29.7.2024
ID: 6148upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident Peter Pellegrini podpísal vo štvrtok novelu Trestného zákona, reagujúcu na pripomienky Európskej komisie (EK). Do Trestného zákona sa zavádza napríklad úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie (EÚ).

Ministri avizujú lepšie podmienky pre príslušníkov ozbrojených zborov

Bratislava 25. júla (TASR) - Príslušníci ozbrojených zborov by mohli mať od januára 2025 zvýšený príspevok na bývanie priemerne o 200 eur. Avizovaný je aj návrh na zavedenie jednorazového stabilizačného a náborového príspevku vo výške 5000 eur. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovali minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) priblížil, že zmeny by sa mali dotknúť aj vojakov.

Prezident podpísal novelu Trestného zákona reagujúcu na pripomienky EK

Bratislava 25. júla (TASR) - Prezident Peter Pellegrini podpísal vo štvrtok novelu Trestného zákona, reagujúcu na pripomienky Európskej komisie (EK). Do Trestného zákona sa zavádza napríklad úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby pri trestných činoch, poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie (EÚ). Poslanci Národnej rady SR minulý týždeň schválili novelu Trestného zákona, ktorá reaguje na pripomienky EK. Za legislatívnu zmenu hlasovalo 77 poslancov. Parlament rokoval o novele v skrátenom legislatívnom konaní.

Eurokomisia zaslala SR oznámenie, ide o smernice o emisiách

Brusel/Bratislava 25. júla (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok informovala o rozhodnutí zaslať Slovensku formálne oznámenie pre neúplné transponovanie únijnej smernice o obchodovaní s emisiami do jeho vnútroštátneho právneho poriadku.

Takéto konanie z dôvodu netransponovania niektorých ustanovení z revidovanej smernice EÚ týkajúcej sa nového systému obchodovania s emisiami (ETS2) začala Komisia až proti 26 členským krajinám. Výnimkou je iba Rakúsko.

KDH: Správa eurokomisie o právnom štáte nie je pre SR povzbudivá

Bratislava 25. júla (TASR) - Aktuálna správa Európskej komisie (EK) o stave právneho štátu nie je pre Slovensko a jeho občanov povzbudivá. Uviedlo to opozičné KDH s tým, že ide o vysvedčenie vláde Roberta Fica (Smer-SD). V tejto súvislosti skritizovalo "zneužívanie skráteného legislatívneho konania pri dôležitých zákonoch". Avizovalo, že do Ústavy SR chce preto presadiť jasné definovanie podmienok, kedy skrátené legislatívne konanie možno použiť.

Vyzvali na nominovanie kandidátov do rady Fondu na podporu umenia

Bratislava 25. júla (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR vyzvalo samosprávy, aby nominovali kandidátov na člena rozšírenej rady Fondu na podporu umenia (FPU). Výzvu zverejnil rezort na svojom webe.

Ódor: Prioritou je väčší a priamejší prísun financií do regiónov v SR

Štrasburg 25. júla (TASR) - Najväčšími prioritami v úlohe europoslanca budú pre Ľudovíta Ódora (Progresívne Slovensko, Obnovme Európu) konkurencieschopnosť, inteligentná, digitálna a zelená transformácia Európskej únie, ale aj väčší a priamejší prísun financií do regiónov na Slovensku. Uviedol to v rozhovore pre TASR.

Zverejnili výzvu na predloženie nominácií na členov Etickej komisie

Bratislava 24. júla (TASR) - Zverejnili výzvu na predkladanie nominácií na členov Etickej komisie Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Nominácie na členov etickej komisie je potrebné doručiť do 15. septembra 2024 najneskôr do 16.00 h. TASR o tom informovali z STVR. Etická komisia STVR má deväť členov. Jeden člen je nominovaný registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami, ďalší člen je nominovaný poradným orgánom vlády SR pre oblasť ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám.

Rezort vnútra: Koncom roka by mohli fungovať centrá zdieľaných služieb

Bratislava 24. júla (TASR) - Koncom roka 2024 by mohlo v podobe pilotného riešenia postupne začať fungovať 20 centier zdieľaných služieb. Cieľom je zvýšenie efektívnosti, rozsahu a kvality poskytovaných služieb obyvateľom aj v malých obciach. Projekt je realizovaný z prostriedkov plánu obnovy. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

VšZP predložila prepracované ozdravné opatrenia

Bratislava 24. júla (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) predložila Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) prepracované ozdravné opatrenia na zefektívnenie jej hospodárenia. Ten ich v súčasnosti analyzuje. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa úradu Monika Beťková.

Opozícia reagovala na odporúčania eurokomisie o stave právneho štátu

Bratislava 24. júla (TASR) - Opozičné strany reagujú na odporúčania Európskej komisie (EK) pre Slovensko zo správy o stave právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje prijatie odporúčaní. Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo vládu, aby pracovala pre všetkých ľudí.

Úspešný rok Digitálnej koalície

Bratislava 24. júla (OTS) - Digitálny žiak, Ukrajinský žiak, či Digitálne kurzy pre seniorov. To sú len niektoré z projektov za viac ako 65 miliónov eur, ktoré v minulom roku zrealizovala Digitálna koalícia. Vďaka novým počítačom, tabletom a vzdelávacím kurzom sa podarilo zlepšiť digitálne zručnosti u viac ako 150-tisíc detí a seniorov.

Vyplýva to z výročnej správy, ktorú schválilo valné zhromaždenie Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky (Digitálnej koalície). Podľa jej predsedu, schválenie výročnej správy a účtovnej uzávierky za rok 2023 potvrdzuje stabilnú finančnú situáciu a úspešné plnenie cieľov Digitálnej koalície.

Na overovanie znehodnotených strelných zbraní zriadili subjekt

Bratislava 24. júla (TASR) - Pre vlastníkov znehodnotených strelných zbraní a držiteľov skupiny B zbrojnej licencie je zriadený overujúci subjekt. Overuje, či bolo znehodnotenie strelnej zbrane po 8. apríli 2016 vykonané v súlade s predpismi Európskej únie. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Výstavba veterných parkov je na 73,2 percenta územia SR nevhodná

Bratislava 24. júla (TASR) - Územia, ktoré sú vysoko citlivé a dôležité pre prežívanie vtákov a netopierov, pokrývajú 73,2 percenta Slovenska. Výstavba veterných elektrární je tam z pohľadu biodiverzity úplne nevhodná. Stredne citlivé oblasti pokrývajú zvyšok územia Slovenska, a to 26,8 percenta. TASR o tom informovala Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko, ktorá v spolupráci s Ochranou dravcov na Slovensku a so Spoločnosťou na ochranu netopierov na Slovensku pripravila štúdiu "Zhodnotenie senzitivity územia Slovenska s ohľadom na výskyt vtáctva a netopierov vo vzťahu k výstavbe veterných elektrární".

Rezort spravodlivosti: Projekt Šanca na návrat 2 má znížiť recidívu

Bratislava 23. júla (TASR) - Cieľom národného projektu Šanca na návrat 2 je znižovať recidívu a pomôcť odsúdeným po prepustení z výkonu trestu odňatia slobody začleniť sa do spoločnosti. Projekt sa zároveň v porovnaní s predošlým, Šanca na návrat 1, rozšíri o oblasť probačnej a mediačnej služby. Na utorkovej tlačovej besede to uviedol štátny tajomník ministerstva spravodlivosti (MS) Michal Sedliak. Realizovať sa má do roku 2029.

Prezident prijal poverovacie listiny od veľvyslanca Nemecka T. Kurza

Bratislava 23. júla (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini prijal v utorok dopoludnia v Prezidentskom paláci v Bratislave na nástupnej audiencii nového veľvyslanca Nemeckej spolkovej republiky Thomasa Kurza. Pri tejto príležitosti mu odovzdal svoje poverovacie listiny.

Hlave štátu následne odovzdali poverovacie listiny aj nerezidentná veľvyslankyňa San Marína Elena Molaroni a nerezidentný veľvyslanec Gambijskej republiky Pa Musa Jobarteh.

Štátny tajomník Eštok na zasadnutí Rady EÚ diskutoval aj o Ukrajine

Brusel 22. júla (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok v pondelok v Bruseli na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci informoval o podpore mierových aktivít Maďarska a rovnako aj o iniciatíve s ponukou možnosti hospitalizácie detských pacientov z Ukrajiny na Slovensku. Ministri diskutovali aj o situácii na Blízkom východe. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Súdy ukladali v trestných veciach najviac podmienečný trest väzenia

Bratislava 21. júla (TASR) - V trestných veciach ukladali súdy v minulom roku najčastejšie trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu. Súdy celkovo odsúdili 23.963 osôb za 27.275 spáchaných trestných činov a 28.135 spáchaných skutkov. Vyplýva to zo štatistickej ročenky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR za rok 2023, ktorú zverejnilo na svojom webe.

Z celkového počtu odsúdených bolo 3935 žien, 1031 mladistvých a 9109 recidivistov. Trest domáceho väzenia uložili súdy 51 osobám a trest povinnej práce 1400 osobám.

Majetkové priznania funkcionárov za rok 2023 majú zverejniť na jeseň

Bratislava 21. júla (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2023 sa majú zverejniť na jeseň. Oznámenia mali podať Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií do 30. apríla. V súčasnosti výbor rieši viac ako 1500 majetkových priznaní, keďže sa rozšíril počet osôb povinných podávať majetkové priznanie. Pre TASR to uviedla predsedníčka výboru Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk