1.7.2024
ID: 6111upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident Peter Pellegrini podpísal v utorok novelu zákona o vysokých školách, ktorou sa upraví prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, starajúcich sa o deti do troch rokov. Zmeny sa dotknú aj študentov, ktorí sa starajú o dieťa so zdravotným postihnutím mladšie ako päť rokov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

Bratislava 27. júna (TASR) - Novým podpredsedom Národnej rady (NR) SR bude Tibor Gašpar (Smer-SD). Poslanci ho zvolili vo štvrtkovom hlasovaní.

V tajnej voľbe ho podporilo 79 poslancov, 61 bolo proti, jeden hlas bol neplatný.

Gašpar aktuálne zastáva aj post predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru. Jeho prípadný nástupca zatiaľ nie je známy.

Poslanci odvolali šéfov výborov M. Šipoša a M. Kolíkovú

Bratislava 27. júna (TASR) - Parlament vo štvrtkovom hlasovaní odvolal z funkcie predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre pre verejnú správu a regionálny rozvoj Michala Šipoša (Slovensko, Za ľudí, KÚ) a predsedníčku Výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Máriu Kolíkovú (SaS). Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

Koordinátorom digitálnych služieb bude Rada pre mediálne služby

Bratislava 27. júna (TASR) - Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov sa stane Rada pre mediálne služby (RpMS). Vyplýva to z návrhu novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie (EÚ), ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Poslanci ani v opakovanej voľbe nezvolili kandidátov na sudcu ÚS

Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nezvolili ani v opakovanej štvrtkovej voľbe žiadneho kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Z piatich uchádzačov nezískal žiaden potrebný počet hlasov. Vykoná sa preto nová voľba. Parlament mal zvoliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu. Z nich si jedného vyberie prezident SR a vymenuje ho do funkcie. Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej. O post sa uchádzali Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová.

Moniku Géciovú odvolali z funkcie sudkyne

Bratislava 27. júna (TASR) - Odvolací disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR odvolal Moniku Géciovú z funkcie sudkyne. Dôvodom bola skutočnosť, že svoju funkciu vykonávala pod vplyvom alkoholu. Vyplýva to z rozhodnutia NSS, ktoré zverejnil na svojom webe. Odvolací senát na jednej strane dospel k záveru, že pre časový odstup medzi dobou podpisovania rozhodnutí a realizáciou dychovej skúšky nemožno jednoznačne preukázať, že disciplinárne obvinená bola už v čase podpisovania rozhodnutí pod vplyvom alkoholu.

Poslanci odmietli novelu zákona o štátnom občianstve z dielne PS

Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nepodporili vo štvrtkovom hlasovaní novelu zákona o štátnom občianstve z dielne poslancov PS. Jej cieľom bolo upraviť výnimku zo straty občianstva tak, aby rešpektovala aj rodinný život párov rovnakého pohlavia a umožňovala im jeho napĺňanie bez trestania stratou štátneho občianstva SR.

Komora učiteľov zhodnotila prvý školský rok ministra školství

Bratislava 27. júna (TASR) - Slovenská komora učiteľov (SKU) vníma pozitívne, že do popredia sa významne dostala téma duševného zdravia nielen detí, ale aj učiteľov a ďalších zamestnancov. Rovnako aj snahu ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) kontinuálne pokračovať v začatých procesoch a reformách. Kriticky vníma legislatívny proces k takmer všetkým školským zákonom, platy či pracovné skupiny. Informuje o tom na svojom webe.

Amnesty International vyzýva prezidenta, aby vetoval zákon lex atentát

Bratislava 27. júna (TASR) - Mimovládna organizácia Amnesty International (AI) vyzýva prezidenta Petra Pellegriniho, aby vetoval balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie lex atentát, ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Namieta predovšetkým obmedzenie zhromažďovacieho práva. Balík opatrení podľa jej slov obmedzuje aj slobodu prejavu, združovania a prístup k informáciám. Za nedostatočné považuje AI aj zmeny, ktoré vláda urobila v návrhu zákona po ich kritike.

Majetkové priznanie nepodalo 70 funkcionárov, výbor začal konanie

Bratislava 27. júna (TASR) - Majetkové priznanie za rok 2023 nepodalo vôbec 70 verejných funkcionárov a 21 podalo majetkové priznanie oneskorene. Voči týmto funkcionárom začal Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií konanie. TASR o tom informovala predsedníčka výboru Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Výbor zároveň prerokoval podnety a udelil pokutu za porušenie ústavného zákona viacerým verejným funkcionárom. Verejní funkcionári mali výboru doručiť oznámenia o svojich majetkových pomeroch za minulý rok do 30. apríla.

Kolíková: Lex atentát prináša doživotnú rentu pre Fica miesto opatrení

Bratislava 27. júna (TASR) - Lex atentát prináša namiesto bezpečnostných opatrení doživotnú rentu pre premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Na tlačovej konferencii to uviedla poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS). Kolíková zdôraznila, že Fico je jediný predseda vlády, ktorému na základe schváleného zákona prináleží doživotná renta. Ak mu chce Smer-SD zabezpečiť doživotnú rentu, má na to podľa nej dosť prostriedkov, keďže niekoľkokrát vyhral voľby a za výsledok parlamentných volieb dostávajú strany príspevok od štátu.

Predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov sa stala Z. Valková

Bratislava 27. júna (TASR) - Predsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR sa stala Zuzana Valková. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju do funkcie zvolili na návrh vlády vo štvrtkovom hlasovaní.

Inštitút školského ombudsmana sa nezriadi

Bratislava 27. júna (TASR) - Inštitút školského ombudsmana sa nezriadi. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli návrh zákona z dielne poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Zriadením postu chceli predkladatelia zvýšiť ochranu práv a právom chránených záujmov detí, žiakov a ich zákonných zástupcov, ale aj učiteľov.

Pellegrini sa stretol s von der Leyenovou

Brusel 26. júna (TASR) - Slovenský prezident Peter Pellegrini sa v stredu večer v Bruseli stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. V rozhovore s ňou sa podľa vlastných slov zasadzoval za čo najsilnejšie ekonomické portfólio pre slovenského kandidáta na člena budúcej eurokomisie Maroša Šefčoviča, informuje TASR.

Pellegrini: SR nebude na summite NATO blokovať žiadne rozhodnutia

Praha 26. júna (TASR) - Slovensko bude na nadchádzajúcom summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone konštruktívnym partnerom a nebude blokovať žiadne rozhodnutia, ktoré by mali byť prijaté, povedal počas stredajšej návštevy Prahy prezident SR Peter Pellegrini. Zdôraznil však, že ak by malo dôjsť k plánom nasadenia vojakov NATO na Ukrajine, aj keď by išlo len o výcvikový personál, SR tam žiadneho svojho vojaka nevyšle. Z Prahy o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Raši: Hlas sa nevzdá postu predsedu NR SR ani s ním nebude obchodovať

Bratislava 26. júna (TASR) - Hlas-SD sa nevzdá postu predsedu Národnej rady (NR) SR ani s ním nebude obchodovať. K téme sa vráti na jeseň. Minister investícií a kandidát Hlasu na pozíciu Richard Raši to uviedol pred stredajším rokovaním vlády. K hlasovaniu v parlamente chcú podľa neho pristúpiť vtedy, keď bude dohoda v koalícii. "Trváme na tom, že tento post patrí nám a žiadna iná alternatíva nie je," vyhlásil Raši. Ako poznamenal, funkcia patrí strane podľa koaličnej zmluvy, ktorá vznikla na základe výsledkov parlamentných volieb.

Vláda neschválila návrh kandidátov na sudcu ESĽP

Bratislava 26. júna (TASR) - Vláda neschválila Súdnou radou SR navrhnutú trojicu kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Kabinet podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) nepovažoval predložený návrh za dostatočne vyvážený. Minister zdôraznil, že od kandidátov na sudcu ESĽP sa vyžaduje vysoký morálny charakter a takisto zastávanie vysokej funkcie v súdnictve alebo byť uznávaným právnikom.

Výška príspevku za ubytovanie odídenca zostane päť a šesť eur

Bratislava 26. júna (TASR) - Výška príspevku za ubytovanie odídenca zostane päť eur za ubytovanie poskytnuté v rodinnom dome alebo byte a šesť eur za ubytovanie poskytnuté v ostatných nehnuteľnostiach. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktoré kabinet schválil v stredu. Nariadenie vlády nadobúda účinnosť 1. júla.

Vláda schválila J. Schwarcza za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Bratislava 26. júna (TASR) - Vláda na stredajšom zasadnutí schválila Juraja Schwarcza za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Schwarcz pôsobí na tomto súde už dve funkčné obdobia. Súčasný mandát formálne uplynul 26 národným sudcom Všeobecného súdu EÚ v auguste 2022. Schwarcz zastupuje Slovensko na Všeobecnom súde EÚ od roku 2009, v rokoch 2004 až 2009 to bol Daniel Šváby.

Zamestnávanie kvalifikovaných cudzincov sa zjednoduší

Bratislava 26. júna (TASR) - Niektoré podmienky prijatia vysokokvalifikovaných zamestnancov na územie SR sa zjednodušia. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú v utorok (25. 6.) podpísal prezident Peter Pellegrini. Rezort vnútra návrh predložil najmä v reakcii na prijatie smernice Európskej únie. Novelizovať sa ním majú aj ďalšie zákony. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Prezident podpísal novelu zákona o Fonde na podporu umenia

Bratislava 26. júna (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini podpísal ešte v utorok (25. 6.) novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). TASR o tom informoval odbor komunikácie prezidentskej kancelárie. O poskytnutí peňazí z fondu bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné. Parlament legislatívu schválil v júni opätovne po tom, čo ju vetovala predchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezident podpísal novelu zákona o vysokých školách

Bratislava 25. júna (TASR) - Prezident Peter Pellegrini podpísal v utorok novelu zákona o vysokých školách, ktorou sa upraví prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, starajúcich sa o deti do troch rokov. Zmeny sa dotknú aj študentov, ktorí sa starajú o dieťa so zdravotným postihnutím mladšie ako päť rokov. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Pamiatkový úrad vydal vyše 23.000 rozhodnutí a záväzných stanovísk

Bratislava 25. júna (TASR) - Pamiatkový úrad Slovenskej republiky (PÚ SR) vlani vydal vyše 23.000 rozhodnutí a záväzných stanovísk. Pamiatkari vykonali viac ako 2000 štátnych pamiatkových dohľadov. Do pamiatkového fondu pribudlo 28 hnuteľných a 30 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok (NKP). Patria medzi ne aj bratislavský "Manderlák" či Egererovská kúria v Boliarove. Informoval o tom na utorkovom verejnom odpočte činností PÚ SR za rok 2023 jeho generálny riaditeľ tom Pavol Ižvolt.

Prezident vymenoval slovenských veľvyslancov pre Ukrajinu a Vatikán

Bratislava 25. júna (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini v utorok vymenoval dvoch nových veľvyslancov. V Ukrajine bude Slovensko zastupovať Pavel Vízdal a vo Vatikáne Juraj Priputen. Pred odchodom na vyslanie ich prijal aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). Zdôraznil, že prioritou Slovenska na Ukrajine zostáva poskytovanie humanitárnej pomoci, podpora mierového riešenia a čo najskoršieho ukončenia konfliktu. Zastupiteľský úrad vo Vatikáne sa podľa jeho slov zameria na aktívny bilaterálny dialóg na podporu slovensko-vatikánskych vzťahov.

Stohlová upozorňuje na zámer zníženia stupňov ochrany v niektorých NP

Bratislava 24. júna (TASR) - Podpredsedníčka výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) upozorňuje na úmysel transformácie Národného parku (NP) Malá Fatra na prírodný park s nižším stupňom ochrany. Možné zmeny sa podľa nej týkajú aj ďalších národných parkov. Uviedla to na pondelkovej tlačovej konferencii. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pre TASR reagovalo, že neplánuje zrušiť národné parky, odmieta však pokračovať v niektorých zonáciách.

Šimečka: PS nepodporí zmeny volebného systému

Bratislava 24. júna (TASR) - Opozičné PS sa v dlhodobom horizonte nebráni diskusii o volebnom systéme, treba sa však podľa neho pozerať aj na to, kto zmeny navrhuje a s akou motiváciou. Zmeny volebného systému z dielne vládnych strán nepodporí. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu PS Michala Šimečku.

Súdna rada zverejnila majetkové priznania sudcov za minulý rok

Bratislava 24. júna (TASR) - Súdna rada SR zverejnila na svojom webe majetkové priznania sudcov za rok 2023. Kancelária Súdnej rady SR prijala do konca zákonom stanovenej lehoty 1407 priznaní. Povinnosť podať do konca marca tohto roka majetkové priznanie za predchádzajúci rok vyplynula všetkým, ktorí v minulom roku vykonávali funkciu sudcu. Kancelária Súdnej rady SR prijala 1407 priznaní, hoci celkový počet aktívnych sudcov je 1336.

Rezort vnútra: O azyl na Slovensku požiadalo k 11. júnu 73 osôb

Bratislava 23. júna (TASR) - O azyl na Slovensku požiadalo k 11. júnu 73 osôb. Najčastejšími žiadateľmi sú Ukrajinci, Afganci a Pakistanci. Vlani požiadalo o azyl 416 osôb, najviac žiadostí bolo od Turkov, Bangladéšanov a Afgancov. K 5. máju požiadalo o dočasné útočisko 143.299 občanov ukrajinskej štátnej príslušnosti. Počet dočasných útočísk, ktoré zanikli, je 23.249. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk