24.6.2024
ID: 6107upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súdna rada SR v utorok zvolila Juraja Schwarcza za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ, kde pôsobí od roku 2009. Jeho kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda. Schwarcz poukázal na to, že Všeobecný súd EÚ prispieva k zabezpečeniu spravodlivej hospodárskej súťaže v EÚ.

Legislatívne pravidlá vlády sa majú zmeniť, reagujú na aplikačnú prax
18. júna (TASR) - Legislatívne pravidlá vlády sa majú zosúladiť s legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov Národnej rady SR. Ich zmena má rovnako implementovať poznatky z aplikačnej praxe. Vyplýva to z návrhu Legislatívnych pravidiel vlády SR, ktoré Úrad vlády (ÚV) SR predložil do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Súdna rada zvolila kandidátov do Európskeho súdu pre ľudské práva
18. júna (TASR) - Súdna rada SR zvolila Radoslava Procházku, Ondreja Laciaka a Marcelu Dolníkovú Žabkovú za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Ich kandidatúru musí ešte odobriť vláda. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu ESĽP za SR zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenským vládnym kabinetom.

Súdna rada zvolila Schwarcza za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ
18. júna (TASR) - Súdna rada SR v utorok zvolila Juraja Schwarcza za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ, kde pôsobí od roku 2009. Jeho kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda. Schwarcz poukázal na to, že Všeobecný súd EÚ prispieva k zabezpečeniu spravodlivej hospodárskej súťaže v EÚ.

Udeľovanie milostí a amnestií prezidentom nebude možné obmedzovať
18. júna (TASR) - Pri udeľovaní milostí a amnestií nebude možné stanoviť obmedzenia a výnimky v osobitnom zákone. Národná rada (NR) SR v utorok odmietla návrh ústavného zákona z dielne poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Novela zákona o krajinnom plánovaní ide do druhého čítania
18. júna (TASR) - Novelu zákona o krajinnom plánovaní posunuli v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Legislatíva, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia v súlade s cieľmi plánu obnovy, má zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt. Poslanci sa jej venujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov by mohla byť Z. Valková
19. júna (TASR) - Predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR by sa mohla stať Zuzana Valková. S návrhom na voľbu súhlasila vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Rimavskej Sobote. Návrh by mal ešte schváliť parlament.

Poslanci nezvolili ani jedného kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR
19. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu nezvolili ani jedného kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Z piatich uchádzačov nezískal žiaden potrebný počet hlasov. Voľba sa preto bude opakovať.

Parlament prijal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase
20. júna (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Prijali k nemu aj viaceré pozmeňujúce návrhy od koaličných poslancov. Za zákon hlasovali všetci zo 78 prítomných poslancov, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. 

Poslanci posunuli do druhého čítania lex atentát
20. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtkovom hlasovaní do druhého čítania lex atentát, teda vládny návrh zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR.

SR a ESA uzavreli dohodu o výmene utajovaných skutočností
20. júna (TASR) - Slovensko a Európska vesmírna agentúra (ESA) v Paríži uzavreli dohodu o vzájomnej výmene utajovaných skutočností a ich ochrane. Informoval o tom vo štvrtok slovenský Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na svojej webovej stránke, uvádza TASR.
 

Zdroj: teraz.sk


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk