15.7.2024
ID: 6126upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda prijme opatrenia na zvýšenie dôveryhodnosti justície v očiach odbornej i laickej verejnosti. Tiež chce obmedziť prieťahy v konaní, ktoré majú bezprostredný vplyv na vymáhateľnosť práva. Kladie si to za svoje dlhodobé priority. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý v stredu (10. 7.) schválila.

Pellegrini vystúpil s prejavom na rokovaní rady NATO k Ukrajine

Washington/Bratislava 11. júla (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini vo svojom prejave na rokovaní rady NATO k Ukrajine potvrdil, že Slovensko bude naďalej poskytovať spravodlivý podiel finančnej a praktickej pomoci, tak ako tomu bolo v rámci podpory z NATO aj doteraz. TASR o tom vo štvrtok informoval Odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

SR podporila rezolúciu VZ OSN k jadrovej bezpečnosti na Ukrajine

New York 12. júla (TASR) – Slovenská republika víta prijatie rezolúcie Jadrová bezpečnosť a fyzická ochrana jadrových zariadení Ukrajiny vrátane Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú vo štvrtok schválilo Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Blanár a Sikorski rokovali o posilnení spolupráce v rámci V4

Washington 11. júla (TASR) – Ministri zahraničných vecí SR a Poľska Juraj Blanár a Radoslaw Sikorski vo štvrtok na svojom bilaterálnom rokovaní popri summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone vyjadrili záujem pokračovať v intenzívnom dialógu v kontexte regionálneho zoskupenia Vyšehradskej skupiny (V4). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ministri na stretnutí diskutovali o bilaterálnych otázkach, bezpečnostnej spolupráci a ďalších krokoch v rámci partnerstva vo V4, v ktorej od 1. júla 2024 prebralo predsedníctvo práve Poľsko.

SaS vyzýva VšZP, aby predložila ozdravný finančný plán

Bratislava 11. júla (TASR) - Poslanci Slobody a Solidarity (SaS) vyzývajú Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP), aby predložila ozdravný finančný plán. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) pri stratách VšZP podľa SaS nekoná. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok povedali poslanci parlamentu Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS). Poslanci zároveň odmietli, že by mal štát poisťovňu opätovne dofinancovať. Dofinancovanie iba VšZP je podľa Bittó Cigánikovej nespravodlivé.

Vláda chce zvýšiť dôveryhodnosť justície v očiach verejnosti

Bratislava 11. júla (TASR) - Vláda prijme opatrenia na zvýšenie dôveryhodnosti justície v očiach odbornej i laickej verejnosti. Tiež chce obmedziť prieťahy v konaní, ktoré majú bezprostredný vplyv na vymáhateľnosť práva. Kladie si to za svoje dlhodobé priority. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý v stredu (10. 7.) schválila.

Vláda chce preveriť pripravenosť civilnej ochrany

Bratislava 11. júla (TASR) - Vláda chce preveriť pripravenosť prostriedkov civilnej ochrany a krízového manažmentu. Nevylučuje ani investície do tejto oblasti. Tieto ciele zo svojho programového vyhlásenia kabinet označil za priority. Vyplýva to z dokumentu schváleného v stredu (10. 7.).
Úrad vlády zároveň deklaroval, že bude maximálne efektívne využívať eurofondy, ktorých cieľom je obnova kultúrnych pamiatok.

Politico: SR v Bruseli nekritizovala cesty Orbána do Ruska a do Číny

Brusel 11. júla (TASR) - Jediná členská krajina, ktorá sa na stredajšom zasadnutí veľvyslancov pri EÚ v Bruseli nepridala ku kritike pracovných návštev maďarského premiéra Viktora Orbána bolo Slovensko. Na štvrtkovú správu týždenníka Politico upozornil spravodajca TASR.
Týždenník pripomenul, že maďarský vyslanec pri EÚ Bálint Ódor na stredajšom vyše dvojhodinovom stretnutí veľvyslancov čelil kritike od diplomatov ostatných členských krajín, okrem Slovenska, za to, ako Maďarsko začalo výkon svojho predsedníctva v Rade EÚ. Veľvyslanci kritizovali najmä to, že Orbán podnikol nečakané "mierové misie" do Kyjeva, Moskvy, Pekingu a Washingtonu.

Úrad: Opatrenia VšZP pre lepšie hospodárenie sú nedostatočné

Bratislava 11. júla (TASR) - Opatrenia, ktoré predložila Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sú nedostatočné. VšZP ich musí prepracovať. Pre TASR to vo štvrtok uviedol ÚDZS.

Po predložení predpokladu vývoja hospodárenia VšZP na rok 2024 sa úrad začiatkom júla stretol s vedením VšZP. 

Vláda eviduje zlyhanie v odbúravaní starých environmentálnych záťaží

Bratislava 11. júla (TASR) - Vláda eviduje výrazné zlyhanie v odbúravaní starých environmentálnych záťaží na Slovensku. Ich odstránenie považuje za dlhodobú prioritu. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý v stredu (10. 7.) schválila.

Dlhodobou prioritou Ministerstva životného prostredia SR je aj zefektívniť čerpanie eurofondov, aktívne využívať prostriedky z Modernizačného fondu a výnosov z predaja emisných povoleniek. 

Prezident: SR je pripravená prispieť Ukrajine sumou 105 mil. eur

Washington/Bratislava 11. júla (TASR) - Slovensko je ochotné a pripravené podporiť vytvorenie nového finančného balíka Severoatlantickej aliancie (NATO) na pomoc Ukrajine. Znamenalo by to navýšenie príspevku SR o takmer 105 miliónov eur. Podmienkou je, že si túto sumu môže započítať do výdavkov na obranu pri posudzovaní ich plnenia na úrovni minimálne 2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini po prvom dni rokovaní na samite NATO vo Washingtone.

Sťažovatelia na nezákonné odpočúvanie musia najskôr využiť TP

Košice 11. júla (TASR) - Sťažovatelia namietajúci porušenie svojho základného práva na súkromie zo strany orgánov verejnej moci v súvislosti s odpočúvaním alebo vyhotovovaním obrazových či zvukových záznamov musia pred podaním ústavnej sťažnosti vyčerpať dostupné prostriedky nápravy, ktoré im poskytuje Trestný poriadok v rámci trestného konania. Rovnako je to aj v prípade namietaného porušenia procesných práv na súdnu ochranu a spravodlivé súdne konanie. Vyplýva to z rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR.

Verejný ochranca práv eviduje za prvý polrok 708 podnetov

Bratislava 11. júla (TASR) - Kancelária verejného ochrancu práv (VOP) eviduje za prvý polrok 708 podnetov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to predstavuje mierny nárast, o 18 podnetov. Týkali sa oblastí ako napríklad väzenstva a polície, sociálnych práv alebo rozhodnutí na úrovni miest a obcí v správnych konaniach. Celkovo za minulý rok prijali 1360 podnetov. TASR o tom informoval hovorca VOP Branislav Gigac.

Pellegrini: So Zelenským sme viedli otvorený a priamy rozhovor

Washington 11. júla (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini sa vo Washingtone stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Stretnutie sa konalo v noci na štvrtok počas summitu Severoatlantickej aliancie. Podľa slovenského prezidenta viedli s ukrajinským lídrom otvorený a priamy rozhovor, píše TASR.

Na úvod tlačovej konferencie prezident SR uviedol, že Slovensko rovnako ako ostatných 31 krajín vyjadrilo podporu záverečnému dokumentu summitu.

Na Slovensku vznikla nová asociácia v oblasti umelej inteligencie

Bratislava 10. júla (TASR) - Na Slovensku vznikla Asociácia pre etiku, rozvoj, vzdelávanie a inovácie (ASAI) v oblasti umelej inteligencie (AI). Jej cieľom je stať sa zjednocujúcou platformou a miestom podpory inovácií, no najmä miestom pre rozhovor s dôrazom na vysoké etické štandardy a morálne aspekty. TASR o tom informovala členka správnej rady ASAI Miroslava Šáchová.

PS i SaS kritizujú vládu kvôli ďalšej novele Trestného zákona

Bratislava 10. júla (TASR) - Opozičné hnutie PS i strana SaS kritizujú vládu v súvislosti s ďalšou novelou Trestného zákona, ktorá reaguje najmä na pripomienky Európskej komisie. Kabinet schválil legislatívny návrh na stredajšom zasadnutí.

Podľa predsedu SaS Branislava Gröhlinga koalícia opravuje vlastnoručne pokazené a vyhovára sa opäť raz na opozíciu. 

V Kuchyni otestovali záchytný systém BAK-12 určený pre stíhačky F-16

Kuchyňa 10. júla (TASR) - Na vojenskom letisku Kuchyňa v stredu úspešne otestovali letecký záchytný systém BAK-12. Ide o ďalší krok k tomu, aby sa na letisku mohli umiestniť stíhačky F-16. Na certifikačnom teste sa zúčastnili štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Martin Vojtašovič a veľvyslanec USA v SR Gautam Rana.

PS: Vláda pri rozdeľovaní dotácií uprednostňuje nominantov koalície

Bratislava 10. júla (TASR) - Vláda na výjazdových rokovaniach rozdáva dotácie do okresov, kde si voliči zvolili koaličných starostov a primátorov. Do týchto okresov sa dostáva desať až tridsaťnásobne viac peňazí ako do miest a obcí, kde vládne niekto nezávislý alebo predstaviteľ opozície. V stredu o tom na tlačovej konferencii informovali opoziční poslanci parlamentu Marek Lackovič, Michal Šimečka a Jana Hanuliaková (všetci PS).

Odobrili návrh zmien v Trestnom zákone zohľadňujúci konzultácie s EK

Bratislava 10. júla (TASR) - Vláda na stredajšom zasadnutí odobrila návrh zmien v Trestnom zákone, ktorý zohľadňuje výsledky konzultácií s Európskou komisiou (EK). Okrem iného ide o úpravu trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch. Kabinet navrhuje Národnej rade (NR) SR prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezident podpísal lex atentát, budú nové dôvody na zákaz zhromaždenia

Bratislava 10. júla (TASR) - Na Slovensku sa zavedú nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť. Vyplýva to z lex atentát, čiže zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR, ktorý ešte v pondelok (8. 7.) podpísal prezident Peter Pellegrini. Kancelária prezidenta SR o tom informuje na svojom webe. Parlament o zákone rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Nová legislatíva má byť účinná od 15. júla.

Predseda ÚVO bude mať plat vyše 6000 eur, dostane aj paušálne náhrady

Bratislava 10. júla (TASR) - Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič bude za svoju funkciu poberať mzdu vo výške 6114 eur. Vyplýva to z dokumentu, ktorý v stredu schválila vláda. Výška mzdy je podľa zákona o verejnom obstarávaní naviazaná na platy vedúcich iných štátnych úradov. Kubovič dostane 1,5-násobok tejto mzdy.

Okrem toho Kubovičovi patria podľa materiálu aj paušálne náhrady vo výške takmer dvetisíc eur.

Odobrili nové pravidlá tvorby stanovísk Slovenska k návrhom aktov EÚ

Bratislava 10. júla (TASR) - Vláda v stredu schválila nové pravidlá tvorby stanovísk SR k návrhom aktov Európskej únie, ktoré predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Docieliť má efektívnejšie presadzovanie národnoštátnych záujmov na pôde EÚ.

Cieľom materiálu je skvalitniť celkovú koordináciu a prípravu Slovenska na rokovania v inštitúciách EÚ a prispieť tak k efektívnejšiemu presadzovaniu záujmov SR na pôde Únie.

Mimovládky: Spoločnosť nebude môcť rozhodnúť, kto ju bude zastupovať

Bratislava 10. júla (TASR) - Občianska spoločnosť nebude môcť rozhodovať, kto ju bude zastupovať a v jej mene kontrolovať prípravu a implementáciu eurofondov. Podpredseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie a predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií (MNO) Marcel Zajac tak reagoval na dokument Uplatňovanie princípu partnerstva v oblasti politiky súdržnosti Európskej únie v podmienkach Slovenskej republiky. V utorok (9. 7.) ho prijala vláda.

Slovensko sa zapojilo do akcie proti obchodovaniu s ľuďmi

Bratislava 9. júla (TASR) - Slovensko sa začiatkom júla zapojilo do celoeurópskej akcie proti obchodovaniu s ľuďmi. Akcia European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT) prebiehala pod záštitou Europolu, Interpolu a Frontexu v 40 krajinách Európy. Výsledkom bolo odhalenie 1374 možných obetí obchodovania s ľuďmi, z toho 153 detí. Zadržaných bolo 219 podozrivých osôb a začatých 276 nových vyšetrovaní. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Roman Hájek.

Systém spolupráce štátu pri dotáciách s verejnosťou má byť jasnejší

Bratislava 9. júla (TASR) - Systém spolupráce štátu a samospráv s občianskym sektorom a výber jeho zástupcov v oblasti eurofondov by mal byť jasnejší. Vyplýva to z dokumentu Uplatňovanie princípu partnerstva v oblasti politiky súdržnosti Európskej únie v podmienkach Slovenskej republiky, ktorý v utorok schválila vláda.

Účasť zástupcov občianskej spoločnosti na riadení eurofondov by mala byť podľa dokumentu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR transparentnejšia a otvorenejšia.

J. Mikloško žiada urýchlený zákaz voľného predaja produktov s HHC

Bratislava 8. júla (TASR) - Komisár pre deti Jozef Mikloško apeluje na urýchlený zákaz voľného predaja produktov s látkou HHC. Upozornil na prípady otráv detí po požití látky. Volá po prijatí legislatívnych zmien. Poukázal na to, že novela zákona, ktorou sa majú HHC, HHC-P a HHC-0 zaradiť do zoznamu omamných látok, je v parlamente v druhom čítaní. Najbližšia riadna schôdza je naplánovaná na september.

Prieskum: K prozápadnej geopolitickej orientácii sa prikláňa 46 % ľudí

Bratislava 8. júla (TASR) - Na Slovensku sa 46,4 percenta ľudí prikláňa k prozápadnej geopolitickej orientácii. Usilovať sa o vyváženú pozíciu medzi Ruskom a Západom preferuje 39,5 percenta respondentov. Osem percent opýtaných by uprednostnilo, keby Slovensko stálo na strane Ruska. Vyplýva to z výsledkov júnového prieskumu Ako sa máte, Slovensko?

E. Tomáš avizuje pripravenosť Hlasu diskutovať o možnej zmene ústavy

Bratislava 7. júla (TASR) - Strana Hlas-SD je pripravená diskutovať o možnej zmene Ústavy SR, preferuje však neotváranie kultúrno-etických a ideologických otázok, ktoré polarizujú spoločnosť. Vyplýva to z vyjadrenia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD) v rámci nedeľnej diskusnej relácie TA3 V politike. Opozičný poslanec za SaS Marián Viskupič kritizoval piatkové (5. 7.) slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o potrebe budovania hrádze proti progresivizmu a liberalizmu aj prípadnou zmenou ústavy.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk