22.7.2024
ID: 6142upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Navrhovať legislatívne zmeny, uplatňovať pripomienky k predloženým legislatívnym zmenám vo vzťahu k sudcom a justícii a predkladať Súdnej rade SR stanoviská k jednotlivým návrhom legislatívnych úprav bude po novom stála legislatívna komisia, ktorú Súdna rada zriadila na svojom stredajšom zasadnutí. Komisia bude mať päť stálych členov, zvolených Súdnou radou.

Europoslanci za PS a KDH nakoniec podporili von der Leyenovú

Štrasburg 18. júla (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok v tajnej voľbe rozhodol o tom, že Ursula von der Leyenová zostane predsedníčkou Európskej komisie (EK) aj v druhom funkčnom období. Nemecká politička dokázala presvedčiť aj slovenských europoslancov za Progresívne Slovensko, pričom dohodnutý konsenzus podľa vlastného vyjadrenia rešpektuje aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), píše spravodajca TASR.

KDH nechce,aby sa novela rokovacieho poriadku stala náhubkovým zákonom

Bratislava 18. júla (TASR) - KDH bude dávať pozor na to, aby sa zmeny v rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR nestali koaličným "náhubkovým" zákonom na umlčanie opozície v parlamente. Uviedla to pre TASR hovorkyňa hnutia Lenka Kovár. Kresťanskí demokrati sa chcú oboznámiť s návrhmi koalície.

SaS vyzýva na zverejnenie listu od Európskej komisie

Bratislava 18. júla (TASR) - Opozičná SaS vyzýva ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby zverejnil list, ktorý mu podľa nej mala doručiť Európska komisia (EK). SaS tvrdí, že na verejnosť sa dostala informácia o tom, ako v ňom EK prízvukuje vláde, že posledná novela Trestného zákona je nedostatočná, z dôvodu čoho sú ohrozené eurofondy. Ministerstvo spravodlivosti (MS) tvrdí, že žiaden taký list nedostalo. Rezort spravodlivosti zároveň potvrdil, že komunikácia medzi ním a EK kontinuálne prebieha. Ozrejmil však, že EK odmietla jeho žiadosť o zverejnenie informácií z ich komunikácie.

Rezort kultúry: Audit preukázal pochybenia vedenia SNM

Bratislava 18. júla (TASR) - Vnútorný audit Ministerstva kultúry (MK) SR preukázal pochybenia vedenia Slovenského národného múzea (SNM). TASR o tom informovala Alžbeta Stanislavová z odboru komunikácie rezortu kultúry.

Gröhling novelou rokovacieho poriadku očakáva úplné umlčanie opozície

Bratislava 18. júla (TASR) - Novela rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR môže priniesť úplné umlčanie opozície. Myslí si to predseda SaS Branislav Gröhling. Jeho strana pripraví návrhy na zmeny v rokovacom poriadku, no predpokladá, že koalícia si presadí svoje úpravy.

Gröhling pripomenul, že myšlienku novelizovať rokovací poriadok priniesla koalícia v čase, keď parlament preberal novelu Trestného zákona. Koaliční poslanci podľa neho neumožnili opozícii novelu konzultovať, tak sa prihlasovali do rozpravy.

V Londýne v stredu slávnostne otvorili slovenský institute

Bratislava 18. júla (TASR) - V Londýne v stredu (17. 7.) slávnostne otvorili slovenský inštitút. Sídli v priestoroch veľvyslanectva SR v blízkosti Kensingtonského paláca. Slúžiť má na potreby slovenskej komunity a rozvoj vzájomných bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Kmec pred summitom: SR má záujem podieľať sa na obnove Ukrajiny

Londýn 18. júla (TASR) - Slovensko má záujem aktívne sa podieľať na obnove Ukrajiny, uviedol podpredseda vlády SR Peter Kmec, ktorý sa vo štvrtok v Blenheimskom paláci v Británii zúčastní na štvrtom summite Európskeho politického spoločenstva. Ústrednou témou otváracieho plenárneho zasadnutia je Ukrajina. TASR o tom informovala Oľga Dúbravská z Národnej implementačnej a koordinačnej autority.

Uznesenie o Ukrajine nepodporila vyše polovica europoslancov zo SR

Brusel/Štrasburg 17. júla (TASR) - Nový Európsky parlament (EP) v uznesení prijatom v stredu v Štrasburgu opätovne vyjadril pokračujúcu podporu Ukrajine. Z 15-členného slovenského zastúpenia v EP sa proti uzneseniu vyjadrilo osem europoslancov, informuje spravodajca TASR.

Uznesenie, ktoré predstavuje prvé oficiálne stanovisko novozvoleného EP k ruskej agresii na Ukrajine, získalo podporu 495 poslancov, 137 bolo proti a 47 sa zdržalo hlasovania.

M. Eštok rokoval s predstaviteľmi novej britskej vlády

Londýn 17. júla (TASR) - Štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Mareka Eštoka prijal v stredu v Londýne štátny tajomník pre Európu Stephen Doughty. Partneri sa zhodli na rozvoji strategického dialógu medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom. Išlo o prvé stretnutie zástupcov vlád Slovenska a Spojeného kráľovstva po nástupe novej britskej vlády. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Pri starostlivosti o maloletých riešili súdy najviac práva rodičov

Bratislava 17. júla (TASR) - V agende starostlivosti o maloletých vybavili súdy v minulom roku najviac vecí, ktoré sa týkali rodičovských práv a povinností. Celkovo pri starostlivosti o maloletých súdy vybavili 19.580 vecí. Oproti roku 2022 to predstavuje nárast o 102 vecí. Vyplýva to zo štatistickej ročenky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorú zverejnilo na svojom webe.

Pri rodičovských právach a povinnostiach súdy rozhodli o 40.088 právach. Ako ďalej uvádzajú, z uvedeného počtu bolo uplatnených najviac práv týkajúcich sa schválení dôležitých úkonov za maloletého, zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti, styku rodičov s deťmi, výchovných opatrení atď.

Ministerstvo: Odškodnením pozostalých predišla vláda žalobe voči SR

Bratislava 17. júla (TASR) - Odškodnením pozostalých po zosnulom advokátovi Ľubomírovi Krivočenkovi predišla vláda žalobe voči SR. Podkladom bola žiadosť oprávnených osôb o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody. TASR to uviedla Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Slovensko bude ma v 20-člennom predsedníctve EP dvoch zástupcov

Brusel/Štrasburg 17. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si v utorok a v stredu v Štrasburgu v rámci ustanovujúcej schôdze nového zákonodarného zboru EÚ zvolili nové predsedníctvo vrátane predsedu, 14 podpredsedov a piatich kvestorov. Slovensko bude mať v 20-člennom predsedníctve EP dvoch zástupcov, informuje spravodajca TASR.

V utorok bolo v tajnom hlasovaní zvolených najskôr 11 podpredsedov v prvom kole vrátane slovenského europoslanca Martina Hojsíka (RE) a traja ďalší v druhom kole.

Nová komisia Súdnej rady SR bude navrhovať legislatívne zmeny

Bratislava 17. júla (TASR) - Navrhovať legislatívne zmeny, uplatňovať pripomienky k predloženým legislatívnym zmenám vo vzťahu k sudcom a justícii a predkladať Súdnej rade SR stanoviská k jednotlivým návrhom legislatívnych úprav bude po novom stála legislatívna komisia, ktorú Súdna rada zriadila na svojom stredajšom zasadnutí. Komisia bude mať päť stálych členov, zvolených Súdnou radou.

Novou podpredsedníčkou Súdnej rady SR je Ayše Pružinec Eren

Bratislava 17. júla (TASR) - Novou podpredsedníčkou Súdnej rady SR sa stala Ayše Pružinec Eren. Na stredajšom zasadnutí ju zvolilo 11 z 12 prítomných členov.

Pružinec Eren navrhli do funkcie traja členovia súdnej rady. Zároveň bola aj jedinou kandidátkou. Funkcia podpredsedu bola od začiatku júla neobsadená tým, že Ján Gandžala sa jej vzdal.

Ako poznamenala nová podpredsedníčka, za svoju prioritu si kladie vrátiť justíciu do "pokojných vôd". 

Prezident podpísal novelu o mediálnych službách

Bratislava 17. júla (TASR) - Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov sa stane Rada pre mediálne služby (RpMS). Vyplýva to z novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie (EÚ), ktorú v utorok (16. 7.) podpísal prezident Peter Pellegrini. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

Novými členmi Súdnej rady SR sú Z. Čížová, M. Puchalla a A. Kucek

Bratislava 16. júla (TASR) - Prezident Peter Pellegrini vymenoval v utorok troch nových členov Súdnej rady SR. Sú nimi Zuzana Čížová, Martin Puchalla a Adrián Kucek. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR. Dvaja noví členovia nahradia Luciu Berdisovú a Tomáša Gábriša, ktorých v pondelok (15. 7.) prezident odvolal. Jeden nahradí Lajosa Mészárosa, ktorému v júni uplynulo funkčné obdobie.

Taraba: Spustíme masívnu výsadbu zmiešaných lesov

Bratislava 16. júla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia spustí masívnu výsadbu zmiešaných lesov, ktoré budú odolné voči klimatickej zmene na Slovensku. Vo videu na sociálnej sieti to avizuje minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Lesy chce nielen ochrániť, ale aj revitalizovať.

Jedinou uchádzačkou o funkciu sudkyne Ústavného súdu SR je L. Trellová

Bratislava 16. júla (TASR) - O post ústavnej sudkyne sa uchádza len jedna kandidátka. Je ňou Lívia Trellová, navrhol ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

O funkciu sa Trellová uchádzala aj v júnovej neúspešnej voľbe. Na Ústavnom súde (ÚS) SR chýba jeden sudca. Parlament má preto zvoliť dvojicu kandidátov, z nich si jedného vyberá prezident SR a vymenuje ho za ústavného sudcu.

Vláda chce znížiť dĺžku odňatia slobody a rozšíriť alternatívne tresty

Bratislava 15. júla (TASR) - Vláda chce presadiť zníženie trestných sadzieb trestu odňatia slobody a rozšíriť možnosti ukladania alternatív trestov podľa vzoru vyspelých štátov EÚ. Jej cieľom je aj posilniť resocializačné aspekty a uprednostniť alternatívne tresty pri prvostupňových páchateľoch u inej ako obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý schválila minulý týždeň.

T. Gašparovi a ďalším piatim osobám zrušili obvinenie z decembra 2023

Bratislava 15. júla (TASR) - Podpredsedovi parlamentu a policajnému exprezidentovi Tiborovi Gašparovi (Smer-SD) a ďalším piatim osobám zrušili na podklade sťažnosti obvinenie, ktorému čelili od decembra 2023. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa a prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava Gabriela Kováčová.

Dozorový prokurátor KP Bratislava o tom rozhodol 8. júla 2024. Vyšetrovateľovi zároveň uložil, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

Lex atentát nadobudol účinnosť, zavedú sa dôvody na zákaz zhromaždenia

Bratislava 15. júla (TASR) - Na Slovensku sa zavedú nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť. Vyplýva to z lex atentát, čiže zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR, ktorý od pondelka nadobudol účinnosť. Parlament o zákone rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk