10.6.2024
ID: 6092upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súdny dvor EÚ vo štvrtok v právnom spore týkajúcom sa Slovenska rozhodol, že uchádzač, ktorý bol nezákonne vylúčený z verejného obstarávania, sa môže domáhať náhrady škody z dôvodu straty príležitosti.

Generálna prokuratúra koná v prípade lustrácie sudcov
Bratislava 7. júna (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) koná v prípade trestného oznámenia podaného pre podozrenia z nezákonných lustrácií sudcov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová. Upozornil na to Denník N.

Rezort vnútra predložil nový zákon o kritickej infraštruktúreh
Bratislava 7. júna (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo nové znenie zákona o kritickej infraštruktúre. Ako zdôvodňuje, v súčasnom geopolitickom kontexte musí Slovenská republika zostať ostražitá a neustále sa prispôsobovať. Súčasný zákon, ktorý vymedzoval ochranu len prvkov kritickej infraštruktúry, je už podľa predkladateľa prekonaný. Návrh tiež reflektuje legislatívu Európskej únie. Materiál je v skrátenom medzirezortnom pripomienkovom konaní.

M. Žilinka uvoľnil k 10. júnu z funkcií dvoch vedúcich prokurátorov
Bratislava 6. júna (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka uvoľnil k 10. júnu z funkcií okresnú prokurátorku v Leviciach a krajského prokurátora v Nitre. Dôvodom sú závažné porušenia zákonnosti v konkrétnej trestnej veci. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

Súd EÚ rozhodol o slovenskom spore o vylúčení uchádzača z obstarávania
Brusel/Luxemburg 6. júna (TASR) - Súdny dvor EÚ vo štvrtok v právnom spore týkajúcom sa Slovenska rozhodol, že uchádzač, ktorý bol nezákonne vylúčený z verejného obstarávania, sa môže domáhať náhrady škody z dôvodu straty príležitosti. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Vláda schválila zákon o krajinnom plánovaní
Bratislava 5. júna (TASR) - Vláda v stredu schválila zákon o krajinnom plánovaní s viacerými pripomienkami. Legislatíva, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia v súlade s cieľmi plánu obnovy, má zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt. Vládny kabinet zároveň odporučil parlamentu prerokovať návrh v skrátenom legislatívnom konaní. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) reagovalo, že so skráteným legislatívnym konaním k návrhu nesúhlasí.

Vláda schválila prípadné dofinancovanie výstavby martinskej nemocnice
Bratislava 5. júna (TASR) - V prípade vyčerpania zdrojov z plánu obnovy sa má výstavba novej martinskej nemocnice dofinancovať. Vyplýva to z návrhu na určenie spôsobu financovania projektu, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.

Na riešenie kontaminácie rieky Slaná vláda vyčlenila 1,5 milióna eur
Bratislava 5. júna (TASR) - Na zamedzenie zvýšenému prieniku znečistených vôd z bývalej sideritovej bane do rieky Slaná vyčlení vláda 1,5 milióna eur. Kabinet prostriedky v stredu schválil na základe informácie o narastajúcom objeme vytekajúcej kontaminovanej vody.

Najvyšší súd potvrdil oslobodenie sudkyne E. Kyselovej spod obžaloby
Bratislava 5. júna (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR potvrdil oslobodenie exšéfky Krajského súdu v Žiline Evy Kyselovej v korupčnej kauze spod obžaloby. Odvolací senát v stredu zamietol odvolanie prokurátora proti oslobodzujúcemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo septembra 2022.

Ústavný súd odmietol sťažnosti bývalých členov Súdnej rady
Mazáka, ktorý v minulosti stál na čele Súdnej rady, odvolala Národná rada SR 2. mája. Javorčíkovú, Mišíkovú a Bradáča odvolala vláda SR z funkcie členov Súdnej rady vlani v novembri.

Rezort vnútra chce zjednodušiť podmienky pri evidencii áut
Bratislava 3. júna (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR chce podnikateľom i verejnosti zjednodušiť podmienky pri evidencii motorových vozidiel. Navrhuje zaviesť jednorazové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C a M. Tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmenom C by zároveň mali po novom vydávať len okresné úrady. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Súdna rada zverejnila zoznam uchádzačov na sudcov európskych súdov
Bratislava 3. júna (TASR) - Súdna rada zverejnila zoznam uchádzačov na sudcov európskych súdov. O funkciu sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sa uchádzajú Ondrej Laciak, Radoslav Procházka a Marcela Dolníková Žabková. Jediným uchádzačom o funkciu sudcu Všeobecného súdu EÚ je Juraj Schwarcz. Informovala o tom Súdna rada SR, ktorá bude voliť kandidátov 18. júna na svojom zasadnutí.

Zdroj: www.teraz.sk
 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk