19.8.2024
ID: 6163upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

890e13cbc9b615a9b4ccf0cd5803e97a/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Generálna prokuratúra (GP) SR vydala usmernenie v súvislosti s novelou trestných kódexov s cieľom zabezpečenia jednotného postupu prokurátorov v predsúdnom konaní. Opozičné strany hovoria o možnom zastavení káuz najvyšších politických predstaviteľov alebo ľudí, ktorí pracovali v ich prospech, pre premlčanie.
Usmernenie bolo vydané v nadväznosti na nález pléna Ústavného súdu SR k novele trestných kódexov, ktorý nadobudol 6. augusta účinnosť.


Fond na podporu umenia: Poskytnutie podpory nie je neštandardné

Bratislava 15. augusta (TASR) - Nie je pravdou, že by bolo poskytnutie podpory na tri roky neštandardné. Uviedol to Fond na podporu umenia (FPU) v reakcii na štvrtkové vyjadrenia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a generálneho tajomníka služobného úradu rezortu Lukáša Machalu. Tí upozornili na to, že Nadácia Milana Šimečku má schválené dotácie okrem roku 2024 aj na rok 2025 a 2026.

UK a STU vítajú návrh novely zákona o vysokých školách

Bratislava 15. augusta (TASR) - Univerzita Komenského (UK) oceňuje, že počet členov, ktorých vymenúva minister školstva, má byť o jedného menej ako počet členov, ktorých volí akademický senát verejnej vysokej školy. Pre TASR to skonštatovala hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Eva Kopecká v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Toto ustanovenie podľa nej znamená malé, ale symbolicky významné posilnenie akademickej samosprávy.

PS vyzýva Hlas-SD, aby žiadal rekonštrukciu vlády

Bratislava 15. augusta (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva koaličnú stranu Hlas-SD, aby žiadala rekonštrukciu vlády. Odísť by podľa PS mala najmä ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Na tlačovej konferencii o tom informovali predseda PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka a podpredsedníčka PS Zora Jaurová.

Výmena dvoch ministrov súčasnej vlády je podľa Šimečku aj v záujme Hlasu-SD. Tvrdí, že voliči tejto vládnej strany nesúhlasia s nižšími trestami, ktoré priniesla novela trestných kódexov z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ani s krokmi Šimkovičovej v oblasti kultúry.

Správca zálohového systému namieta novelu o zálohovaní

Bratislava 15. augusta (TASR) - Správca zálohového systému namieta predloženú novelu o zálohovaní z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Kontrola a transparentnosť, ktorými návrh argumentoval rezort, sú podľa správcu zabezpečené aj v súčasnosti. Na štvrtkovom stretnutí o tom informoval generálny riaditeľ správcu Marián Áč spoločne s právnym poradcom Róbertom Gašparovičom. Envirorezort pre TASR uviedol, že všetky pripomienky vznesené v rámci medzirezortného pripomienkového konania vyhodnotí, "aj tie, ktoré znejú dramaticky, ale nie sú pravdivé". Legislatíva podľa MŽP posilní transparentnosť a postavenie štátu v systéme zálohovania.

Úrad nariadil VšZP predloženie ozdravného plánu

Bratislava 15. augusta (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nariadil štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) predloženie ozdravného plánu. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa úradu Monika Beťková. Štátna poisťovňa má v danom prípade právo podať voči rozhodnutiu rozklad do 15 dní odo dňa doručenia, respektíve oznámenia rozhodnutia.

Generálna prokuratúra vydala usmernenie súvisiace s trestnou novelou

Bratislava 14. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR vydala usmernenie v súvislosti s novelou trestných kódexov s cieľom zabezpečenia jednotného postupu prokurátorov v predsúdnom konaní. Opozičné strany hovoria o možnom zastavení káuz najvyšších politických predstaviteľov alebo ľudí, ktorí pracovali v ich prospech, pre premlčanie.
Usmernenie bolo vydané v nadväznosti na nález pléna Ústavného súdu SR k novele trestných kódexov, ktorý nadobudol 6. augusta účinnosť.
Generálna prokuratúra sa stáva podľa členky Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a poslankyne parlamentu za Progresívne Slovensko Zuzany Števulovej poslušným nástrojom pokrčenej spravodlivosti. 

Progresívne Slovensko chce vytvoriť komisiu NR k atentátu na premiéra

Bratislava 14. augusta (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce na najbližšej schôdzi Národnej rady (NR) SR navrhnúť zriadenie vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Predstavitelia hnutia o tom informovali na stredajšej tlačovej besede. Kritizovali, že takmer tri mesiace od atentátu nevie verejnosť o jeho vyšetrovaní nič. Opozičné KDH žiada ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Generálnu prokuratúru SR, aby informovali o stave vyšetrovania.

Bývalí ministri kultúry: Kroky vedenia MK sú snahou o normalizáciu

Bratislava 13. augusta (TASR) - Kultúra je priestor slobody, pestrosti, tolerancie a kooperácie. Zhodujú sa na tom bývalí ministri kultúry, ktorí v spoločnom vyhlásení odmietajú filozofiu a "normalizačné snahy" súčasného vedenia ministerstva.

Pod textom podpísaní Ladislav Snopko, Milan Kňažko, Rudolf Chmel, Marek Maďarič a Silvia Hroncová priznávajú, že boli ministrami v rôznych obdobiach a mali rôzne politické východiská, zhodne sa však stavajú proti krokom súčasnej ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Tie sú podľa nich snahou znormalizovať kultúru.

Ministerka zdravotníctva odvolala šéfa VšZP Michala Ďuriša

Bratislava 13. augusta (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v utorok odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Michala Ďuriša. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Prezident sa chce stretnúť s premiérom i politickými lídrami

Bratislava 12. augusta (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini sa k aktuálnym témam stretne postupne s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), ministrami aj lídrami politických strán vrátane opozičných. Deklaroval to pre TASR v reakcii na pondelkové vyjadrenia opozície. Zároveň poukázal na to, že namiesto výziev cez tlačové konferencie by mali opozičné strany využiť štandardné nástroje.

Zdravotné poisťovne boli koncom júna v strate 84,8 milióna eur

Bratislava 12. augusta (TASR) - Zdravotné poisťovne vykázali ku koncu júna stratu 84,8 milióna eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dosiahla stratu 49,1 milióna eur, súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera 24,5 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa vykázala stratu 11,2 milióna eur. TASR o tom informoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Podotkol, že aj napriek strate všetky tri zdravotné poisťovne plnia zákonné požiadavky na splnenie platobnej schopnosti a faktúry uhrádzajú poskytovateľom v súlade so zákonnými požiadavkami.

Opozičné strany kritizujú navrhované zmeny v zálohovom systéme

Bratislava 12. augusta (TASR) - Opozičné strany kritizujú navrhované zmeny v systéme zálohovania jednorazových nápojových obalov. Obávajú sa ovládnutia systému. Vyplýva to z ich vyjadrení pre TASR. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podľa poslanca Mariána Čaučíka (KDH) neodôvodnil, prečo je tak zásadná zmena potrebná v riadení zálohovacieho systému.

Rezort chce zmeniť kreovanie správnej rady verejnej vysokej školy

Bratislava 12. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR chce zmeniť kreovanie správnej rady verejnej vysokej školy (VŠ). Navrhuje, aby minister školstva vymenúval o jedného člena menej ako akademický senát. Členstvo má byť čestné bez nároku na odmenu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vysokých školách, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Opozícia chce zvolať zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru

Bratislava 12. augusta (TASR) - Hnutie Progresívne Slovensko (PS) spolu s ďalšími opozičnými stranami podá v pondelok žiadosť na zvolanie zasadnutia parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Pozvú naň ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) aj odvolaných riaditeľov kultúrnych inštitúcií. PS zároveň vyzýva koalíciu i prezidenta Petra Pellegriniho, aby pre situáciu v kultúre konali. Na tlačovej konferencii o tom informovala poslankyňa Zora Jaurová (PS).

V prípade nelegálneho reexportu liekov naďalej prebieha vyšetrovanie

Bratislava 12. augusta (TASR) - Prípad nelegálneho reexportu liekov zo Slovenska sa naďalej vyšetruje. Nikoho zatiaľ neobvinili. Pre TASR to potvrdili z Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici, ktorá sa prípadom zaoberá. Do nelegálneho reexportu je podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv zapojených 29 lekární. Zo Slovenska mali vyviezť lieky za vyše sedem miliónov eur. Išlo najmä o cytostatiká, imunosupresíva, imunoglobulíny a antidepresíva.

SaS žiada prezidenta o stretnutie, chce riešiť aktuálne témy

Bratislava 12. augusta (TASR) - Opozičná strana SaS žiada prezidenta SR Petra Pellegriniho o stretnutie. Chce na ňom riešiť aktuálne témy. Poukazuje pri tom na problémy v zdravotníctve a personálne zmeny v kultúrnych inštitúciách. Kritizuje tiež rozhodnutie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) podať dovolanie a prepustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Na budovanie nových kapacít v ZŠ je k dispozícii 69 miliónov eur

Bratislava 12. augusta (TASR) - Na budovanie nových kapacít v základných školách (ZŠ) je k dispozícii 69 miliónov eur. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR zvýšilo finančné prostriedky o dodatočných 16 miliónov eur oproti predchádzajúcej alokácii. Financie budú pridelené žiadateľom, ktorí podali žiadosť do uzavretia výzvy a boli na rezervnom zozname. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk