20.5.2024
ID: 6076upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 13. mája 2024 podpísala zákon z 30. apríla 2024, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 280/2017 Z. z. o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka a o zmene zákona č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov.

Vláda

MF SR ukončilo MPK k návrhu zákona o dani zo sladených nápojov

13. 05. 2024 - Ministerstvo financií SR (MF SR) ukončilo medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov a rovnako ukončilo vzájomné odborné rokovania so zástupcami výrobcov a predajcov. Na základe konštruktívnych návrhov a vzájomnej dohody vyšlo ministerstvo financií SR spotrebiteľom a podnikateľským subjektom v ústrety a návrh zákona zohľadní niekoľko zmien.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov pomáha na Slovensku už 30 rokov

14.05.2024 – Na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sa dnes uskutočnilo slávnostné podujatie pri príležitosti 30. výročia pôsobenia Úradu vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) na Slovensku s cieľom vyzdvihnúť jeho úlohu a spoluprácu so slovenskými štátnymi orgánmi a partnerskými organizáciami. Počas uplynulých troch desaťročí UNHCR podporil významné aktivity na národnej úrovni na ochranu utečencov a ďalších osôb v núdzi.

Pediatri budú ordinovať každý pracovný deň, ambulantná pohotovosť bude do 20. hodiny

14.05.2024 - Pediatri v ambulanciách budú v rámci svojich ordinačných hodín pacientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň budú ordinovať do 16. hodiny. Rezort zdravotníctva tak posilňuje dostupnosť dennej ambulantnej  starostlivosti pre deti a dorast. Zároveň budú od 1. júla ambulantné pohotovostné služby pre deti fungovať do 20. hodiny. 

Minister Raši po stretnutí s podpredsedom vlády ČR Bartošom: Napriek silným slovám českej vlády pred prezidentskými voľbami medzivládna spolupráca funguje

14.05.2024 - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši dnes v Prahe podpísal spoločnú deklaráciu k budúcnosti politiky súdržnosti po roku 2027. Vyhlásenie má komunikovať záujmy krajín V4 a ďalších krajín strednej a východnej časti Európskej únie (EÚ) v súvislosti s nastavením priorít a procesov novej politiky súdržnosti. Šéf rezortu investícií sa v susednej metropole stretol aj so svojím českým kolegom, podpredsedom vlády a ministrom pre miestny rozvoj Ivanom Bartošom.

Ďalší úspešný hackathon má svojich víťazov: Banskobystrický samosprávny kraj našiel riešenie na digitalizáciu a zefektívnenie svojho úradu

14.05.2024 - Úspešný projekt Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky, Hacknime.to, zavítal počas 10. a 11. mája do Banskej Bystrice. Hackathonu s názvom Digitálny a efektívny úrad bez papiera sa zúčastnilo 10 súťažných tímov, ktoré počas 36 hodín hľadali možnosti, ako digitálnou inováciou odbremeniť zamestnancov úradu od zbytočných papierovačiek.

Skvalitňujeme vzdelávanie na školách prostredníctvom podpory budovania kompetenčných centier kybernetickej bezpečnosti

14.05.2024 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) v rámci realizácie Plánu obnovy a odolnosti SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie prostriedkov mechanizmu na vytvorenie kompetenčných centier kybernetickej bezpečnosti. Účelom výzvy je zriadenie najmenej troch kompetenčných centier v oblasti kybernetickej bezpečnosti na vysokých školách. Ich cieľom bude vzdelávať a poskytovať odborné znalosti pre verejný a súkromný sektor a vytvorenie programu vzdelávania a zvyšovania povedomia o kybernetickej bezpečnosti pre pracovníkov verejnej správy, vrátane doplnkového vzdelávania špecialistov v oblasti kybernetickej bezpečnosti (ako celoživotného vzdelávania).

Ministerstvo vnútra je súčasťou medzinárodného veľtrhu IDEB 2024

14. 05. 2024 - Bratislava od 14. do 16. mája 2024  hostí 11. ročník medzinárodného veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB Defence&Security, ktorý patrí k najvýznamnejším podujatiam v oblasti obrany a bezpečnosti v stredoeurópskom regióne. Ministerstvo vnútra ako partner podujatia sa premiérovo predstavuje v samostatnej expozícii, vďaka čomu sú témy obrany posilnené o dôležité oblasti vnútornej bezpečnosti.

Školstvo čakajú ďalšie významné zlepšenia vo financovaní podporných opatrení pre deti a žiakov

14.05.2024 - V nadchádzajúcom školskom roku 2024/2025 rezort školstva zvýši finančné prostriedky určené na pomoc a podporu deťom a žiakom. Po novom sa však pomoc a podpora bude poskytovať z väčšej časti z prostriedkov štátneho rozpočtu. Zvýšený bude aj počet úväzkov pre podporné profesie.

Slovensko chce naplno využiť obchodné príležitosti indopacifického regiónu. Minister J. Blanár otvoril v Kórejskej republike honorárny konzulát SR

15.05.2024 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár dnes otvoril v juhokórejskom meste Ulsan slovenský honorárny konzulát. Slovensko tak okrem zastupiteľského úradu v Soule získalo ďalšiu významnú reprezentáciu pre posilnenie obchodných záujmov v Kórejskej republike. Minister Juraj Blanár uviedol, že SR má záujem oživiť aktivity ekonomickej diplomacie s cieľom naplno využiť obchodné príležitosti, ktoré ponúka indopacifický región.

Na pôde veľtrhu IDEB aj konferencia o 20. výročí v NATO "Spolu sme silnejší"

14.05.2024 - Súčasťou 11. ročníka medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB Defence & Security 2024, ktorý sa koná 14. – 16. mája 2024 v bratislavskej Inchebe, bola slávnostná konferencia Ministerstva obrany SR s názvom „20 rokov v NATO - Spolu sme silnejší“. V panelovej diskusii, ktorá bola hlavným programom konferencie, diskutovali podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák a jeho dvaja predchodcovia Juraj Liška (minister obrany od 10. 10. 2003 do 31. 1. 2006) a Martin Fedor (na čele rezortu od 2. 2. 2006 do 4. 7. 2006) o prínose vstupu do NATO aj o budúcnosti Aliancie. Hovorili o náročnom prístupovom procese vstupu do NATO, rozobrali, čo všetko sa muselo zmeniť, aby transformácia zo samostatnej jednotky na súčasť organizačného celku bola čo najefektívnejšia a najkompaktnejšia.

Minister Richard Takáč: Podávame trestné oznámenie v súvislosti so šírením lykožrútovej kalamity

15. 05. 2024 - Na dnešnej tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč a predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie NR SR Rudolf Huliak oznámili, že podávajú trestné oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu, najmä z ohrozenia a poškodenia životného prostredia v súvislosti s podkôrnikovou kalamitou na Horehroní. Mimoriadna situácia sa z okresu Brezno rozšírila už aj do okresov  Detva a Revúca. Škody sú zatiaľ nevyčísliteľné.

Ministerstvo zdravotníctva musí upraviť pravidlá Optimalizácie siete nemocníc

15. 05. 2024 - Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci so zdravotnými poisťovňami, poskytovateľmi a ďalšími zainteresovanými stranami upravuje implementáciu Optimalizácie siete nemocníc. Národná rada SR schválila legislatívnu zmenu, ktorá okrem iného upravuje aj niektoré body zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Hlavným cieľom je využiť všetky prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti v prospech pacienta.

Nová éra transformácie hornej Nitry: Minister Raši predstavil aktualizáciu Akčného plánu, ktorá pomôže naplno naštartovať premenu regiónu

15.05.2024 -  Na hornej Nitre, v okrese Prievidza,  sa dnes uskutočnilo výjazdové rokovanie vlády SR.  Hlavnou témou bola sociálno-ekonomická situácia okresov Prievidza a Partizánske a návrhy na jej zlepšenie. Témou zasadnutia vlády bola tiež aktualizácia Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra, ktorú predložil minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

Príležitosti na zapojenie sa do prebiehajúceho rozvoja geotermálneho potenciálu Chorvátska

15.05.2024 -  Chorvátsko má významný geotermálny potenciál, ktorý sa začína intenzívne využívať. Mestá od hraníc so Slovinskom až po Vukovar môžu byť vykurované geotermálnymi zdrojmi. Významnou prednosťou je aj dlhoročná ťažba ropy a plynu spoločnosťou INA, ktorá objavila zdroje teplej vody. Agentúra pre uhľovodíky predstavila interaktívnu mapu geotermálneho potenciálu, financovanú z grantov vo výške 200 tisíc EUR, podporenú Nórskom, Lichtenštajnskom a Islandom. V súčasnosti je v Chorvátsku aktívnych 28 investorov v oblasti geotermálnej energie. Pripravujú sa projekty v hodnote 55 miliónov EUR pre šesť miest (Zaprešić, Sisak, Velika Gorica, Osijek, Vinkovci, Vukovar).

Voliči si môžu vybaviť hlasovací preukaz pre voľby do EP e-mailom alebo listom do 20. mája

15. 05. 2024 - Ministerstvo vnútra SR upozorňuje na blížiaci sa koniec lehoty na vybavenie hlasovacieho preukazu mailom alebo listom. Elektronicky a listinne možno požiadať obec trvalého pobytu o hlasovací preukaz pre voľby do Európskeho parlamentu najneskôr do pondelka 20. mája 2024. Žiadosť musí byť do uvedeného termínu obci aj doručená.

Staňte sa súčasťou praktickej príručky zameranej na ranné kruhy

15.05.2024 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže SR ponúka priestor na zdieľanie osvedčených aktivít z ranných kruhov. Cieľom je vyzbieranie psychologicky bezpečných aktivít a následné vytvorenie novej praktickej príručky pre školy s príkladmi dobrej praxe z ranných kruhov pre všetky vekové kategórie. Medzi hlavné výhody pravidelného realizovania ranných kruhov patrí budovanie láskavých a kvalitných vzťahov medzi deťmi a žiakmi, podpora pozitívnej klímy v triede a pocit bezpečia či posilňovanie pocitu súdržnosti.

Žiadosti o priame platby môžu poľnohospodári podávať do konca mája bez sankcie

15. 05. 2024 - Handlová, 15. mája 2024 - Vláda SR dnes na výjazdovom rokovaní schválila návrh Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, podľa ktorého môžu poľnohospodári podávať žiadosti o priame platby v kampani 2024 až do konca mája bez sankcie.

Na predsedu vlády Roberta Fica bol spáchaný atentát

15. 05. 2024 - Na predsedu vládu Roberta Fica bol v stredu 15. mája 2024 popoludní v Handlovej spáchaný atentát krátko po skončení výjazdového rokovania kabinetu. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, premiér je v kritickom stave. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Podľa prvých informácií išlo podľa ministra o jasne politicky motivovaný čin. Rozhodnutie o tomto čine prišlo podľa neho krátko po prezidentských voľbách. Potvrdil, že páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc.

Podujatie Študuj dopravu bude tentokrát v Košiciach

16. 05. 2024 - Zvýšiť záujem žiakov o štúdium na stredných odborných školách a vysokých školách v oblasti dopravy je cieľom spoločného podujatia Ministerstva dopravy SR, rezortných zamestnávateľov vrátane železničných spoločností, rezortných stredných odborných škôl a vysokých škôl s názvom ŠTUDUJ DOPRAVU. Podujatie sa uskutoční 25. – 26. 5. 2024 v Košiciach v rámci Rušňoparády v priestoroch železničného depa ZSSK pri železničnej stanici od 9.00 do 15.00 h.

Ako v školách adresovať aktuálnu situáciu

16.05.2024 - Dianie v spoločnosti vnímajú aj deti a mladí v našich školách. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže pripravilo pre školy krátky sumár, ako môžu učitelia komunikovať v aktuálnej situácii so žiakmi. Na priložených odkazoch sa nachádzajú odporúčané materiály na podporu a odborné postupy v krízových situáciách.

Atentátnika strieľajúceho na predsedu vlády Roberta Fica stíhajú pre pokus o úkladnú vraždu

16. 05. 2024 - Útočníka, ktorý v stredu 15. mája 2024  viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica obvinili z pokusu o úkladnú vraždu. Na tlačovej konferencii vo štvrtok 16. mája 2024 to oznámil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. "Pracujeme iba s jednou verziou, že išlo o politicky motivovaný akt," priblížil minister. Dôvodom útoku mal byť nesúhlas s krokmi súčasnej vlády, napríklad v podobe zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenia vojenskej pomoci Ukrajine, zásahu do verejnoprávnej televízie či odvolania predsedu Súdnej rady SR.

Vlnu solidarity vyjadrujú slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi lídri z celého sveta

17.05.2024 – Hrozný a neospravedlniteľný atentát na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, ale aj na slovenskú demokraciu, ktorý sa odohral po včerajšom výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej, spustil masívnu vlnu empatie a vyjadrenia solidarity od viac ako 200 lídrov krajín z celého sveta a zároveň významných medzinárodných organizácií. Rezort slovenskej diplomacie prijal množstvo osobných, telefonických aj písomných prejavov úprimnej solidarity slovenskému premiérovi zo strany prezidentov, predsedov vlád, ministrov, poslancov a politických predstaviteľov, členov diplomatického zboru, zastupiteľských úradov, vysokých predstaviteľov, generálnych tajomníkov, komisárov či prezidentov medzinárodných organizácií z doposiaľ 77 krajín sveta. Ďalšie reakcie neustále pribúdajú.

NRSR

Fungovanie detských ambulantných pohotovostí sa od júla skráti

14. 05. 2024 - Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nová legislatíva upravuje aj ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h. Opatrenia majú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovenskom, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov. Zmeny šéfka rezortu avizovala po májových rokovaniach so zástupcami pediatrov a Združením miest a obcí Slovenska.

Poslanci neodvolali M. Šimkovičovú, ostáva ministerkou kultury

14. 05. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR neodvolali Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) z postu ministerky kultúry. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

Poslanci sa v úvode dňa opäť venovali Fondu na podporu umenia

14. 05. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v úvode utorkového rokovania vrátili k diskusii o novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). Diskusiu v druhom čítaní opätovne otvorili ešte minulý týždeň, keď predkladateľ novely Roman Michelko (SNS) predstavil pozmeňujúci návrh. Z návrhu novely vyplýva, že o poskytnutí peňazí z FPU by mala po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné. Taktiež sa má zvýšiť počet členov rady na 13.

Z. Dolinková ostáva vo funkcii, poslanci ju neodvolali

14. 05. 2024 - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju v utorok neodvolali. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78. Ministerku zdravotníctva navrhli odvolať hnutie Slovensko, PS a KDH. Argumentovali neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier. Hovorili aj o ohrozovaní eurofondov. Dolinková odmietla ich výčitky. Tvrdí, že jej rezort postupne rieši spomínané problémy. Informovala, že pripravuje aj reformu všeobecnej ambulantnej starostlivosti.

Poslanci prerokujú novelu zákona o ochrane prírody v zrýchlenom režime

14. 05. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá sa týka postupu pri výrube drevín. Rozhodli o tom v utorok.
Novela ráta so zjednodušením výrubu drevín. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch.

Zmena energetických zákonov má zabezpečiť núdzové dodávky tepla

14. 05. 2024 - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mohol nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení. Vyplýva to z návrhu novely zákonov o energetike, o regulácii v sieťových odvetviach a o tepelnej energetike, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v utorok do druhého čítania.

Podpredseda NR SR Peter Žiga: Národná rada SR posilní bezpečnostné opatrenia

15. 05. 2024 - árodná rada SR v reakcii na ozbrojený útok na predsedu vlády SR Roberta Fica posilňuje bezpečnostné opatrenia. „Do odvolania významne zvyšujeme ochranu objektov v správe Národnej rady a do odvolania pozastavujeme aj návštevy budovy NR SR. Súčasne prijímame opatrenia na bezpečnosť poslancov, pretože viacerí z nich vyjadrili obavy,“ oznámil podpredseda NR SR Peter Žiga, poverený riadením Národnej rady SR. Rokovanie Národnej rady je v súčasnosti prerušené a tento týždeň sa už rokovať nebude. „V rokovaní bude Národná rada pokračovať najskôr v utorok na budúci týždeň,“ skonštatoval podpredseda parlamentu

P. Žiga: Ide o útok na princípy slovenskej demokracie

15. 05. 2024 - Ozbrojený útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vníma podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením Národnej rady SR, ako útok na princípy slovenskej demokracie. Považuje to za výsledok vybičovaných vášní a rozdelenia slovenskej spoločnosti na dva nezmieriteľné tábory. Žiga to vyhlásil na tlačovom brífingu v parlamente. Očakáva, že tento čin odsúdia úplne všetci. "Dnes stojíme pred základnou výzvou, ako upokojiť spoločnosť. Ako začať viesť dialóg, aby sme politickú súťaž vrátili tam, kde patrí. V politike sa bojuje argumentmi, násilie tu nesmie mať nikdy miesto," vyhlásil.

Do diskusie k zmenám v RTVS sa prihlásilo písomne 40 rečníkov

15. 05. 2024 - Do diskusie k vládnemu návrhu zákona o Slovenskom rozhlase a televízii (STVR) sa prihlásilo 40 rečníkov. V úvode diskusie predstavila návrh ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Poslanci v úvode rokovania odhlasovali skrátenie diskusie. V prvom čítaní sa má o vládnom návrhu rokovať 24 hodín. Čas sa tak prerozdelí medzi jednotlivé poslanecké kluby. Podľa rokovacieho poriadku môžu hocikedy požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov by mali mať možnosť prihlásiť sa zákonodarcovia aj ústne.

Začala sa mimoriadna schôdza k zmenám v RTVS

15. 05. 2024 - Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k zmenám v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Poslanci v úvode rokovania odsúhlasili, že diskusia k vládnemu návrhu zákona v prvom čítaní bude trvať 24 hodín. Zároveň si zákonodarcovia o hodinu predĺžili rokovací deň, miesto do 19.00 h budú rokovať do 20.00 h. Skrátili si aj obedovú prestávku. Hlasovať o návrhu by mali vo štvrtok (16. 5.) o 17.00 h. Návrh nového zákona o STVR koncom apríla schválila vláda. Formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Dňom jeho účinnosti má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS.

Prezident

Prezidentka podpísala jeden zákon

13.05.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 13. mája 2024 podpísala zákon z 30. apríla 2024, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 280/2017 Z. z. o  poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka a o zmene zákona č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov.

Prezidentka spolu s P. Pellegrinim vyzvali na upokojenie situácie

16.05.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 16. mája 2024 v Prezidentskom paláci stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. Po stretnutí poskytli spoločné vyhlásenie pre médiá k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica. Spoločným vyhlásením chcela prezidentka vyslať signál porozumenia v tejto napätej situácii. Ako spoločnosť žijeme podľa prezidentky v dobe mnohých konfliktov, ktoré by sme však nemali prenášať do roviny nenávisti.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk