3.6.2024
ID: 6089upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). V ustanovení novely vidí rozpor s ústavou, legislatíva môže podľa nej ohroziť slobodu umenia. Hlava štátu poukazuje na zmenu, ktorou sa má definitívne rozhodnutie o poskytovaní finančných prostriedkov stať kompetenciou novokreovanej rady fondu s prevahou nominantov ministerstva kultúry, bez povinnosti rešpektovať stanoviská odborných komisií.

Rezort vnútra: Hlas bude platný, aj keď volič odovzdá prázdny lístok

Bratislava 25. mája (TASR) - Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) môžu Slováci krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Ministerstva vnútra (MV) SR. Eurovoľby sa budú konať o dva týždne, v sobotu 8. júna.

Prezidentka: Ponuka na stretnutie za okrúhlym stolom stále platí

Bratislava 26. mája (TASR) - Ponuka na stretnutie parlamentných politických strán za okrúhlym stolom stále platí. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Rešpektuje, že niektoré strany preferujú neskorší termín stretnutia. Hlava štátu vníma naprieč politickým spektrom snahu o upokojenie, je toho signálom aj jednohlasne prijaté uznesenie v parlamente, ktoré odsúdilo útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Richter a Štefunko: Analýzu ochranky treba nechať na odborníkov

Bratislava 26. mája (TASR) - Vyšetrovanie postupu ochranky pri útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) treba nechať na odborníkov. Zhodli sa na tom predseda parlamentného poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter a poslanec Národnej rady SR Ivan Štefunko (Ps) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Zdôraznili, že vyjadrovať sa možno až ku konkrétnym výsledkom.

Väzenská a justičná stráž eviduje za minulý rok 45 priestupkových vecí

Bratislava 26. mája (TASR) - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) eviduje za minulý rok 45 priestupkových vecí. Vyplýva to z ročenky ZVJS za rok 2023.
"Prevažná časť priestupkových vecí bola ukončená predložením správy o výsledku objasňovania priestupku po zistení páchateľa priestupku príslušnému správnemu orgánu, a to v 33 prípadoch," uvádza. V štyroch prípadoch bola vec ukončená odložením veci záznamom. Štyri veci boli ukončené uložením veci záznamom, tri veci boli odovzdané príslušnému orgánu. "V roku 2023 nebola ukončená jedna priestupková vec," dodal ZVJS. Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8305 odsúdených osôb a 1419 obvinených osôb.

Vlani uložili 76 pokút za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť

Bratislava 27. mája (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vlani uložil 76 pokút za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť, čo predstavuje pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom. TASR o tom informovala Erika Kováčiková z oddelenia komunikácie ÚDZS.

Simulované Študentské voľby do Európskeho parlamentu 2024

Bratislava 27. mája (OTS) - V piatok 24. mája sa v priestoroch Domu Európskej únie v Bratislave uskutočnila kvázi "volebná noc" študentských európskych volieb, ktoré sú simuláciou volieb do Európskeho parlamentu. Študentské voľby prebiehali v dňoch 6. – 22. mája na približne stoštyridsiatich stredných školách rôznych typov po celom Slovensku.

Bývalej ombudsmanke Patakyovej udelili francúzske štátne vyznamenanie

Bratislava 27. mája (TASR) - Profesorke a bývalej verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej udelili francúzske štátne vyznamenanie Chevalier de l'Ordre national du Mérite (Rytier Národného rádu za zásluhy). TASR o tom informovala Bronislava Sinčáková z tlačového oddelenia veľvyslanectva Francúzska na Slovensku.

Rezort spravodlivosti nevidí dôvod na zriadenie komisie k atentátu

Bratislava 28. mája (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR nevidí dôvod na zriadenie vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Uviedlo to v reakcii na návrh opozičnej parlamentnej strany SaS, ktorá o tom informovala na utorkovej tlačovej konferencii. Daný návrh nemá podľa rezortu oporu v žiadnom slovenskom právnom predpise, a teda nemá ani vyšetrovacie kompetencie.

VŠ pripravujúce učiteľov pre národnostné školy môžu získať podporu

Bratislava 28. mája (TASR) - Verejné vysoké školy (VŠ) pripravujúce budúcich učiteľov slovenského jazyka pre národnostné školy môžu získať finančnú podporu. V rámci vyhlásenej výzvy je alokovaných viac ako 468.000 eur na pilotovanie nových alebo inováciu aktuálnych vysokoškolských predmetov. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR s tým, že žiadosť je potrebné poslať do 28. júna tohto roka.

Ministerstvo spravodlivosti zriadilo komisiu pre prieťahy v konaní

Bratislava 28. mája (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zriadilo komisiu pre prieťahy v konaní. Zaoberať sa bude okrem iného aj bezproblémovým presunom kompetencií Ústavného súdu SR pre prieťahy v konaniach na všeobecné súdy. V pondelok (27. 5.) sa uskutočnilo úvodné stretnutie tejto skupiny za účasti právnych expertov z oblasti justície. Rezort spravodlivosti o tom informoval na svojom webe.

Opozícia a mimovládky: Novela SNS berie občanom právo na informácie

Bratislava 28. mája (TASR) - Novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne koaličnej SNS berie občanom ústavou garantované právo na informácie. Upozornili na to viaceré mimovládne organizácie aj opoziční zákonodarcovia. Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu hnutia Slovensko, KÚ, Za ľudí ju navrhnú v parlamente stiahnuť, nevylúčili ani podanie na Ústavný súd SR.

Mimovládky dali návrhy, ako zvýšiť transparentnosť ich financovania

Bratislava 28. mája (TASR) - Mimovládne organizácie (MVO) na čele s Via Iuris, Nadáciou Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko predstavili vlastné návrhy, ako zvýšiť transparentnosť ich financovania a dôveryhodnosť. Avizovali, že o návrhoch listom informovali aj poslancov Národnej rady SR. Súčasný návrh novely zákona o MVO je podľa nich v rozpore s európskym právom. Informovali o tom na utorkovej tlačovej besede.

Nový ročník konferencie Dieťa v ohrození reaguje na krízové situácie

Bratislava 28. mája (TASR) - Aktuálny 31. ročník konferencie Dieťa v ohrození reaguje na krízové situácie posledného obdobia a zvyšujúci trend emocionálnych problémov u detí a mladých ľudí. Reflektuje aj na 60. výročie založenia Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP), ktorý konferenciu organizuje. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

Prezidentka vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia

Bratislava 28. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). V ustanovení novely vidí rozpor s ústavou, legislatíva môže podľa nej ohroziť slobodu umenia. Hlava štátu poukazuje na zmenu, ktorou sa má definitívne rozhodnutie o poskytovaní finančných prostriedkov stať kompetenciou novokreovanej rady fondu s prevahou nominantov ministerstva kultúry, bez povinnosti rešpektovať stanoviská odborných komisií.

Exsudca Sklenka vypovedá v kauze ovplyvňovania rozhodnutí súdov

Pezinok 29. mája (TASR) - Bývalý sudca Vladimír Sklenka vypovedá na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v kauze podozrení z ovplyvňovania rozhodnutí súdov a korupcie. Obžalobe čelí bývalý sudca Richard M. Obžalovaní sú aj advokát Tomáš K. a konkurzný právnik Zoroslav K. Svedok okrem iného vypovedal o ovplyvňovaní jeho rozhodnutí zo strany Richarda M., ktoré sa malo podľa jeho slov diať aj na základe žiadostí Zoroslava K. Obžalovaný exsudca bol určitý čas aj nadriadeným Sklenku na Okresnom súde Bratislava I.

Členovia ANS podpísali dodatky zmlúv so zdravotnými poisťovňami

Bratislava 29. mája (TASR) - Členovia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) sa dohodli na predĺžení zmluvných vzťahov so všetkými tromi zdravotnými poisťovňami na Slovensku. So súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union majú zmluvy platné do konca roka, so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) do konca júna. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré pre TASR poskytli hovorcovia poisťovní a prezident ANS Marián Petko.

Avizovaný termín disciplinárky voči sudcovi J. Klimentovi presunuli

Bratislava 29. mája (TASR) - Ústne disciplinárne pojednávanie na Najvyššom správnom súde (NSS) SR proti sudcovi Jurajovi Klimentovi, ktoré bolo nariadené na 4. júna, bolo presunuté. Avizovaný júnový termín zrušila predsedníčka disciplinárneho senátu NSS SR z dôvodu zmeny v zložení senátu. Nový termín bude zverejnený. TASR o tom informovala Veronika Valeková z kancelárie NSS SR.

Vláda schválila zriadenie veľvyslanectiev v Austrálii a Bruseli

Bratislava 29. mája (TASR) - Sieť zastupiteľských úradov SR v zahraničí sa opätovne rozšíri aj o ambasády v austrálskom hlavnom meste Canberra a belgickom Bruseli. Vyplýva to z návrhu úpravy siete zastupiteľských úradov SR v zahraničí, ktorý v stredu schválila vláda. Zriadenie veľvyslanectiev sa má zrealizovať do konca júna.

R. Kaliňák: V prípade protivzdušnej obrany sa vyberá z dvoch možností

Bratislava 29. mája (TASR) - V prípade obstarania nových systémov protivzdušnej obrany (PVO) sa rezort obrany rozhoduje už len medzi dvomi možnosťami. Šéf rezortu Robert Kaliňák (Smer-SD) načrtol, že "veľmi zvažujú" novú ponuku, ktorá je finančne aj časovo výhodnejšia. Nevylúčil, že v priebehu júna otázku definitívne vyriešia. Rozdiel v ponukách je podľa Kaliňáka v desiatkach miliónov eur. Aj druhá pochádza z Izraela. "Odborníci skúmajú obidve možnosti a posúdia, ktorá z nich bude pre nás výhodnejšia," zhodnotil. Pripustil, že proces trvá dlhšie, ako pôvodne predpokladal.

Šutaj Eštok avizuje návrhy na riešenie bezpečnosti na budúci týždeň

Bratislava 29. mája (TASR) - Na budúci týždeň by vládni predstavitelia mali predstaviť prvé legislatívne návrhy na riešenie bezpečnostnej situácie po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Po stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Školy sa môžu uchádzať o príspevok na výučbu v menšinovom jazyku

Bratislava 30. mája (TASR) - Zriaďovatelia základných škôl a stredných škôl, ktoré vyučujú alebo chcú vyučovať v jazyku národnostnej menšiny, sa môžu uchádzať o príspevok Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. V aktuálnej výzve rezortu je alokovaných 10.000 eur.

Úrad vlády: Štát ukončil zmluvu so spoločnosťou Gerulata Technologies

Bratislava 30. mája (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR zabezpečil spoločný postup pri ukončení spolupráce Ministerstva vnútra SR, Ministerstva obrany SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Ministerstva financií SR so spoločnosťou Gerulata Technologies. TASR o tom informovali z tlačového a informačného odboru ÚV SR.

Doplňujúce komunálne voľby majú byť v októbri v 43 samosprávach

Bratislava 30. mája (TASR) - Doplňujúce komunálne voľby sa majú v októbri konať v 43 samosprávach. Primátora, starostu či poslancov obecného zastupiteľstva si majú občania voliť v sobotu 5. októbra. Pôvodne boli voľby vyhlásené pre 19 obcí. Zoznam sa rozšíril o ďalšie samosprávy. Rozhodnutie o vyhlásení volieb je zverejnené na webe Národnej rady SR.

Aj nesvojprávne osoby môžu voliť, pripomína komisárka Stavrovská

Bratislava 30. mája (TASR) - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) upozornil na to, že aj osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony môžu voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Urobil to v reakcii na Okresný súd Malacky, ktorý podľa neho zaslal obci Plavecké Podhradie zoznam osôb s pozbavenou alebo obmedzenou spôsobilosťou s tým, že nemajú právo hlasovať. Išlo o klientov tamojšieho zariadenia sociálnych služieb. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Štefánia Kačalková.

Ukrajincovi zo sankčného zoznamu chcú zrušiť dočasné útočisko

Bratislava 30. mája (TASR) - V prípade ukrajinského štátneho príslušníka Arťoma Marčevského, ktorého 27. mája zaradili na sankčný zoznam Európskej únie, spustil Migračný úrad Ministerstva vnútra (MV) SR úkony súvisiace so začatím konania o zrušení jeho dočasného útočiska. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol hovorca MV SR Matej Neumann.

Súdna rada nesúhlasí s trestným stíhaním sudkýň pre ohýbanie práva

Bratislava 30. mája (TASR) - Súdna rada SR vyslovila nesúhlas s trestným stíhaním sudkýň Jarmily U. a Otílie D. pre trestný čin ohýbania práva. Vyplýva to z vyjadrenia predsedníčky Súdnej rady Marcely Kosovej. Špecializovaný trestný súd bude postupovať v zmysle zákona podľa rozhodnutia Súdnej rady po jeho doručení, avizovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Špecializovaný trestný súd dočasne povedie Igor Králik

Bratislava 31. mája (TASR) - Dočasne poverený vedením Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) bude od júna jeho doterajší podpredseda Igor Králik. Nahradí tak Jána Hrubalu, ktorý sa vzdal funkcie. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. "JUDr. Ján Hrubala dnes končí vo funkcii predsedu Špecializovaného trestného súdu. Súd bude viesť až do výberu nového predsedu podpredseda súdu JUDr. Igor Králik," uviedla hovorkyňa.

Únia miest vyzýva na účasť vo voľbách a nepodceňovanie ich významu

Bratislava 31. mája (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva na účasť v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Obyvatelia by podľa nej nemali význam týchto volieb podceňovať. Výzvu zároveň adresuje aj budúcim europoslancom. Apeluje na nich, aby podporili výraznejšiu integráciu záujmu miest a ich združení do rozhodovacích procesov Európskej únie (EÚ). TASR o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Čaputová odobrila kratšie fungovanie detských ambulantných pohotovostí

Bratislava 31. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Novela upravuje aj ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h.

Premiéra previezli do domácej starostlivosti, potvrdila nemocnica

Bratislava 31. mája (TASR) - Premiér vo štvrtok v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici absolvoval ďalšie kontrolné vyšetrenia, ktoré potvrdili pozitívny vývoj jeho zdravotného stavu po atentáte.Premiér Robert Fico (Smer-SD) je už v domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Na sociálnej sieti o tom informovala Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, kde bol Fico hospitalizovaný.

ÚIS navrhol podanie obžaloby na siedmich policajtov, tzv. čurillovcov

Bratislava 31. mája (TASR)  - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ukončil prípad, mediálne známy ako čurillovci, návrhom na podanie obžaloby na siedmich obvinených policajtov. Spis už odovzdal dozor vykonávajúcemu prokurátorovi. Prípad ukončili po 2,5 roku. Počas vyšetrovania bolo podľa hovorkyne prepočutých osemtisíc hodín zvukového záznamu a spracovaných 15 spisových zväzkov so 6678 stranami.

Komisia schválila zaradenie viacerých liekov medzi kategorizované

Bratislava 31. mája (TASR) - Kategorizačná komisia pre lieky na ministerstve zdravotníctva schválila zaradenie ďalších inovatívnych liekov do zoznamu kategorizovaných liekov. Zdravotné poisťovne budú od augusta hradiť pacientom liek na ťažkú hemofíliu, melanóm, karcinóm prsníka, migrény či ďalšie ochorenia. Naším cieľom je, aby sa lieky dostávali k pacientom štandardnou cestou, uviedla ministerka Dolinková.

Asociácia: Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok 108 miliónov

Bratislava 31. mája (TASR) - Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok vyše 108 miliónov eur. Zvažujú preto svoje zotrvanie na slovenskom trhu. Upozornila na to asociácia SK+MED s tým, že prípadná nedostupnosť pomôcok môže paralyzovať operačné výkony v nemocniciach. Výkonná riaditeľka asociácie Katarína Danková priblížila, že najväčšiu neschopnosť splácať svoje pohľadávky voči dodávateľom majú štátne nemocnice.

Ústredie práce: Sme pripravení podporiť absolventov škôl

Bratislava 31. mája (TASR) - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny sú pripravené pomôcť absolventom so vstupom na trh práce aj finančne. V rámci projektu Motivuj sa k zamestnaniu dokážu úrady poskytnúť príspevok 150 eur mesačne počas prvých troch mesiacov v novej práci, následne vo výške 75 eur mesačne. Vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných podporuje podľa ÚPSVaR aj projekt Právo na prvé zamestnanie. Zamestnávateľ v rámci neho môže dostať jednorazový príspevok na úhradu časti celkovej ceny práce, a to na jedno vytvorené pracovné miesto na jeden mesiac vo výške 90 % celkovej ceny práce zamestnanca.

K. Šaško: Slovensko zaistí plyn aj po ukončení tranzitu cez Ukrajinu

Bratislava 31. mája (TASR) - Slovensko sa snaží zaistiť dostatok plynu pre priemysel a domácnosti aj po ukončení tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško po zasadnutí Rady Európskej únie pre energetiku v Bruseli. Z pohľadu Slovenska sa pripravenosť EÚ na zimu zameriava hlavne na nepredĺženie rusko-ukrajinskej dohody o tranzite plynu po konci roka 2024.

Najvyšší súd potvrdil neplatnosť parkovacej zmluvy mesta Košice a EEI

Bratislava 31. mája (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR potvrdil neplatnosť nájomnej zmluvy o parkovaní medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI z roku 2012. V stredajšom (29. 5.) rozhodnutí NS zamietol dovolanie podané parkovacou firmou EEI voči predchádzajúcemu verdiktu košického krajského súdu, ktorý bol v prospech mesta Košice. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa NS Alexandra Važanová. Ako informovala, NS zamietol dovolanie proti výroku I. rozsudku Krajského súdu v Košiciach z 22. júna 2022 a odmietol dovolanie proti výroku II. tohto rozsudku.

Časť zamestnancov TV Markíza vstúpila do štrajkovej pohotovosti

Bratislava 30. mája (TASR) - Časť zamestnancov TV Markíza vstúpila vo štvrtok do štrajkovej pohotovosti. Informujú o tom na sociálnej sieti. Vysvetľujú, že ich krok je reakciou na to, že vedenie televízie nenaplnilo ich požiadavku písomne deklarovať pokračovanie diskusnej relácie Na telo s rovnakým moderátorom i slobodnou dramaturgiou. Manažmentu predložili ďalšie požiadavky, pri nesplnení ktorých avizujú ostrý štrajk.

Hlasovací preukaz pre voľbu mimo bydliska sa dá vybaviť už len osobne

Bratislava 31. mája (TASR) - Hlasovací preukaz na voľbu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku sa dá vybaviť už len osobne, najneskôr do 7. júna. Požiadať oň treba obec trvalého pobytu. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Informuje o tom na svojom webe ministerstvo vnútra. Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna.

Osobne alebo prostredníctvom splnomocnenca sa dá preukaz vybaviť v úradných hodinách obce, a to najneskôr posledný pracovný deň pred voľbami. Splnomocnenec musí prísť so žiadosťou s údajmi o voličovi.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk