2.9.2024
ID: 6176upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

0e6c8867cbbe9e64519032828a3d9f24/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Generálna prokuratúra (GP) SR víta poslanecký návrh novely zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorý upravuje výsluhové dôchodky prokurátorov. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová. Legislatívny návrh poslanca Národnej rady SR Daniela Karasa (Smer-SD) upravuje podmienky predčasného odchodného a výsluhového dôchodku prokurátorov.

Rezort vnútra na budúci rok predstaví zmeny fungovania obecnej polície

Bratislava 29. augusta (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR na budúci rok predstaví nové znenie zákona o obecnej polícii. Pre policajtov by malo nanovo zadefinovať pravidlá pri vykonávaní zákrokov, oprávnenia policajtov či používanie donucovacích prostriedkov alebo strelných zbraní. Zákon by mal vychádzať z aplikačnej praxe. Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Matej Neumann.

VšZP podala opravný prostriedok na rozhodnutie ÚDZS o ozdravnom plane

Bratislava 28. augusta (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) využila svoje právo a v zákonnej lehote podala opravný prostriedok voči rozhodnutiu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vo veci uloženia povinnosti vypracovať ozdravný plán. TASR o tom informoval odbor komunikácie poisťovne.

Blanár: SR bude mať nové zastúpenie v 4 krajinách, 4 úrady zaniknú

Bratislava 28. augusta (TASR) - Slovenská republika bude mať nové zastúpenie v štyroch krajinách. Od 1. septembra sa začnú nové zastupiteľské úrady vytvárať v Tanzánii, Malajzii, na Filipínach a v Alžírsku. Zároveň od 31. decembra zaniknú slovenské zastúpenia v Dánsku, Nórsku, v poľskom Krakove a v ruskom Sankt Peterburgu. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) o tom informoval na tlačovej konferencii. Návrh úpravy siete zastupiteľských úradov SR v stredu schválila vláda.

Šutaj Eštok: Ministerstvo začína obstarávať cestné kamerové systémy

Bratislava 28. augusta (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR začína obstarávať cestné kamerové systémy. Predpokladá, že za ne zaplatí asi 64 miliónov eur. Nasadené budú na úsekoch ciest, ktoré majú najvyššie počty dopravných nehôd. Po rokovaní vlády o tom v stredu informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)

Susko: SR môže prísť o peniaze z plánu obnovy, meškajú obnovy súdov

Bratislava 28. augusta (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) očakáva, že Slovensko príde o časť peňazí z plánu obnovy z dôvodu meškania projektov rekonštrukcie súdov. Po stredajšom rokovaní vlády tiež povedal, že na ministerstve robia všetko pre to, aby niektoré z meškajúcich projektov "zachránili". Poukázal na to, že keď prišiel na ministerskú stoličku, niektoré projekty mali ročné meškanie.

Drucker chce zvýšenie miezd učiteľov

Bratislava 28. augusta (TASR) - Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) chce lepšie odmeňovanie pre učiteľov, no minulé vlády zanechali verejné financie v zlom stave a je potrebné šetriť. Uviedol to po rokovaní vlády. Predseda Odborového zväzu školstva Pavel Ondek nevylúčil protesty v prípade nenaplnenia ich požiadaviek. Všetko podľa neho bude závisieť od rokovania ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ktoré má byť 3. septembra na Úrade vlády SR.

Kontrolóri registrujú podnet voči ministerke kultúry, vyhodnotia ho

Bratislava 28. augusta (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v utorok (27. 8.) dostal podnet voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) týkajúci sa viacerých oblastí pôsobenia Ministerstva kultúry (MK) SR. Pre TASR to potvrdil odbor internej a externej komunikácie NKÚ. O podaní podnetu na Šimkovičovú v utorok informovali zástupcovia hnutia Progresívne Slovensko (PS). Ministerka podľa nich porušila zákon.

Taraba: Envirorezort neohrozuje žiadne peniaze z plánu obnovy

Bratislava 28. augusta (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR neohrozuje žiadne peniaze z plánu obnovy. Vo všetkých míľnikoch sú posuny. Po rokovaní vlády to uviedol šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS).

R. Kaliňák: Prvý systém PVO by mohol prísť koncom roka 2025

Bratislava 28. augusta (TASR) - Prvý zo systémov protivzdušnej obrany (PVO), ktoré Slovensko nakúpi od Izraela, by mal prísť na Slovensko koncom roka 2025. V prevádzke by mohol byť už začiatkom roka 2026. Ide o systémy Barack. Podľa predbežných dohôd by sa na Slovensku mohla vyrábať munícia. Po rokovaní vlády o tom informoval minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Prezident vymenoval 21 nových vysokoškolských profesorov

Bratislava 28. augusta (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini v stredu vymenoval 21 nových vysokoškolských profesorov. Vymenúvacie dekréty im odovzdal v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu. Počas príhovoru novovymenovaným profesorom uviedol, že titul profesora vyjadruje nielen vysokú úroveň profesionálnych schopností, ale reprezentuje aj morálne a ľudské kvality, ktoré spoluvytvárajú profily osobností. Tiež, že ide o významný medzník v ich osobnom i profesionálnom živote.

Vláda: Ministerstvo pri vymáhaní faktúr postupovalo podľa zákona

Bratislava 28. augusta (TASR) - K porušeniu zákona ani k zásahu do základných práv a slobôd repatriantov pri vymáhaní pohľadávok za neuhradené faktúry repatriantov nedošlo. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva vnútra (MV) vo veci vyrozumenia verejného ochrancu práv, v ktorom rezort poukazuje na to, že konal v súlade s uplatnením a vymáhaním pohľadávok štátu. Vláda na stredajšom rokovaní vzala toto stanovisko na vedomie.

Schválili zámer spoločného obstarávania nákladných terénnych vozidiel

Bratislava 28. augusta (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR by malo nakúpiť nákladné terénne vozidlá N3G pre armádu v rámci spoločného obstarávania s českým rezortom obrany. Návrh zámeru spoločného obstarávania schválila vláda na stredajšom rokovaní. Rámcovú dohodu s českým partnerom by mal minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) predložiť kabinetu do konca roka.



V kauze špeciálneho exprokurátora vyhlásia rozsudok 3. Septembra

Banská Bystrica 28. augusta (TASR) - Záverečnou rečou bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. pokračoval v stredu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces v jeho druhej korupčnej kauze. Dokazovanie bolo ukončené už vlani v novembri, kedy odzneli aj záverečné reči obžaloby a obhajoby. Samosudca vyhlási rozsudok 3. septembra.

Ku prioritám Stáleho zastúpenia SR pri EÚ patrí chrániť záujmy krajiny

Bratislava 28. augusta (TASR) - Medzi hlavné priority Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii (EÚ) patrí dôsledne presadzovať suverénnu a aktívnu politiku, ktorá bude chrániť národno-štátne záujmy Slovenska na pôde EÚ a zároveň prispievať k hľadaniu spoločných riešení na európske a globálne výzvy. Vyplýva to zo zamerania činnosti Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii, ktoré vláda schválila na stredajšom rokovaní.

Slovenskú časť komisií pre cezhraničnú spoluprácu povedie M. Kaliňák

Bratislava 28. augusta (TASR) - Novým predsedom slovenskej časti slovensko-poľskej, slovensko-maďarskej, slovensko-ukrajinskej a slovensko-českej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu bude štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Michal Kaliňák. Vláda ho na stredajšom rokovaní vymenovala do funkcie k 6. septembru.

Slovensko nakúpi od Izraela systémy PVO za vyše 554 miliónov eur

Bratislava 28. augusta (TASR) - Slovensko nakúpi od Izraela šesť mobilných systémov protivzdušnej obrany (PVO). Predpokladaná cena je vyše 554 miliónov eur. Medzivládnu dohodu s izraelskou stranou by malo Ministerstvo obrany (MO) SR podpísať do konca októbra. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Na pozíciu hlavného hraničného splnomocnenca SR vymenovali J. Dudáša

Bratislava 28. augusta (TASR) - Novým hlavným hraničným splnomocnencom Slovenskej republiky bude od 3. septembra Ján Dudáš. Jeho zástupcom bude doterajší hlavný hraničný splnomocnenec Jozef Masnica.

Dudáš je v súčasnosti riaditeľom Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ).

Gašpar považuje za potrebné sústrediť sa na politickú nezávislosť SIS

Bratislava 27. augusta (TASR) - Nový riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar považuje za potrebné sústrediť sa na stabilnosť, funkčnosť a politickú nezávislosť spravodajskej služby. Urobí všetko pre to, aby bola profesionálnym partnerom zahraničným spravodajským službám, ktorý zodpovedne prijíma a zdieľa s nimi relevantné spravodajské informácie. TASR o tom informovala hovorkyňa SIS Katarína Némová.

Suskov rezort sa bližšie nevyjadrí k dovolaniu v prípade Kováčika

Bratislava 27. augusta (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa nebude bližšie vyjadrovať k dovolaniu v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby neovplyvňovalo rozhodnutie dovolacieho súdu. Zopakovalo, že dôvodom na podanie dovolania bolo nesprávne zistenie skutkového stavu a závažné porušenie ustanovení, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci. Opozičná poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) na utorkovej tlačovej konferencii vyzvala ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby predstúpil pred verejnosť a vysvetlil podanie dovolania v prospech Kováčika i prerušenie jeho výkonu trestu odňatia slobody.

Najvyšší ústavní činitelia podpíšu vyhlásenie o zahraničnej politike

Bratislava 27. augusta (TASR) - Prezident Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD) a premiér Robert Fico (Smer-SD) podpíšu 1. septembra v starej budove Národnej rady SR v Bratislave spoločné vyhlásenie o otázkach zahraničnej politiky, kde budú deklarovať jednotný postup. Vyhlásil to prezident po utorkovom stretnutí s premiérom. Pellegrini zároveň ocenil, že na koaličných rokovaniach sa otvorí otázka vyrovnania sa vzťahov vo vnútri koalície.

Prokuratúra víta návrh upravujúci výsluhové dôchodky prokurátorov

Bratislava 27. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR víta poslanecký návrh novely zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorý upravuje výsluhové dôchodky prokurátorov. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová. Legislatívny návrh poslanca Národnej rady SR Daniela Karasa (Smer-SD) upravuje podmienky predčasného odchodného a výsluhového dôchodku prokurátorov. Návrh sa týka aj výsluhového dôchodku generálneho prokurátora, nárok naň by mohol získať po štyroch rokoch funkčného obdobia.

Schválili štatúty pracovných skupín k dokumentom WHO

Bratislava 27. augusta (TASR) - Pandemická komisia vlády SR schválila štatúty odborných pracovných skupín, ktoré boli zriadené k schvaľovaným dokumentom z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Urobila tak na pondelkovom (26. 8.) zasadnutí na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

Ústavný súd prikázal SIS zničiť ďalšie materiály v kauze Gorila

Košice 27. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej službe (SIS) zničiť výsledky sledovania expolicajta Zoltána Vargu z roku 2006, ktoré súvisia s kauzou Gorila. Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa ÚS základné práva Vargu, ktorého bratislavský byt tajná služba pri operácii Gorila odpočúvala.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk