12.8.2024
ID: 6161upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Nález Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci novely Trestného zákona zverejnili v utorok v Zbierke zákonov SR. Novela tým nadobúda účinnosť v tej časti, v ktorej ÚS pôvodne pozastavil jej účinnosť s výnimkou ustanovení, o ktorých rozhodol, že nie sú v súlade s Ústavou SR. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti (MS) Barbora Škulová

SaS kritizuje ministra vnútra za situáciu s pasmi: Manažérske zlyhanie

Bratislava 5. augusta (TASR) - Opozičná strana SaS kritizuje ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) za meškajúce vydávanie pasov, pre ktoré má štát vrátiť občanom 600.000 eur. Hovorí o manažérskom zlyhaní ministra. Informoval o tom poslanec Národnej rady SR a predseda SaS Branislav Gröhling na pondelkovej tlačovej besede.

Rezort školstva: Vedci budú mať aj naďalej prístup k top informáciám

Bratislava 5. augusta (TASR) - Vedci budú mať aj naďalej prístup k najnovším vedeckým informáciám. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR oznámilo pokračovanie projektu Národný informačný systém podpory výskumu a vývoja - prístup k elektronickým informačným zdrojom (NISPEZ V) s rozpočtom viac ako 51,5 milióna eur. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaM SR.

Žilinka pozastavil výkon funkcie trestne stíhanému prokurátorovi

Bratislava 5. augusta (TASR) - Generálny prokurátor Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Generálnej prokuratúry (GP) SR Michalovi Š., ktorý je trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. TASR o tom informovala hovorkyňa GP Zuzana Drobová.

VšZP berie na vedomie nariadenie ÚDZS predložiť ozdravný plan

Bratislava 5. augusta (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) berie na vedomie nariadenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) predložiť ozdravný plán a bude v tejto veci plne súčinná. TASR to uviedli z oddelenia komunikácie poisťovne s tým, že zdravotná starostlivosť pre poistencov nie je ohrozená.

Žiadosti o dočasné útočisko vybavia na oddeleniach cudzineckej polície

Bratislava 5. augusta (TASR) - Žiadosti o dočasné útočisko vybavia od utorka (6. 8.) na všetkých oddeleniach cudzineckej polície Policajného zboru. Dôvodom je zatvorenie veľkokapacitného centra na Bottovej ulici v Bratislave. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z komunikačného odboru Prezídia Policajného zboru.

Úrad začal právne kroky k nariadeniu ozdravného plánu pre VšZP

Bratislava 5. augusta (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) začal v pondelok správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) predložiť na schválenie ozdravný plán. Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia VšZP do konca roka. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Monika Beťková.

Korčok chce pokračovať v politike, svoje pôsobenie nekonkretizoval

Bratislava 5. augusta (TASR) - Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok sa rozhodol pokračovať v pôsobení v slovenskej politike. Zatiaľ nekonkretizoval podobu svojho zapojenia do politického života. Chce prispieť k tomu, aby po ďalších parlamentných voľbách bola na Slovensku vláda, ktorá sa zameria na skutočné problémy ľudí a pohne krajinu vpred.
Pri svojom rozhodnutí pokračovať v politike sa Korčok odvoláva na prieskum.

STVR: Od pondelka nastávajú zmeny na viacerých vedúcich postoch

Bratislava 5. augusta (TASR) - Na viacerých postoch vedúcich sekcií Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) dochádza v pondelok k zmenám. TASR o nich informovala sekcia marketingu a komunikácie STVR. Z postu riaditeľky spravodajstva odchádza po vzájomnej dohode Anna Sámelová, ktorá túto funkciu z dôvodu neplateného voľna a dlhodobej stáže v zahraničí nevykonávala osobne od začiatku roka. Mária Hlucháňová, ktorá bola od januára poverená vedením sekcie, ostáva na svojom mieste. 

Nález ÚS SR o novele Trestného zákona zverejnili v Zbierke zákonov SR

Bratislava 6. augusta (TASR) - Nález Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci novely Trestného zákona zverejnili v utorok v Zbierke zákonov SR. Novela tým nadobúda účinnosť v tej časti, v ktorej ÚS pôvodne pozastavil jej účinnosť s výnimkou ustanovení, o ktorých rozhodol, že nie sú v súlade s Ústavou SR. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti (MS) Barbora Škulová.

SaS považuje pozastavenie funkcie prokurátora Michala Š. za účelové

Bratislava 6. augusta (TASR) - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje konanie generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, ktorý dočasne pozastavil obvinenému Michalovi Š. výkon funkcie prokurátora, za účelové a tendenčné. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Prieskum: K pirátstvu audiovizuálneho obsahu sa priznalo 20 % Slovákov

Bratislava 6. augusta (TASR) - Približne každý piaty Slovák, ktorý sleduje alebo sťahuje audiovizuálny obsah to robí nelegálne. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky spoločnosti CreditCall, ktorý vypracovala agentúra Neuropea pre Asociáciu televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS). Prieskum sa realizoval formou telefonických rozhovorov na vzorke 1000 respondentov. Podľa prieskumu 47 percent ľudí na Slovensku používa aspoň jednu platenú platformu na sledovanie filmov, seriálov či hudby. K nelegálnemu pozeraniu alebo sťahovaniu obsahu sa v prieskume priznalo vyše 19 percent Slovákov.

Asociácia: Bez dofinancovania hrozí výpadok zdravotnej starostlivosti

Bratislava 7. augusta (TASR) - Bez dofinancovania sektora hrozí výpadok zdravotnej starostlivosti. Na stredajšej tlačovej konferencii na to upozornila zdravotnícka sekcia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Nedostatok financií v sektore by sa podľa zástupcov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nemal riešiť konsolidáciou na úkor pacienta. Zdôraznili, že situáciu by mala riešiť vláda navýšením rozpočtu, v ktorom podľa ich slov chýba zhruba 250 až 300 miliónov eur.

Rezort zdravotníctva splatí časť dlhov nemocníc Sociálnej poisťovni

Bratislava 7. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci s rezortmi práce a financií uhradí časť dlhu nemocníc voči Sociálnej poisťovni. Na úhradu podlžností po lehote splatnosti ku koncu júna 2022 je určených takmer 167 miliónov eur. Úhrady pohľadávok budú zrealizované v prvej polovici augusta. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

Minister B. Susko podal dovolanie v prípade D. Kováčika

Bratislava 7. augusta (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Minister o tom informoval vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. Kováčika v stredu popoludní prepustili z väzenia na slobodu.

PS začína zbierať podpisy, pokúsi sa odvolať ministerku kultúry

Bratislava 7. augusta (TASR) - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) začína zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Taktiež plánuje zorganizovať protestné zhromaždenie, a to v utorok (13. 8.) v Bratislave. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval podpredseda PS Ivan Štefunko. Kritizoval odvolanie Alexandry Kusej z postu riaditeľky Slovenskej národnej galérie a Mateja Drličku z funkcie gener

Ministerstvo chce zvýšiť svoj dohľad nad Správcom zálohového systému

Bratislava 7. augusta (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zvýšiť svoj dohľad nad Správcom zálohového systému, ako aj kontrolu nad celým systémom. Vyplýva to z novely zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorú rezort predložil do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Pripravujú výzvy pre budovanie zdieľaných služieb pre samosprávy

Bardejov 7. augusta (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v priebehu septembra zverejní prvú výzvu z plánu obnovy na vybudovanie centier zdieľaných služieb. Tieto centrá budú poskytovať služby pre viacero obcí súčasne. Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák (Hlas-SD) v stredu uviedol, že prvá výzva bude zameraná na vytvorenie kancelárií.

Riaditeľku SNG Alexandru Kusú odvolali z funkcie

Bratislava 7. augusta (TASR) - Vo vedení Slovenskej národnej galérie (SNG) skončila Alexandra Kusá. Z postu generálnej riaditeľky ju odvolali k strede. Vedením galérie je poverený Anton Bittner. Pre TASR to potvrdili z galérie aj ministerstva kultúry, ktoré personálnu zmenu odôvodňuje neefektívnosťou v doterajšom riadení. Kusá pracuje v SNG od roku 2000. Na čele galérie pôsobila od roku 2010.

Envirorezort: Ministri Taraba a Takáč rokovali o výsadbe nových lesov

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR i Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR chcú intenzívnejšou spoluprácou prispieť k ochrane a obnove lesov, pôdy a prírody. Na štvrtkovom stretnutí sa zástupcovia oboch rezortov zhodli na potrebe schválenia národného programu výsadby lesov, ktorý bude reagovať na ich dramaticky sa zhoršujúci stav. Informoval o tom envirorezort.

KDH podporí návrh na mimoriadnu schôdzu k odvolaniu ministra B. Suska

Bratislava 8. augusta (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) sa pripojí k iniciatíve na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra spravodlivosti SR Borisa Suska (Smer-SD). Ako dôvod označilo ministrovo politické a odborné zlyhanie pri príprave reformy trestného práva. Strana v stanovisku zároveň oznámila, že sa nezúčastní na verejných protestoch proti krokom ministra v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

M. Šutaj Eštok: Po zrušení NAKA vzniknú tri nové špecializované útvary

Bratislava 8. augusta (TASR) - Po zrušení Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniknú tri nové špecializované policajné útvary. Zamerané budú na korupciu, drogové trestné činy a terorizmus. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to vo štvrtok povedal v televízii TA3. O presnej podobe reorganizácie Policajného zboru (PZ) bude podľa ministra v najbližších dňoch informovať policajný prezident Ľubomír Solák.

Parlament sa má zaoberať žiadosťou o pozbavenie mlčanlivosti šéfa NBÚ

Bratislava 8. augusta (TASR) - Národná rada (NR) SR by mala rozhodovať o oslobodení od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR. O pozbavenie mlčanlivosti žiada Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

Žiadosť má najprv do 9. septembra prerokovať parlamentný výbor na kontrolu činnosti NBÚ. Následne by mala o nej rozhodovať NR SR. V žiadosti sa policajti odvolávajú na trestné oznámenie, ktoré Konečný podal v máji. Vyplýva z neho podozrenie z viacerých trestných činov vrátane zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti, ako aj krivého obvinenia.

Hnutie Slovensko podporí schôdzu o odvolávaní Šimkovičovej i Suska

Bratislava 8. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ podporia odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) aj ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Pripoja podpisy k obom návrhom na zvolanie mimoriadnej schôdze o ich odvolávaní. Pre TASR to uviedol hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky.

Solák ubezpečil policajtov, že pravidlá pri odchode sa meniť nebudú

Bratislava 8. augusta (TASR) - Výška odchodného pre policajtov sa nebude znižovať. Meniť sa nebude ani lehota na uvoľnenie zo služobného pomeru z dvoch na šesť mesiacov. Policajný prezident Ľubomír Solák o tom listom ubezpečil príslušníkov Policajného zboru (PZ). Jeho kópiu TASR poskytlo Prezídium PZ.

Prezident: Je dôležité, aby sa v prípade Kováčika rozhodlo čo najskôr

Bratislava 8. augusta (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini považuje za dôležité, aby Najvyšší súd (NS) SR rozhodol v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika čo najskôr. Uviedol to pre TASR. Zároveň poukázal na to, že šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) pri podaní dovolania v prípade právoplatne odsúdeného Kováčika využil legislatívnu právomoc.

Ministerstvo chce podľa ÚHP kúpiť budovu pre dva súdy v Bratislave

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) chce kúpiť novú budovu pre mestské súdy Bratislava III a IV. Dôvodom je zmena usporiadania súdov v rámci reformy súdnej mapy. Mestské súdy majú byť v novej budove spojené aj pre úzke prepojenie obchodnej a civilnej agendy. Predpokladaná výška investície je 51 miliónov eur. Projekt je financovaný z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti (POO). Vyplýva to z hodnotenia Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktoré zverejnilo na svojom webe.

Správcu zálohového systému nezapojili do prípravy novely zákona

Bratislava 8. augusta (TASR) - Správca zálohového systému nebol zapojený do prípravy návrhu novely zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje. S jeho znením sa teda aktuálne oboznamuje. Uviedol to pre TASR. Envirorezort má v súčasnosti na základe zákona definované kompetencie vykonávať dozornú a kontrolnú funkciu v systéme zálohovania. 

IPčko: Za prvý polrok odpovedali psychológovia na vyše 82.000 žiadostí

Bratislava 9. augusta (TASR) - Za prvý polrok odpovedali psychológovia občianskeho združenia (OZ) IPčko na 82.101 žiadostí o pomoc. Dve pätiny z nich prišli od mladých ľudí do 18 rokov. Trápila ich najmä osamelosť, strach a myšlienky na samovraždu alebo sebapoškodzovanie. Združenie aktuálne stíha odpovedať len na desať percent žiadostí o pomoc. TASR o tom informovala Frederika Hazéová z OZ IPčko.

Zahraničné cesty štátnych tajomníkov bude schvaľovať rezort diplomacie

Bratislava 9. augusta (TASR) - Návrhy zahraničných ciest štátnych tajomníkov a predsedov a vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy bude po novom schvaľovať Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Vyplýva to z návrhu úpravy Zásad postupu pri uskutočňovaní zahraničných stykov, ktoré rezort diplomacie predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Ministerstvo chce novú výšku poplatkov pre organizácie v schéme EÚ

Bratislava 9. augusta (TASR) - Za registráciu, predĺženie či zrušenie pozastavenie platnosti registrácie organizácie v schéme Európskej únie (EÚ) pre environmentálne manažérstvo a audit by sa mala stanoviť nová výška poplatkov. K zvýšeniu poplatkov sa pristupuje z viacerých dôvodov. Vyplýva to z novely zákona o environmentálnom overovaní, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk