26.8.2024
ID: 6170upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

1a5724b07a7969d811fb6c07074c6dba/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila revidovanú koncepciu väzenstva SR na roky 2022 až 2030. Materiál podľa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR objektivizuje a zreálňuje vízie pôvodne schválenej koncepcie a jej strednodobé a dlhodobé úlohy. Revidovaná koncepcia zároveň vyčísluje dosah na rozpočet Zboru väzenskej a justičnej stráže, pri rešpektovaní potrieb štátu v oblasti väzenstva.

Rezort vnútra: Vedenie podniklo viacero krokov k stabilizácii polície

Bratislava 22. augusta (TASR) - Súčasné vedenie Ministerstva vnútra (MV) SR podniklo viacero konkrétnych krokov smerom k stabilizácii Policajného zboru (PZ) na riešenie podstavu, ktorý tu nechalo predošlé vedenie. TASR to uviedol hovorca rezortu vnútra Matej Neumann. Reagoval tak na štvrtkovú tlačovú konferenciu predstaviteľov opozičnej SaS, podľa ktorých sa situácia v polícii stáva neudržateľnou, pričom očakávajú ďalšie odchody policajtov.

V CELE JE AJ 30 ĽUDÍ: Zbor väzenskej a justičnej stráže chce zmeny

Bratislava 22. augusta (TASR) - V rámci schválenej revidovanej koncepcie väzenstva SR na roky 2022 až 2030 by chcel Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zvýšiť ubytovaciu kapacitu v zariadeniach. Zároveň sa bude snažiť prerobiť veľkokapacitné cely, aby v nich bolo maximálne osem väznených osôb na izbu. Na štvrtkovej tlačovej konferencii na pôde rezortu spravodlivosti o tom informoval generálny riaditeľ ZVJS Ľubomír Klištinec.

TUKE vníma úpravu pôsobnosti správnej rady vysokej školy pozitívne

Bratislava 22. augusta (TASR) - Technická univerzita v Košiciach (TUKE) považuje úpravu pôsobnosti správnej rady vysokej školy (VŠ) za prínosnú. Taktiež aj pôsobnosti ďalších orgánov akademickej samosprávy, ktorá podľa nej umožní efektívnejšie a rýchlejšie usmerňovať riadny chod VŠ. Rovnako pružnejšie reagovať na potreby spoločenskej a hospodárskej praxe. TASR o tom informoval kancelár TUKE Jakub Palša v reakcii na návrh novely zákona o vysokých školách.

Sedliak: Nie je pravda,že tisícky odsúdených pôjdu do domáceho väzenia

Bratislava 22. augusta (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR odmieta, že by novela Trestného zákona spôsobila, že niekoľko tisíc odsúdených bude prepustených z výkonu trestu do domáceho väzenia. Štátny tajomník MS Michal Sedliak to na štvrtkovej tlačovej konferencii označil za lož. Po nadobudnutí novely Trestného zákona sa dá podľa neho povedať, koľkým odsúdeným uplynie lehota, čiže je vykonanie jednej tretiny trestu.

Centrá právnej pomoci by mohli byť dostupnejšie širšiemu okruhu ľudí

Bratislava 22. augusta (TASR) - Služby Centra právnej pomoci (CPP) by mohli byť dostupnejšie širšiemu okruhu ľudí. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR navrhuje okrem iného zvýšiť príjmovú hranicu klientov, ktorá je jednou z podmienok pre priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

SaS: Situácia v polícii sa stáva neudržateľnou

Bratislava 22. augusta (TASR) - Situácia v Policajnom zbore sa stáva podľa predstaviteľov opozičnej strany SaS neudržateľnou, očakávajú ďalšie odchody policajtov. Poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS) poukázal na štvrtkovej tlačovej konferencii aj na limitované právomoci polície riešiť kriminalitu po zvýšení hranice škody trestnou novelou.

Výberové konanie na šéfa ŠTS vyhral Michal Truban

Bratislava 22. augusta (TASR) - Vo výberovom konaní na funkciu predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) boli úspešní obaja uchádzači. Na prvom mieste sa umiestnil sudca ŠTS Michal Truban, druhý skončil súčasný podpredseda súdu Igor Králik. Vyplýva to zo zápisnice o výsledku výberového konania, zverejnenej na webe Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. O vymenovaní nového predsedu súdu rozhoduje minister spravodlivosti.

KDH oceňuje predloženie zákona o celoživotnom vzdelávaní

Bratislava 21. augusta (TASR) - Opozičné KDH oceňuje kontinuitu práce na Ministerstve školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR nadväzujúcu na veľkú novelu školského zákona. Hnutie zároveň víta každé zjednodušenie a zefektívnenie práce škôl. Vyzdvihuje zákon o celoživotnom vzdelávaní či zákaz mobilných telefónov na základných školách. Uvádza to v reakcii na vyjadrenia šéfa rezortu školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD), ktoré TASR poskytla hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

Vláda: Materské školy budú financované zo štátneho rozpočtu

Bratislava 21. augusta (TASR) - Materské školy (MŠ) majú byť financované zo štátneho rozpočtu. Nateraz sú financované z daní príjmu fyzických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.

Minister školstva odmietol akúkoľvek politizáciu školstva

Bratislava 21. augusta (TASR) - Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) odmietol akúkoľvek politizáciu školstva a nepremyslené zásahy do vzdelávania. Na stredajšej tlačovej konferencii poukázal na to, že vláda sa zaviazala vytvoriť priestor na odbornú a spoločenskú dohodu obsahu sexuálnej a vzťahovej výchovy, ktorá bude rešpektovať hodnotové presvedčenie žiakov a ich rodičov. Zároveň sa podľa neho zaviazali bojovať s hybridnými hrozbami a dezinformáciami.

Skontrolovali zariadena na výkon ochranného ústavného liečenia

Bratislava 21. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR skontrolovala doteraz 12 zariadení, ktoré sú určené na výkon ochranného ústavného liečenia a detencie. V niektorých z nich boli zistené viaceré nedostatky, ocenila však zároveň, že niektoré z nich rieši novela Ministerstva zdravotníctva SR. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

M. Šimečka: Máme morálnu povinnosť chrániť slobodu a demokraciu

Bratislava 21. augusta (TASR) - Máme morálnu povinnosť chrániť slobodu a demokraciu aj pre ďalšie generácie. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka pri príležitosti 56. výročia začiatku okupácie. "Máme morálnu povinnosť chrániť slobodu a demokraciu aj pre naše deti a ďalšie generácie," odkázal Šimečka s tým, že snahám cenzurovať a kádrovať sa treba postaviť. Zároveň však podľa neho nemožno zabudnúť na desiatky zavraždených spoluobčanov, ani na zmarenú túžbu po slobodnom živote miliónov ľudí v našej vlasti. Vojna na Ukrajine je podľa neho bolestnou pripomienkou, že ani v súčasnosti nie sme pred podobným utrpením imúnni.

T. Drucker: Vláda v stredu schválila balík školských zákonov

Bratislava 21. augusta (TASR) - Schválenie balíka školských zákonov vládou je prvý významný legislatívny krok v napĺňaní zmien. Uviedol to rezortný šéf Tomáš Drucker (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej konferencii. Nazval ich "nežnou revolúciou vo vzdelávaní". Avizoval, že v budúcom roku budú ďalšie rozsiahle zmeny.

Vláda schválila reakciu k správe Eurokomisie o právnom state

Bratislava 21. augusta (TASR) - Vláda SR schválila v stredu reakciu k Správe o právnom štáte 2024. Sumarizuje základné výhrady vlády, ktoré sa týkajú nevhodnej metodológie vypracovania správy zo strany Európskej komisie (EK), obsahových nepresností či čiastočne zavádzajúcich konštatovaní.

Vláda schválila Národný program duševného zdravia

Bratislava 21. augusta (TASR) - Komunitná, humánne zameraná a multidisciplinárna starostlivosť o duševné zdravie sa musí stať štandardom v poskytovaných službách. Vyplýva to z Národného programu duševného zdravia a jeho akčného plánu do roku 2030, ktorý v stredu schválila vláda. Materiál prináša viacero opatrení, ktorých implementácia má viesť ku systémovým a udržateľným zmenám.

PS navrhuje úpravu priestupkového zákona

Bratislava 21. augusta (TASR) - Opozičné hnutie PS chce na septembrovú schôdzu parlamentu predložiť úpravu priestupkového zákona. Chce prostredníctvom nej presadiť zmenu výšky pokuty pre páchateľa aj mechanizmus jej ukladania. Plánuje tiež navrhnúť úpravu Trestného zákona. Avizovali to poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie. Zmenami chcú zmierniť dosahy novely Trestného zákona, ktoré považujú za negatívne a zvyšujú podľa nich motiváciu kradnúť.

Zahraničné cesty štátnych tajomníkov bude schvaľovať rezort diplomacie

Bratislava 21. augusta (TASR) - Návrhy zahraničných ciest štátnych tajomníkov a predsedov a vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy bude po novom schvaľovať Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Vyplýva to z návrhu úpravy zásad postupu pri uskutočňovaní zahraničných stykov, ktorý v stredu schválila vláda. Navrhovaná úprava súvisí s novelou zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, tzv. kompetenčného zákona.

Pôsobnosť Ministerstva obrany SR upraví nový štatút

Bratislava 21. augusta (TASR) - Pôsobenie Ministerstva obrany (MO) SR upraví nový štatút. Podľa rezortu reflektuje na prijaté legislatívne zmeny, napríklad v kompetenciách rezortu v oblasti obchodovania s položkami s dvojakým použitím. Umožňuje tiež ministerstvu zriaďovať materské školy vzhľadom na finalizáciu výstavby rezortnej škôlky. Návrh štatútu v stredu schválila vláda.

Výmena informácií medzi vyšetrovacími orgánmi EÚ sa má upraviť

Bratislava 21. augusta (TASR) - Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru by sa mohol stať jednotným kontaktným miestom pre výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie (EÚ) na Slovensku. Na základe analýzy hrozieb má postupovať informácie príslušným bezpečnostným orgánom, iným členským štátom a Europolu. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú v stredu schválila vláda. Hlavným cieľom návrhu je transpozícia európskej smernice.

Odobrili materiál, zdôrazňujúci potrebu personálnej stabilizácie súdov

Bratislava 21. augusta (TASR) - Vláda odobrila materiál, zdôrazňujúci potrebu personálnej stabilizácie súdov. Pomôcť by mohlo zvýšenie osobných príplatkov zamestnancov či dlhodobé opatrenia legislatívnej povahy. Vyplýva to z materiálu Zabezpečenie stabilizácie personálneho obsadenia súdov, ktorý kabinet schválil na stredajšom zasadnutí.
Mnohé zo súdov podľa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR nedokážu zabezpečiť plnú výkonnosť pre nestabilnú personálnu situáciu. 

Vláda schválila revidovanú koncepciu väzenstva SR na roky 2022 až 2030

Bratislava 21. augusta (TASR) - Vláda na stredajšom zasadnutí schválila revidovanú koncepciu väzenstva SR na roky 2022 až 2030. Materiál podľa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR objektivizuje a zreálňuje vízie pôvodne schválenej koncepcie a jej strednodobé a dlhodobé úlohy. Revidovaná koncepcia zároveň vyčísluje dosah na rozpočet Zboru väzenskej a justičnej stráže, pri rešpektovaní potrieb štátu v oblasti väzenstva.

Počet členov Rady vlády pre prevenciu kriminality sa zvýši z 20 na 30

Bratislava 21. augusta (TASR) - Rada vlády pre prevenciu kriminality bude mať viac členov. Z materiálu Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorý v stredu schválila vláda, vyplýva, že z aktuálnych 20 členov sa počet zvýši na 30. Rada bude mať po novom aj dvoch podpredsedov. Do zoznamu stálych členov pribudnú napríklad štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zástupca Národného bezpečnostného úradu či generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže, píše ministerstvo v materiáli.

Ministerstvo kultúry ruší Inštitút kultúrnej politiky

Bratislava 20. augusta (TASR) - Inštitút kultúrnej politiky (IKP) Ministerstva kultúry (MK) SR na konci augusta končí. Zrušenie analytického oddelenia k 1. septembru potvrdila pre TASR hovorkyňa rezortu Petra Bačinská. Dôvodom sú reorganizačné zmeny súvisiace s konsolidáciou verejných financií.

Remišová:Trestná novela a rast kriminality je dôvodom na Suskov koniec

Bratislava 20. augusta (TASR) - Negatívny efekt novely Trestného zákona je postačujúci dôvod na to, aby minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) skončil vo funkcii. Na utorkovom tlačovom brífingu to vyhlásili predstavitelia hnutia Slovensko, Za ľudí, Kresťanskej únie. Upozornili pritom najmä na nárast drobnej kriminality, o ktorom sú informovaní z regiónov.

Financovať viaczdrojovo by sa malo aj slovenské zdravotníctvo

Bratislava 20. augusta (TASR) - Slovenské zdravotníctvo by sa malo financovať viaczdrojovo. Malo by ísť o zdravotné odvody, doplnkové poistenie, spoluúčasť pacienta (doplatky), poplatky a dary. Taktiež by sa malo financovať zo štátneho rozpočtu, rozpočtov samosprávnych krajov a iných rezortov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Jaroslav Šimo.

Únia miest považuje návrh stavebného zákona za pragmatický

Bratislava 20. augusta (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) považuje návrh stavebného zákona z dielne Ministerstva dopravy (MD) SR, po skúsenostiach z minulosti, za pragmatický a vecný. Zároveň však priznáva, že odborníci z členských miest identifikovali v legislatívnom návrhu viacero nejasností a nedostatkov, ktoré môžu v praxi spôsobovať problémy. K návrhu si uplatnila viac ako 50 pripomienok. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Spustili prihlasovanie do Protikorupčnej akadémie

Bratislava 19. augusta (TASR) - Vzdelávací program Protikorupčná akadémia chce posilniť vedomosti a zručnosti mladých ľudí v boji s korupciou. Záujemcovia sa už môžu prihlásiť na štvrtý ročník desaťmesačného programu. Prihlášku možno nájsť na stránke komunita.zastavmekorupciu.sk. TASR o tom informovala Nadácia Zastavme korupciu, ktorá za akadémiou stojí.

MV: Občiansky preukaz bez podoby tváre už dostalo asi 918.000 občanov

Bratislava 19. augusta (TASR) - Občiansky preukaz (OP) bez podoby tváre dostalo už asi 918.000 občanov. Ministerstvo vnútra (MV) plánuje vydať ešte asi 270.000 kusov. Rozosielanie dokladov štát od roku 2021 stálo asi 1,6 milióna eur. Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Matej Neumann. Podľa aktuálneho plánu by všetky preukazy bez podoby tváre mal štát rozoslať do konca tohto roka.

Šimečka: Koalícia by mala rešpektovať princípy parlamentnej demokracie

Bratislava 18. augusta (TASR) - Vládna koalícia by mala rešpektovať výsledky parlamentných volieb i princípy parlamentnej demokracie. Odkázal to podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o návrhu na jeho odvolanie. Svoje prípadné odvolanie označil Šimečka za popretie všetkých pravidiel fungovania parlamentnej demokracie. Uviedol to na nedeľnej tlačovej konferencii.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk