri adresovaní ľudských práv Rómov.

Zároveň štátna tajomníčka Roskoványi informovala komisára O´Flahertyho o pláne zriadiť pracovnú skupinu, ktorá by pripravila legislatívny návrh pre odškodnenie žien sterilizovaných v rozpore s právom, príprave poskytovania pomoci Centrom právnej pomoci vo väčšom rozsahu v rómskych komunitách a dôležitosti sociálnych sietí v kontexte nenávistných prejavov.
 

 

Komisár O´Flaherty ponúkol rezortu spravodlivosti pomoc a podporu pri adresovaní problematiky odškodňovania a zaujala ho rozvíjajúca sa téma právnej pomoci v rómskych komunitách. Zároveň komisár informoval o skúsenostiach s protirómskym rasizmom, ktorý je pretrvávajúcim problémom v krajinách Rady Európy. Jeho adresovanie je pomerne zložité, komisár preto poukázal najmä na potrebu prijímania preventívnych opatrení ako je vzdelávanie, budovanie dôvery v nahlasovaní prípadov rasizmu a zvyšovanie povedomia.

Záverom sa štátna tajomníčka Roskoványi poďakovala za stretnutie a budúcu spoluprácu s úradom komisára O´Flahertyho pri hľadaní vhodných riešení, ktoré by pomohli zvýšiť povedomie o problematike protirómskeho rasizmu a pri odškodňovaní.

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR   


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk