5.8.2024
ID: 6155upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vydávanie náhradného cestovného dokladu Európskej únie (EÚ) by sa malo riadiť novými pravidlami. Zavádzajú sa v nadväznosti na smernicu Rady EÚ. Tento doklad vydávajú zastupiteľské úrady SR v zahraničí občanom iného členského štátu EÚ, ktorý nemá na danom území tretieho štátu diplomatické alebo konzulárne zastúpenie. Vyplýva to z novely zákona o cestovných dokladoch, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Začali platiť zmeny v PZP,zvýšia ochranu poškodených dopravnou nehodou

Bratislava 1. augusta (TASR) - Zlepšiť fungovanie systému povinného zmluvného poistenia (PZP) a zvýšiť ochranu osôb poškodených v dôsledku nehody. Aj to je cieľom novely zákona o PZP, ktorej väčšia časť začína platiť vo štvrtok. Do slovenského právneho poriadku sa ňou preberá príslušná európska smernica, zohľadňuje aj podnety z aplikačnej praxe.

Riaditeľkou vyšehradského fondu sa stala Linda Kapustová Helbichová

Bratislava 1. augusta (TASR) - Výkonnou riaditeľkou Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) sa od štvrtka stala slovenská diplomatka Linda Kapustová Helbichová. Nahradila doterajšieho riaditeľa, ktorým bol zástupca Českej republiky Petr Mareš. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Riaditeľ Slovenského národného divadla získal francúzske vyznamenanie

Bratislava 1. augusta (TASR) - Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička získal francúzske vyznamenanie Rytier Rádu umenia a literatúry. Ocenenie mu udelila francúzska ministerka kultúry Rachida Datiová. Oficiálny ceremoniál, na ktorom si Drlička vyznamenanie prevezme, sa bude konať na jeseň. TASR o tom informovala PR manažérka SND Jana Alexová.

ZMOS: Zodpovednosť za zákonný zber textilu nemôže byť len na obciach

Bratislava 1. augusta (TASR) - Metodickú príručku pre zber textilného odpadu považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za nedostatočnú. Celá zodpovednosť za zber sa podľa neho prenesie na samosprávy, s čím nesúhlasí. K téme je pripravené rokovať so zástupcami envirorezortu. TASR o tom informovala ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

Envirofond má nového šéfa, stal sa ním M. Giba

Bratislava 1. augusta (TASR) - Environmentálny fond má nového riaditeľa. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vymenoval do funkcie Mareka Gibu. Na poste nahradil Mateja Slišku. TASR o tom informovali z odboru komunikácie envirorezortu.

Kosová: Súdnictvo sa nemôže zneužívať na zvyšovanie preferencií

Bratislava 1. augusta (TASR) - Súdnictvo nesmie byť zneužívané na zvyšovanie klesajúcich preferencií politických strán. Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová to uviedla v reakcii na stredajšiu (31. 7.) tlačovú konferenciu exministerky spravodlivosti a podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej. Podľa Kosovej je neprípustné, aby politici zneužívali súdnictvo na zvyšovanie klesajúcich preferencií a pretláčali do spoločnosti negatívne nastavenie voči sudcom výrokmi, ktoré urážajú sudcov.

O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia bude rozhodovať rada

Bratislava 1. augusta (TASR) - O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia (FPU) bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude jej poradným orgánom, no nebude pre ňu záväzné. Vyplýva to z novely zákona o FPU, ktorá od štvrtka nadobudla účinnosť. Okrem iného sa zvyšuje aj príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu. Rozširuje sa tiež rozsah účelov, na ktoré fond poskytuje financie, a to na podporu obnovy, modernizácie a infraštruktúry kultúrnych objektov a podporu tradičnej ľudovej kultúry.

Rezort spravodlivosti uviedol dôvod zrušenia analytického centra

Bratislava 31. júla (TASR) - Dôvod zrušenia Analytického centra Ministerstva spravodlivosti (MS) SR spočíva v zefektívnení činností, ktoré zabezpečovalo jeho 27 pracovníkov. Organizačnou zmenou ministerstvo napríklad odstráni viackoľajnosť pri vybavovaní rozličnej agendy. Vyplýva to z reakcie MS SR na medializované informácie o zrušení analytického centra od 1. augusta.

Pokračuje súd v kauze Bonaparte, vypovedali Andruskó a Kočner

Bratislava 31. júla (TASR) - Na stredajšom hlavnom pojednávaní s Ladislavom B. a ďalšími tromi spoluobžalovanými v daňovej kauze súvisiacej s bytovým komplexom Bonaparte vypovedali dvaja svedkovia, Marian Kočner a Zoltán Andruskó. Pojednávanie pred senátom Mestského súdu Bratislava I sa konalo v neprítomnosti obžalovaných. Proces bude pokračovať 15. novembra. Predvolaní sú znalci.

K návrhu novely zákona o športe vzniesli 32 zásadných pripomienok

Bratislava 31. júla (TASR) - K návrhu novely zákona o športe prišlo v priebehu medzirezortného pripomienkového konania (MPK) 321 pripomienok, z toho 32 zásadných. Ich predkladatelia v nich upozorňujú napríklad na zvýšené verejné výdavky či možnú kolíziu s právnymi predpismi, žiadajú tiež spresniť viaceré ustanovenia. Vyplýva to z materiálu, ktorý zverejnili na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.

Organizácie budú dostávať príspevky od poisťovní v splátkach

Bratislava 31. júla (TASR) - Štyrom zdravotníckym organizáciám budú zdravotné poisťovne vyplácať príspevky v štvrťročných splátkach, nie v plnej výške na začiatku roka ako doteraz. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá od augusta nadobudne účinnosť.

Príspevky sa organizáciám, teda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, operačným strediskám tiesňového volania záchrannej zdravotnej služby, Národnému centru zdravotníckych informácií a Národnému inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve dosiaľ vyplácali do 20. januára. Po novom budú splátky vo výške 25 percent z výšky príspevku dostávať v termínoch 20. januára, 20. apríla, 20. júla a 20. októbra kalendárneho roka.

Envirorezort: Na triedenie odpadov je určených vyše 33,8 milióna eur

Bratislava 30. júla (TASR) - Na podporu triedenia odpadov je určených viac ako 33,8 milióna eur. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci Programu Slovensko. Informuje o tom na svojom webe. Peniaze sa môžu použiť na budovanie nových či rekonštrukciu starých zberných dvorov a nákup hnuteľných vecí s cieľom zvýšenia množstva vytriedeného komunálneho odpadu

Rezort vnútra chce upraviť výmenu údajov medzi vyšetrovacími orgánmi

Bratislava 30. júla (TASR) - Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru by sa mohol stať jednotným kontaktným miestom pre výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie (EÚ) na Slovensku. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Hlavným cieľom návrhu je transpozícia európskej smernice.

Inšpekcia obvinila exvyšetrovateľov NAKA a bývalého prokurátora

Bratislava 30. júla (TASR) - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) obvinil štyri osoby z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Tri osoby P.Ď., J.Č. a Ľ.D. sú obvinené v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA Prezídia Policajného zboru a jedna osoba M.Š. v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

PS pripravilo zákon na odškodnenie nezákonne sterilizovaných žien

Bratislava 30. júla (TASR) - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) pripravilo návrh zákona na odškodnenie rómskych žien, ktoré sa stali obeťami nútených sterilizácií. Ponúka ho ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD), aby sa ním inšpiroval a predložil ho ako vládny návrh. Výšku odškodnenia navrhuje na minimálne 12.000 eur. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala poslankyňa parlamentu Beáta Jurík (PS).

MS: Výzvy Kolíkovej k prípadu Lučanského sú o jej snahe vyviniť sa

Bratislava 29. júla (TASR) - Výzvy poslankyne parlamentu a exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS) k prípadu smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sú podľa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR o jej snahe vyviniť sa. Rezort to uviedol v reakcii na jej výzvu vláde, aby sa ospravedlnila pracovníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) za šírenie klamstiev o smrti Lučanského.

Blanár: SR a Maďarsko chcú riešenie dodávok ruskej ropy na úrovni EK

Bratislava 29. júla (TASR) - Slovensko a Maďarsko spoločne apelujú, aby boli na úrovni Európskej komisie (EK) pre zastavenie dodávok ruskej ropy podniknuté okamžité kroky. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) po pondelňajšom rokovaní s veľvyslancom Maďarska na Slovensku Csabom Baloghom.

Pravidlá na vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ by sa mali meniť

Bratislava 29. júla (TASR) - Vydávanie náhradného cestovného dokladu Európskej únie (EÚ) by sa malo riadiť novými pravidlami. Zavádzajú sa v nadväznosti na smernicu Rady EÚ. Tento doklad vydávajú zastupiteľské úrady SR v zahraničí občanom iného členského štátu EÚ, ktorý nemá na danom území tretieho štátu diplomatické alebo konzulárne zastúpenie. Vyplýva to z novely zákona o cestovných dokladoch, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Kolíková: Vláda by sa mala ospravedlniť za klamstvá o Lučanského smrti

Bratislava 29. júla (TASR) - Vláda by sa mala ospravedlniť pracovníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) za šírenie klamstiev o smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väzbe. Na pondelkovej tlačovej konferencii ju k tomu vyzvala poslankyňa parlamentu a bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Predstavitelia koalície zneužívali podľa Kolíkovej úmrtie Lučanského na šírenie konšpirácií a klamstiev. 

Spúšťa sa nový systém v záchrannej zdravotnej službe

Bratislava 29. júla (TASR) - Na Slovensku sa od augusta spúšťa nový systém v záchrannej zdravotnej službe, tzv. rendez-vous (RV). Nový typ ambulancií bude od daného dátumu v prevádzke u troch poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby v rámci Slovenska. TASR o tom informovali z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR.

Súdy vybavili o vyše 7000 občianskoprávnych vecí menej ako v 2022

Bratislava 28. júla (TASR) - Slovenské súdy vybavili v minulom roku o vyše 7000 občianskoprávnych vecí menej ako v roku 2022. Spomedzi vybavených vecí v rámci občianskoprávnej agendy prevažujú nároky občianskoprávnej povahy - 31.665 vybavených vecí so 101.224 spormi. Vyplýva to zo štatistickej ročenky Ministerstva spravodlivosti SR za rok 2023. Druhou najpočetnejšou skupinou boli veci obchodného práva, v rámci ktorej bolo vybavených 5494 vecí so 6188 spormi. Za nimi nasleduje skupina nárokov týkajúcich sa vybraných konaní z rodinného práva - 2222 vecí s 2363 spormi.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk