27.5.2024
ID: 6088upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Nesplácanie splátok napríklad úverov alebo pôžičiek môže spotrebiteľov dostať do vážnych existenčných problémov. Aj preto navrhujeme nové pravidlá, aby dlžníci dostali väčšiu príležitosť na vyriešenie svojej situácie. Zmena má byť v tom, že obchodníci (napr. banky a nebankové spoločnosti) budú musieť viac komunikovať s dlžníkmi a prísnejšie bude posudzovanie podmienok pre okamžité splatenie úveru, čo výrazne posilní ochranu spotrebiteľa.

Vláda

Po atentáte na predsedu vlády je výkon polície navýšený o 30 až 40 percent

19. 05. 2024 - V nedeľu 19. mája 2024 o tom na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR  informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Doplnil, že policajti sú dnes v teréne, na uliciach, monitorované sú miesta so zvýšeným výskytom ľudí, ale aj ústavní činitelia či ďalšie rizikové osoby. Pod zvýšenou kontrolou sú aj nemocnice. Ubezpečil, že robia všetko pre to, aby bola bezpečnosť ľudí na Slovensku garantovaná.

Tripartita prerokovala návrh zákona o minimálnej mzde

20.05.2024 - Zmeny vo výpočte minimálnej mzdy a ďalšie dva legislatívne návrhy z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky boli dnes predmetom rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR. Návrh zákona zvyšuje minimálnu mzdu zo súčasných 57% na 60% priemernej mesačnej mzdy z predchádzajúcich dvoch rokov. V návrhu sú na minimálnu mzdu naviazané príplatky za prácu v noci, cez víkend a počas sviatkov.

EMCDDA spúšťa európsky internetový prieskum o drogách 2024 s cieľom posúdiť vzorce užívania drog vo viac ako 30 krajinách

21. 05. 2024 - Užívate drogy? Koľko? Prečo? To sú jedny z otázok položených v najnovšom Európskom webovom prieskume o drogách, ktorý dnes spustila agentúra EÚ pre drogy (EMCDDA). Cieľom prieskumu, ktorý je určený ľuďom vo veku 18 rokov a starším, ktorí užili drogy, je zlepšiť pochopenie vzorcov užívania drog v Európe a pomôcť pri formovaní budúcich protidrogových politík a intervencií.

Dobrovoľný anonymný prieskum - jedna z cielených  monitorovacích metód agentúry - sa tento rok uskutoční v 36 krajinách v približne 30 jazykoch. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch bude propagovaný na národných úrovniach, prostredníctvom kontaktných miest Reitox a ich partnerov, ako aj prostredníctvom cielenej reklamy v sociálnych médiách.

Zasadnutie Rady EÚ pre telekomunikácie: Prelomový Akt o umelej inteligencii bol prijatý, jeho efektívna implementácia môže začať

2. 05. 2024 - metropole Belgicka sa 21. mája 2024 pod taktovkou belgického predsedníctva EÚ uskutočnilo zasadnutie Rady pre dopravu, telekomunikácie a energetiku (časť telekomunikácie). Okrem mnohých ministrov členských štátov bol na nej prítomný aj európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton a slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník MIRRI SR pre informatizáciu Ivan Ivančin. Jednohlasne prijali prelomový Akt o umelej inteligencii (AIA).

Vláda schválila novelu Občianskeho zákonníka

22. 05. 2024 - Nesplácanie splátok napríklad úverov alebo pôžičiek môže spotrebiteľov dostať do vážnych existenčných problémov. Aj preto navrhujeme nové pravidlá, aby dlžníci dostali väčšiu príležitosť na vyriešenie svojej situácie. Zmena má byť v tom, že obchodníci (napr. banky a nebankové spoločnosti) budú musieť viac komunikovať s dlžníkmi a prísnejšie bude posudzovanie podmienok pre okamžité splatenie úveru, čo výrazne posilní ochranu spotrebiteľa. Navrhovaná právna úprava vytvorí väčšiu rovnováhu medzi spotrebiteľom a obchodníkom. Novela počíta s tým, že celú sumu bude môcť obchodník požadovať, ak spotrebiteľ mešká aspoň s tromi splátkami, pričom omeškaná suma musí tvoriť prinajmenšom stanovené percento celej pôžičky. Napríklad pri spotrebiteľských zmluvách do troch rokov by musel dlžník dlhovať aspoň desať percent úveru, pri viac ako desaťročných by suma musela byť aspoň dva a pol percenta z celého objemu. „Predložený návrh novely sa inšpiroval nemeckou právnou úpravou,“ informuje minister spravodlivosti SR Boris Susko. Vládny návrh počíta po schválení v Národnej rade SR s účinnosťou od 1. novembra 2024.

Projekt Komplexné riešenie výrobných liniek dokladov občanov a cudzincov - verejné pripomienkovanie dokumentácie

22. 05. 2024 - Ministerstvo vnútra SR  sprístupňuje na verejné pripomienkovanie dokumentáciu k projektu Komplexné riešenie výrobných liniek dokladov občanov a cudzincov. Zámerom navrhovaného riešenia je doplnenie infraštruktúry na výrobu všetkých typov dokladov, ktoré vydáva Slovenská republika v Národnom personalizačnom centre s cieľom zabezpečiť stabilizáciu výrobných kapacít vzhľadom na neustále sa zvyšujúce počty vypersonalizovaných dokladov.

Parlament schválil Tarabovu legislatívu, ktorá zlepší potravinovú sebestačnosť a starostlivosť o krajinu

22.05.2024 - Dvadsaťročné obdobie nečinnosti štátu a byrokracie pri odstraňovaní náletových drevín, ktoré znemožňovali zmysluplne obhospodarovať vyše 200-tisíc poľnohospodárskej pôdy, sa skončilo. Parlament dnes schválil novelu zákona o ochrane prírody a krajiny podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorá umožní zlepšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a odbúrava administratívnu náročnosť pri obhospodarovaní pôdy, osobitne v prípadoch, ak ide o odstraňovanie náletových drevín a kríkov. Za zmenu zákona o ochrane prírody hlasovalo 77 poslancov parlamentu.

Zasadnutie Rady EÚ pre telekomunikácie: Prelomový Akt o umelej inteligencii bol prijatý, jeho efektívna implementácia môže začať

22.05.2024 - V metropole Belgicka sa 21. mája 2024 pod taktovkou belgického predsedníctva EÚ uskutočnilo zasadnutie Rady pre dopravu, telekomunikácie a energetiku (časť telekomunikácie). Okrem mnohých ministrov členských štátov bol na nej prítomný aj európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton a slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník MIRRI SR pre informatizáciu Ivan Ivančin. Jednohlasne prijali prelomový Akt o umelej inteligencii (AIA).

Vláda ruší poplatok, ktorý zaťažuje tepelné čerpadlá

22.05.2024 - Majitelia či prevádzkovatelia tepelných čerpadiel typu voda-voda nebudú musieť platiť poplatky za odber podzemnej vody pri využívaní ich tepelného potenciálu. Vďaka tomu sa zjednoduší a zlacnie ich prevádzka. Rozhodol o tom dnes vládny kabinet, ktorý schválil novelu vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia pod vedením Tomáša Tarabu.

Ministerstvo dopravy rozbehlo čerpanie prvých 677 miliónov eur z Programu Slovensko

22. 05. 2024 - Päť dôležitých dopravných projektov už má zabezpečené peniaze z eurofondov. Rezort dopravy podpísal zmluvy o financovaní z Programu Slovensko na dve diaľnice, dve železničné modernizácie a nákup električiek pre Bratislavu. Ide o tzv. fázované projekty, ktoré sú už v realizácii. Okrem toho ministerstvo dopravy podpísalo aj zmluvu na takmer pol miliardy eur na obnovu bytových domov. 

Diskusie o verejných témach áno, politická kampaň nie

22.05.2024 - V súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu ministerstvo školstva opätovne upozorňuje, že politické kampane na školách sú v rozpore so zákonom. Diskusie o veciach verejných aj o politike sú vítanou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov, ale musia sa vyhnúť akejkoľvek forme propagácie politických strán alebo kandidátov. Podľa § 151 ods. 2 školského zákona je v školách zakázaná činnosť politických strán a ich propagácia. Cieľom tohto ustanovenia je zabezpečiť ideologickú neutralitu výchovy a vzdelávania. Neutralita znamená, že školské prostredie nesmie byť využívané na presadzovanie konkrétnych politických názorov alebo propagácie politických subjektov.

Diskusia o budúcnosti Európy a význame kultúrnej politiky

23.05.2024 - Berlín 23. máj 2024 - Panelovej diskusii o budúcnosti Európy a o úlohe kultúrnej politiky v nej sa vo štvrtok večer aktívne zúčastnila riaditeľka Slovenského inštitútu v Berlíne Zuzana Megová. Diskusiu v priestoroch Masion de France organizovali Francúzsky inštitút, Fínsky kultúrny inštitút a rakúske Kultúrne fórum. Hlavnou rečníčkou bola nová vedúca Zastúpenia Európskej komisie v Nemecku Barbara Gessler.

Štátny tajomník M. Eštok prijal veľvyslankyňu San Marína SR podporuje uzatvorenie Asociačnej dohody medzi EÚ a San Marínom

23.05.2024 – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes prijal dezignovanú nerezidentnú veľvyslankyňu Sanmarínskej republiky pre SR Elenu Molaroniovú, ktorá zároveň na rezorte diplomacie odovzdala kópie svojich poverovacích listín. Štátny tajomník zdôraznil podporu Slovenska pre skoré uzatvorenie Asociačnej dohody medzi Európskou úniou a San Marínom.

Štátny tajomník M. Eštok prijal indickú veľvyslankyňu: Slovensko chce lepšie využiť ekonomický potenciál Indie

23.05.2024 – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes prijal mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Indickej republiky na Slovensku Apoorvu Srivastavu. Partneri vyzdvihli úspešnú pracovnú cestu šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára a štátneho tajomníka Rastislava Chovanca s podnikateľskou misiou v Indii vo februári tohto roka a zdôraznili zámer naďalej prehlbovať pozitívnu dynamiku vzťahov v konkrétnych politických a hospodárskych oblastiach, medzi ktoré patrí tiež strategická indická investícia na Slovensku – nadnárodná automobilka Jaguar Land Rover.

Pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie sa konala na Akadémii PZ vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou

23. 05. 2024 - Pri príležitosti 20. výročia členstva Slovenskej republiky v Európskej únii usporiadala Akadémia Policajného zboru v Bratislave v dňoch 21. - 22. mája 2024 vedeckú konferenciu. Nad podujatím s medzinárodným zastúpením prevzal záštitu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Účasť na konferencii prijali odborníci z akademickej obce zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľskej republiky, veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky a tiež akreditovaní policajní pridelenci pre Slovenskú republiku.

Aktualizácia Koncepcie vodnej politiky do roku 2030 s výhľadom do roku 2050

24.05.2024 - Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky oznamuje, že v zmysle zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zverejňuje Oznámenie o zmene strategického dokumentu s celoštátnym dosahom „Aktualizácia Koncepcie vodnej politiky do roku 2030 s výhľadom do roku 2050“.

Pomáhame zvyšovať prístupnosť webových sídel: Tento rok sme vyškolili už viac ako 550 ľudí

.05.2024 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI SR) spustilo už siedmu tohtoročnú vzdelávaciu aktivitu v oblasti prístupnosti webových sídel. Tento týždeň sa uskutočnilo ďalšie zo série bezplatných školení, ktoré sa zameriavajú na zručnosti zamestnancov verejnej správy potrebné pri vývoji a editovaní obsahu webových sídel a mobilných aplikácií, ale aj pri tvorbe textových dokumentov. Od začiatku roka sme vyškolili viac ako 550 ľudí.

Štátny tajomník R. Chovanec: Ekonomická diplomacia začína doma na Slovensku

24.05.2024 - Cieľom slovenskej ekonomickej diplomacie je nielen prilákať na Slovensko nové investície, ale zároveň pomôcť slovenským firmám etablovať sa na zahraničných trhoch. Popri intenzívnych aktivitách zastupiteľských úradov SR a ekonomických diplomatov považuje štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec za prioritu spoluprácu so spoločnosťami a podnikateľskými organizáciami priamo na Slovensku.

Veľvyslankyňa Katarína Tomková odovzdala poverovacie listiny prezidentovi Brazílskej federatívnej republiky

24.05.2024 - Veľvyslankyňa Katarína Tomková odovzdala poverovacie listiny do rúk prezidenta Brazílskej federatívnej republiky, Luiza Inácia Lulu da Silvu. V rozhovore prezident Lula da Silva vyjadril solidaritu predsedovi vlády Slovenskej republiky R. Ficovi v súvislosti s atentátom, ktorý jasne odsúdil a zaželal predsedovi vlády Slovenskej republiky a celej krajine skoré uzdravenie a návrat k pokoju.

Ako získať viac slovenských študentov na domáce vysoké školy

24.05.2024 - Prvý ročník veľtrhu ALMA MATER prepojil viac ako osemtisíc stredoškolákov so slovenskými vysokými školami vo všetkých ôsmich krajoch. Maturanti sa zároveň dozveli o možnosti získať štipendium vo výške minimálne 9 000 eur v prípade, ak sa rozhodnú pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu doma na Slovensku. Cieľom historicky prvého ročníka série veľtrhov „ALMA MATER – miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu“ je zmierniť odliv mozgov zo Slovenska a pomôcť spropagovať slovenské vysoké školy. Veľtrhy, ktoré boli financované z Plánu obnovy a odolnosti SR, sa konali v každom krajskom meste. Dovedna sa na nich odprezentovalo 24 vysokých škôl. Zúčastnilo sa na nich  8 009 stredoškolákov zo 178 stredných škôl.

Reakcia MF SR na vyhlásenie Únie miest Slovenska

24.05.2024 - Ministerstvo financií SR intenzívne komunikuje s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), s ktorými rezort viedol sériu konštruktívnych rokovaní, ktorých predmetom bola aj finančná situácia samospráv. Vedenie ministerstva sa s predstaviteľmi ZMOS stretlo osobne aj pred niekoľkými dňami. Únia miest Slovenska (ÚMS) doteraz nekontaktovala ministerstvo financií so žiadosťou o rokovania. MF SR si uvedomuje náročnú situáciu samospráv, no na druhej strane aj štát stojí pred bezprecedentnou potrebou konsolidácie verejných financií a nie je možné zo strany štátu v plnej miere sanovať hospodárenie miest a obcí.

Medzinárodným dňom nezvestných detí je 25. máj - na Slovensku polícia pátra po 67 maloletých a 157 mladistvých

24. 05. 2024 - V tento deň celý svet vyjadruje solidaritu tým, ktorým sa deti nevrátili domov. Pri pátraní po nezvestných maloletých osobách, ktoré sú v bezprostrednom ohrození života a zdravia reaguje polícia obzvlášť citlivo. Od okamihu nahlásenia sú nasadené dostupné sily a prostriedky PZ. Verzie, s ktorými od nahlásenia nezvestnosti polícia pracuje,  často vedú k podozreniam, že maloletá osoba sa stala obeťou trestného činu, napríklad  únosu, týrania blízkej a zverenej osoby alebo obchodovania s ľuďmi. V takýchto prípadoch polícia využíva všetky dostupné formy a prostriedky s jediným cieľom – zachrániť ľudský život.

NAKA rieši 153 prípadov nenávistných prejavov či schvaľovania zločinu pokusu o vraždu predsedu vlády

24. 05. 2024 - Národná kriminálna agentúra eviduje od atentátu na premiéra Roberta Fica 153 informácií alebo podnetov súvisiacich so schvaľovaním pokusu o vraždu alebo s nenávistnými prejavmi. Z toho v 55 prípadoch už polícia stotožnila autorov príspevkov a prípadmi sa ďalej zaoberá. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a prezident PZ Ľubomír Solák o tom informovali na tlačovej konferencii v piatok 24. mája 2024.

Štátny tajomník M. Vojtašovič navštívil v Lotyšsku slovenských vojakov

25.05.2024 - Slovenská delegácia na čele so štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR Martinom Vojtašovičom dnes navštívila v Lotyššku výcvikový priestor v Adaži, kde v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP) pôsobí 115 slovenských vojakov spolu s technikou  - samohybnými kanónovými húfnicami ZUZANA 2. Zaujímala ho nielen denná rutina príslušníkov, ale aj ich úlohy a potreby.

NRSR

Pre výskyt medveďa sa bude vyhlasovať mimoriadna situácia

21. 05. 2024 - Pre výskyt medveďa hnedého sa bude po novom vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení bude zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli medvede prilákať. Zároveň bude samospráva povinná odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Právnu úpravu v utorok definitívne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o nej v skrátenom legislatívnom konaní.

T. Taraba avizuje zmeny pri novele zákona o ochrane přírody

21. 05. 2024 - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) chce zmeny pri návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zjednodušiť výrub drevín. K legislatíve avizuje predloženie pozmeňujúceho návrhu. Uviedol to v utorok v pléne Národnej rady (NR) SR. Oproti existujúcemu návrhu novely by sa mala okrem iného upraviť povinnosť nahlasovania výrubu, a to konkrétne v ochrannom pásme prírody druhého a tretieho stupňa.

O poskytnutí peňazí z FPU bude po novom rozhodovať rada fondu

21. 05. 2024 - O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia (FPU) bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné. Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu umenia, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Poslanci sa v stredu vrátili k mimoriadnej schôdzi k zmenám v RTVS

22. 05. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v stredu ráno vrátili k mimoriadnej schôdzi, na ktorej preberajú návrh zákona, ktorý rieši zmeny v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Schôdzu prerušili pred týždňom v stredu (15. 5.) po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Návrh nového zákona o STVR koncom apríla schválila vláda. Formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Dňom jeho účinnosti má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Diskusia k návrhu v pléne je časovo obmedzená, vyhradený čas sa delí medzi jednotlivé poslanecké kluby. Do rozpravy je prihlásených ešte vyše 30 rečníkov.

Poslanci ukončili diskusiu k zmenám v RTVS, v závere vystúpila Šimkovičová

22. 05. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v stredu popoludní diskusiu k návrhu zmien v RTVS. Nový zákon hovorí, že inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). O návrhu rokovali na mimoriadnej schôdzi, hlasovať o tom, či parlament zákon posunie do druhého čítania, sa má o 17.00 h. V závere diskusie vystúpila v pléne NR SR ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Ministerka zdôraznila, že nový zákon chce vytvoriť kvalitné legislatívne prostredie, zabrzdiť zadlžovanie verejnoprávneho vysielania, ako aj zabezpečiť finančnú konsolidáciu média. Snahou je aj vrátiť inštitúcii skutočné atribúty verejnoprávnosti, vyváženosti i nezávislosti.

Poslanci ukončili schôdzu, najbližšie sa majú zísť v júni

23. 05. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR po stredajšom hlasovaní ukončili 12. schôdzu, ktorá trvala od polovice apríla. Zvyšok neprerokovaných bodov parlament odsunul na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá sa má začať 11. júna. Informoval o tom podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Na programe schôdze ostalo ešte niekoľko poslaneckých opozičných návrhov zákonov. Poslanci nestihli prebrať ani viaceré výročné správy inštitúcií. Na ďalšiu schôdzu sa presúvajú aj návrhy na odvolanie šéfov dvoch výborov, ktoré už boli presúvané. Júnová schôdza má byť posledným riadnym rokovaním poslancov pred tradičnou letnou prestávkou.

Postupy pri výrube drevín sa zjednodušia

23. 05. 2024 - Postupy pri výrube drevín sa zjednodušia. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. O návrhu parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Zo spoločnej správy z výborov po novom sa nebude súhlas na výrub vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 60 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 20 štvorcových metrov, ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce. 

NRSR posunula zákon o Slovenskej televízii a rozhlase do 2. Čítania

23. 05. 2024 - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa by mala voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Návrh nerozdeľuje jednu verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, no podľa rezortu kultúry vytvára podmienky na samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. "Prináša vyššiu formu flexibility a zavádza nové prvky a kombináciu verejného a súkromného práva do procesu voľby a odvolávania generálneho riaditeľa inštitúcie i kreovania rady STVR," ozrejmilo ministerstvo

Poslanci zvolili troch nových členov Správnej rady Tlačovej agentúry SR

23. 05. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní zvolili troch nových členov Správnej rady Tlačovej agentúry SR (TASR). Poslanci zvolili odborníka v oblasti práva, odborníka v oblasti ekonómie a odborníka v oblasti žurnalistiky. Odborníka v oblasti informačných technológií sa nepodarilo zvoliť. Jediný kandidát na tento post Dávid Diczházy nezískal dostatočný počet hlasov. Členom Správnej rady TASR sa stal Michal Pidanič ako odborník pre oblasť práva. Ďalšími členmi rady sú Alexander Riabov za oblasť ekonómie a Jozef Bednár za oblasť žurnalistiky. Poslanci ich zvolili na funkčné obdobie päť rokov so začiatkom od 22. mája.

Prezident

Prezidentka vymenovala nových sudcov

21. 05. 2024 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vymenovala dňa 21. mája 2024 za prítomnosti štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej Republiky Kataríny Roskoványi 14 nových sudcov. „Novovymenovaným sudcom a sudkyniam prajem veľa síl na ich novej pracovnej ceste, ktorá im dnešným dňom slávnostne začala. Nech sú spravodlivými očami, ktoré má bohyňa justície zakryté,“ popriala štátna tajomníčka Katarína Roskoványi.

Prezidentka spolu so zvoleným prezidentom rokovali s predstaviteľmi cirkví

22.05.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová spolu so zvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim v stredu 22. mája 2024 v Prezidentskom paláci privítali na rokovaní zástupcov cirkví a náboženských spoločenstiev. Keď sa prezidentka naposledy stretla s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločenstiev na novoročnom prijatí, hovorili spolu o nádeji. O tom, ako veľmi ju potrebujeme a kde ju hľadať. "Dnes sme sa opäť rozprávali o nádeji, nádeji na zmierenie v spoločnosti. Cirkvi a náboženské komunity zohrávajú pri formovaní hodnôt a verejného diskurzu mimoriadne dôležitú úlohu a môžu ju zohrávať aj pri zmierňovaní napätia v spoločnosti.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk