8.7.2024
ID: 6116upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Nález Ústavného súdu (ÚS) SR potvrdil, že volanie po zásadnom znížení trestných sadzieb nemožno označiť za protiústavné. Uviedol to predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Martin Puchalla v reakcii na stredajší (3. 7.) nález ÚS o tom, že väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR. SAK ho zároveň rešpektuje a oceňuje, že ÚS vo veci rozhodol rýchlo.

MS SR vyhlásilo tender na informačný systém súdneho riadenia

Bratislava 5. júla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR opätovne vyhlásilo verejnú súťaž na centralizovaný informačný systém súdneho riadenia. Nahradiť má aktuálny kľúčový informačný systém. Súčasťou tendra je aj poskytovanie služieb podpory prevádzky systému. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Vládni predstavitelia hovoria po rozhodnutí ÚS SR o prehre opozície

Bratislava 4. júla (TASR) - Vládni predstavitelia hovoria po stredajšom (3. 7.) rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR v prípade novely trestných kódexov o prehre opozície. Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že očakáva od opozície ospravedlnenie. Poukázal na to, že nie vždy sa stáva, aby politický spor medzi koalíciou a opozíciou vedel rozsúdiť spravodlivý arbiter. "Včera sa tak stalo a Ústavný súd povedal úplne jasne, kto mal pravdu," dodal.

Rada pre mediálne služby uložila dve sankcie v podobe upozornenia

Bratislava 4. júla (TASR) - Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila na stredajšom (3. 7.) zasadnutí dve sankcie v podobe upozornenia na porušenie zákona. Začala aj viacero správnych konaní a viaceré podnety na preverenie odvysielaného obsahu uznala za neoprávnené. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková.

Kolíková: Pre nové trestné kódexy sa mohol ÚS obrátiť na súdny dvor EÚ

Bratislava 4. júla (TASR) - Ústavný súd SR sa mohol pre posúdenie súladu nových trestných kódexov s európskym právom obrátiť na Európsky súdny dvor. Uviedla to opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) na štvrtkovej tlačovej besede v reakcii na nález Ústavného súdu (ÚS) SR o tom, že väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR. Pripomenula, že rozhodnutie ÚS rešpektuje, mohol však podľa jej slov mať viac odvahy.

Do výberového konania na člena rady STVR sa možno prihlásiť do 12.júla

Bratislava 4. júla (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR vyhlásilo výberové konanie na funkciu člena rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 12. júla. Termín výberového konania je naplánovaný na 24. júla. Informuje o tom rezort na svojom webe.

Nevyhnutným kvalifikačným predpokladom pre uchádzačov je minimálne desaťročná preukázateľná prax v oblasti médií a audiovízie, ekonómie, práva alebo informačných technológií, rovnako tiež politická neutralita. Od kandidátov sa tiež vyžaduje bezúhonnosť, spôsobilosť na právne úkony, vysokoškolské vzdelanie II. stupňa i znalosť štátneho jazyka.

Radiačná situácia bola aj v uplynulých dňoch stabilná

Bratislava 4. júla (TASR) - Radiačná situácia na Slovensku bola aj v období od 28. júna do 3. júla stabilná. Ani v iných krajinách Európy nezaznamenali výrazné odchýlky od štandardne meraných hodnôt dávkových príkonov gama žiarenia. Informoval o tom odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webe ÚVZ.

Rezort školstva spúšťa projekt zameraný na vzdelávanie dospelých

Bratislava 4. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR oznámilo spustenie nového národného projektu zameraného na podporu vzdelávania dospelých. Cieľom je vytvoriť dynamickú a prepojenú platformu, ktorá občanom umožní prístup k širokému spektru vzdelávacích programov a iniciatív. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Čaputová rešpektuje nález Ústavného súdu v prípade trestných kódexov

Bratislava 4. júla (TASR) - Bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje stredajší (3. 7.) nález Ústavného súdu SR, ktorý v prevažnej časti nekonštatoval protiústavnosť novely trestných kódexov. Na sociálnej sieti ďalej poukázala na to, že napadnutím novely na Ústavnom súde SR len vecne realizovala svoju ústavnú právomoc.

Spúšťajú projekt s cieľom odstránenia segregácie vo vzdelávaní

Bratislava 4. júla (TASR) - Rezort školstva vyhlásil novú výzvu pre národný projekt, ktorého cieľom je odstrániť segregáciu vo vzdelávaní a priniesť pozitívne zmeny pre deti a žiakov z marginalizovaných rómskych komunít. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Projekt sa zameria na identifikáciu a riešenie príčin segregácie v rôznych lokalitách.

ZMOS podpísal memorandum o pokrytí internetom

Bratislava 4. júla (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vo štvrtok podpísalo memorandum o spolupráci so Západoslovenskou distribučnou (ZSD), Stredoslovenskou distribučnou (SSD) a Východoslovenskou distribučnou (VSD). Týka sa pokrytia slovenských regiónov internetom. Na podpise memoranda sa zúčastnil aj minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Na spoločnej tlačovej konferencii o tom informovali predseda združenia Jozef Božik a zástupcovia distribučných spoločností.

Slovenská advokátska komora rešpektuje nález ÚS o trestných kódexoch

Bratislava 4. júla (TASR) - Nález Ústavného súdu (ÚS) SR potvrdil, že volanie po zásadnom znížení trestných sadzieb nemožno označiť za protiústavné. Uviedol to predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Martin Puchalla v reakcii na stredajší (3. 7.) nález ÚS o tom, že väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR. SAK ho zároveň rešpektuje a oceňuje, že ÚS vo veci rozhodol rýchlo.

VšZP upozorňuje na podvodné praktiky v súvislosti s prepoisťovaním

Bratislava 4. júla (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) upozorňuje na podvodné konanie a nekalé praktiky v súvislosti s prepoisťovaním. Zároveň vyzýva verejnosť na ostražitosť. TASR o tom informovala Ivana Linetová z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne.

ZMOS a Úrad komisára pre deti spustia projekt prevencie šikany

Bratislava 4. júla (TASR) - V prvej polovici septembra spustí Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v spolupráci s Úradom komisára pre deti projekt Akadémia prevencie šikany. Prvá zapojená škola bude v Partizánskom. Aktivitami projektu chcú pomôcť potlačeniu šikany na základných školách. Na spoločnej tlačovej konferencii o tom vo štvrtok informovali predseda ZMOS-u Jozef Božik a komisár pre deti Jozef Mikloško.

Vo veci atentátu na premiéra došlo k zmene právnej kvalifikácie

Bratislava 4. júla (TASR) - Vo veci atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) došlo k zmene právnej kvalifikácie. Obvinený J. C. bude po novom stíhaný pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová. Generálna prokuratúra poukázala na to, že obvinený, ktorého pôvodne stíhali pre pokus obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, bol vo štvrtok na zmenu právnej kvalifikácie upozornený. 

Mimovládky po rozhodnutí ÚS upozorňujú na znižovanie trestných sadzieb

Bratislava 3. júla (TASR) - V nadväznosti na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o ústavnosti väčšiny ustanovení novely trestných kódexov upozorňujú mimovládne organizácie najmä na znižovanie trestov pri niektorých trestných činoch, skracovanie premlčacích lehôt či rozširovanie možnosti ukladania podmienečných trestov.

Šimečka rešpektuje ÚS, ale mrzí ho, že vláda dosiahla svoj zámer

Bratislava 3. júla (TASR) - Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ale mrzí ho, že vláda vďaka nemu dosiahla svoj zámer. Podľa neho docielila zníženie trestov a skrátenie premlčacích lehôt pre zlodejov, korupčníkov a iných kriminálnikov. Uviedol to v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS. V tejto súvislosti podľa neho ide o zlyhanie vlády a ministerstva spravodlivosti a je rád, že sa deštruktívnym návrhom zabránilo.

Vláda vyčlenila vyše 1,6 milióna eur na projekty miest a obcí na Orave

Bratislava/Zákamenné 3. júla (TASR) - Pre konkrétne projekty miest a obcí v oravských okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín vyčlení vláda 1.654.000 eur. Rovnako poskytne 200.000 eur na zachovanie detskej ambulantnej pohotovosti v Oravskej poliklinike Námestovo, 150.000 eur uvoľní na účely rozšírenia cyklochodníkov v rámci projektu Cyklotrasa okolo Oravskej priehrady. Vláda o tom rozhodla na stredajšom výjazdovom rokovaní v oravskej obci Zákamenné.

Slovensko dalo vlani na rozvojovú pomoc takmer 162 miliónov eur

Bratislava 3. júla (TASR) - Slovensko poskytlo vlani oficiálnu rozvojovú pomoc v objeme takmer 162 miliónov eur a jej podiel na hrubom národnom dôchodku predstavoval 0,14 percenta. Naďalej zaostáva za plnením cieľov na úrovni Európskej únie. Vyplýva to zo Správy o rozvojovej spolupráci SR za rok 2023, ktorú v stredu vláda vzala na vedomie. V porovnaní s rokom 2022 klesla oficiálna rozvojová pomoc v absolútnom vyjadrení o viac ako 900.000 eur, čo je pokles o 0,6 percenta. Podiel oficiálnej rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku taktiež mierne klesol z 0,15 percenta v roku 2022 na úroveň 0,14 percenta. 

Prezident odovzdal poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom SR

Bratislava 3. júla (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini v stredu odovzdal poverovacie listiny dvom novým veľvyslancom SR. Marek Varga na pozícii stáleho predstaviteľa pri NATO nahradil Petra Bátora. Barbara Mešťanová sa zase stala veľvyslankyňou v Izraeli. Na tomto poste doteraz pôsobil Igor Maukš. NATO je podľa prezidenta dôležitou organizáciou pre obranu Slovenska. Predstavuje priestor, v ktorom sa môže naša krajina rozvíjať. 

Novou veľvyslankyňou SR v Izraeli bude Barbara Mešťanová

Bratislava 2. júla (TASR) - Novou veľvyslankyňou SR v Izraelskom štáte bude Barbara Mešťanová. Viac ako desať rokov pôsobila v Tel Avive ako ekonomická diplomatka a súčasne tu zabezpečovala zahraničné zastúpenie agentúry Slovakia Travel. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) na spoločnom stretnutí pred jej vyslaním potvrdil, že prioritou zastupiteľského úradu bude najmä posilnenie ekonomickej spolupráce. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Novým stálym predstaviteľom SR pri NATO bude M. Varga

Bratislava 2. júla (TASR) - Novým stálym predstaviteľom SR pri Severoatlantickej aliancii (NATO) bude Marek Varga. Doteraz zastupoval Slovensko vo funkcii veľvyslanca v Bejrúte pre Libanon a ďalšie štáty Blízkeho východu. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie. Post stáleho predstaviteľa SR pri NATO doteraz zastával Peter Bátor.

NCZI: V SR sa minulý rok spotrebovali lieky za vyše 2,2 miliardy eur

Bratislava 2. júla (TASR) - Na Slovensku sa v minulom roku spotrebovalo 161 miliónov balení liekov. Finančná úhrada za ne predstavovala viac ako 2,2 miliardy eur. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a marketingu centra Alena Krčová.

Ministerstvo vnútra chce rozšíriť program na ochranu svedkov

Bratislava 2. júla (TASR) - Okruh trestných činov, pri ktorých možno svedka zaradiť do programu ochrany, by sa mohol rozšíriť. Vyplýva to z návrhu nového zákona o ochrane svedka. Ministerstvo vnútra (MV) SR ho opätovne predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, keďže pre predčasné ukončenie predchádzajúceho volebného obdobia neprešiel celým legislatívnym procesom v Národnej rade SR.

Opozičné strany sa pre zákon o STVR obracajú na Ústavný súd SR

Bratislava 1. júla (TASR) - Opozičné PS, KDH a SaS podávajú pre zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) ústavnú sťažnosť. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii. Žiadajú aj pozastavenie účinnosti legislatívnych zmien. "Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou," vyhlásil predseda PS Michal Šimečka. Za zmenou legislatívy vidí snahu o jej politické ovládnutie, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav v RTVS.

R. Kaliňák: Velenie jednotky NATO na Slovensku preberajú Španieli

Lešť 1. júla (TASR) - Velenie jednotky NATO na Slovensku preberá španielsky kontingent. Pri tejto príležitosti bol v pondelok v priestoroch Centra výcviku Lešť slávnostný nástup. Mnohonárodnej bojovej skupine doteraz velila Česká republika (ČR). Informoval o tom podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Súdna rada by mala v septembri voliť troch kandidátov na sudcu ESĽP

Bratislava 1. júla (TASR) - Súdna rada SR by mala 18. septembra voliť troch kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Novú voľbu vyhlásila predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová po tom, ako vláda minulý týždeň neschválila návrh kandidátov. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Vasilková. Oprávnení navrhovatelia majú možnosť navrhnúť kandidáta alebo kandidátku do 30. augusta tohto roka. "Súčasťou vyhlásenia na túto voľbu sú jasne zadefinované požiadavky, ktoré musí spĺňať daný kandidát alebo kandidátka," priblížila Kosová. Voľba sa má uskutočniť v stredu 18. septembra so začiatkom o 9.00 h.

Slovensko podľa Klimatickej koalície mešká s aktualizáciou NECP

Bratislava 1. júla (TASR) - Slovensko mešká s aktualizáciou Národného energetického a klimatického plánu (NECP). Jeho revíziu mali členské štáty predložiť Európskej komisii (EK) do 30. júna. Súčasťou procesu malo byť aj verejné pripomienkovanie, ktoré doteraz nezačalo. Upozornila na to Klimatická koalícia.

Progresívne Slovensko spúšťa petíciu za záchranu národných parkov

Bratislava 1. júla (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) spúšťa v pondelok petíciu za záchranu národných parkov. Cieľom je vyzbierať dostatočný počet podpisov, aby bola petícia relevantná pre vládnu koalíciu. Na tlačovej konferencii o tom informovali predseda PS Michal Šimečka a poslankyňa za hnutie Tamara Stohlová s tým, že s petíciou plánujú precestovať cez leto celé Slovensko.

V petícii budú požadovať zachovanie všetkých národných parkov, dodržiavanie medzinárodných záväzkov a cieľov, ktoré z nich vyplývajú, a zabezpečenie trvalej ochrany a rozvoja národných parkov. 

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk