9.9.2024
ID: 6181upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

019145922e86f365b00b4c94883ae52e/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Zmena podmienok platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach, ktorú parlament schválil v máji minulého roka, je v súlade s ústavou. Vyplýva to z rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý nevyhovel návrhu bývalej prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Tá na ÚS napadla zmeny v zákonoch o hlavnom meste SR Bratislave a meste Košice.

Šéf SIS odmieta, že by písal návrh na odvolanie Šimečku

Bratislava 5. septembra (TASR) - Šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar odmieta tvrdenia predsedu hnutia PS Michala Šimečku o tom, že písal návrh na jeho odvolanie z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Šimečkovo tvrdenie dementoval aj podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD). Šéf SIS označil Šimečkove tvrdenia za "pseudokauzu", ktorou sa snaží zakrývať reálne dôvody jeho odvolania.

Šimečka vníma návrh na odvolanie ako pomstu za dobrú opozičnú prácu

Bratislava 5. septembra (TASR) - Líder opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Uviedol to v reakcii na podanie návrhu poslancami za Smer-SD a SNS. Ich kritiku voči svojej osobe a čerpaniu dotácií organizáciami prepojenými na jeho blízkych odmietol. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Robert Fico (Smer-SD).

PS: Zámer Šutaja Eštoka monitorovať školy kamerami je neefektívny

Bratislava 5. septembra (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) považuje zámer ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) monitorovať školy kamerami za neefektívny. Umiestnenie štyroch či piatich kamier na školu podľa neho nepomôže s odvracaním bezpečnostných hrozieb. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za PS Jaroslava Spišiaka na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Experti: Slovensko nie je pripravené čeliť hrozbe klimatickej krízy

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slovensko nie je pripravené čeliť hrozbe klimatickej krízy, a to pre nedostatočné zdroje a krízové riadenie. Na jej riešenie potrebuje celospoločenský prístup. Skonštatovali to experti z rôznych humanitných odborov, ktorí sa spojili do novej iniciatívy. K výzve expertov sa pridalo viac ako 100 osobností z rôznych vedných odborov a praxe. TASR o tom informovala Klimatická koalícia.

Rezort vnútra: SR by mala vypovedať dohovor o úprave občianstva

Bratislava 5. septembra (TASR) - Slovenská republika by mala podľa Ministerstva vnútra (MV) SR vypovedať vyše 60 rokov starý dohovor o úprave niektorých otázok občianstva medzi Československou socialistickou republikou a Maďarskou ľudovou republikou. Vyplýva to z materiálu, ktorý predložil rezort vnútra do medzirezortného pripomienkového konania.

Únie miest: Fungovanie Envirofondu musí byť efektívne a transparentné

Bratislava 5. septembra (TASR) - Fungovanie Envirofondu musí byť efektívne a transparentné. Predvídateľnosť a transparentné podmienky pre rozdeľovanie financií z fondu sú základom, aby samosprávy vedeli včas pripraviť potrebné projekty. TASR o tom informovala hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová v reakcii na vládou schválené novely zákonov o obchodovaní s emisiami a Environmentálnom fonde.

SaS bude za šéfku kontrolného výboru SIS opätovne presadzovať Kolíkovú

Bratislava 5. septembra (TASR) - Strana SaS bude na post predsedníčky Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS opätovne presadzovať svoju podpredsedníčku Máriu Kolíkovú. Koalícia ju v parlamente z tohto postu odvolala pre údajné pochybenia v júni. Kolíková obvinenia z pochybení odmieta. Predstavitelia SaS o tom informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Výbor bude v pondelok vypočúvať kandidátku na sudkyňu ÚS L. Trellovú

Bratislava 5. septembra (TASR) - Jedinú kandidátku na post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR Líviu Trellovú budú členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR vypočúvať v pondelok (9. 9.) popoludní. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe parlamentu. Šéf výboru Miroslav Čellár (Hlas-SD) pre TASR potvrdil, že pôjde o verejné vypočutie, ktoré by sa malo vysielať online. Trellovú navrhol do funkcie ústavnej sudkyne dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. O funkciu sa Trellová uchádzala aj v júnovej neúspešnej voľbe v parlamente.

Protimonopolný úrad posudzuje koncentráciu predajcov liekov

Bratislava 5. septembra (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR v stredu (4. 9.) začal správne konanie vo veci posúdenia koncentrácie podnikateľov v oblasti predaja liekov. Spočíva v získaní nepriamej výlučnej kontroly podnikateľa Tomáša Čupra (ČR), ktorý podniká najmä prostredníctvom spoločnosti Rohlik Group, nad spoločnosťou Pilulka Lékárny (ČR), a tým nepriamo tiež nad jej dcérskymi spoločnosťami. TASR o tom informovala hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

Poslanci Smeru a SNS podali návrh na odvolávanie M. Šimečku

Bratislava 5. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD a SNS podali vo štvrtok návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Mimoriadna schôdza k odvolávaniu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Inicioval ho premiér Robert Fico (Smer-SD). Vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka.

Rade vlády SR pre národnostné menšiny bude predsedať premier

Bratislava 5. septembra (TASR) - Predsedom Rady vlády SR pre národnostné menšiny bude predseda vlády, podpredsedom splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny. Zástupcovia jednotlivých národnostných menšín vytvoria v rade 27-člennú komoru. Vyplýva to z návrhu štatútu Rady vlády SR pre národnostné menšiny, ktorý predložili do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Novým stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii bude Juraj Nociar

Bratislava 5. septembra (TASR) - Novým stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii (EÚ) v Bruseli bude Juraj Nociar. Doteraz pôsobil ako riaditeľ kabinetu slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Pred odchodom na vyslanie ho prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Ústavný súd: Zmena podmienok pre referendum v Bratislave je ústavná

Košice 4. septembra (TASR) - Zmena podmienok platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach, ktorú parlament schválil v máji minulého roka, je v súlade s ústavou. Vyplýva to z rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý nevyhovel návrhu bývalej prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Tá na ÚS napadla zmeny v zákonoch o hlavnom meste SR Bratislave a meste Košice.

Klimatická koalícia: Míňanie financií z predaja emisií potrebuje ciele

Bratislava 4. septembra (TASR) - Klimatická koalícia sa obáva, či návrh novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami zabezpečí efektívne míňanie financií v súlade s cieľmi znižovania emisií. Peniaze z predaja emisií sú dobrým zdrojom na pomoc ľuďom, samosprávam aj firmám a ochrane prírody a krajiny. TASR o tom informovala Klimatická koalícia v reakcii na vládou schválený návrh.

Susko: Drobná kriminalita narástla, nesúvisí s trestnou novelou

Bratislava 4. septembra (TASR) - Nárast drobnej kriminality bol zaznamenaný na Slovensku už od začiatku roka, respektíve z predchádzajúceho roka. Nesúvisí preto s novelizáciou trestných kódexov, ale skôr s infláciou či migráciou. Vyhlásil to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Vyplýva to podľa neho z komunikácie s jednotlivými zväzmi obchodu.

R. Kaliňák: Používanie systému Pegasus neumožňuje platná legislative

Bratislava 4. septembra (TASR) - Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje informácie Denníka N o získaní odpočúvacieho systému Pegasus za neseriózne, ktoré navyše ich autorov usvedčujú z neznalosti problematiky. Poukázal pri tom na to, že prevádzkovanie tohto systému by bolo v rozpore s platnou slovenskou legislatívou.

Pegasus môže podľa PS ohroziť súkromie občanov, SIS to nekomentovala

Bratislava 4. septembra (TASR) - Možné získanie špionážneho nástroja Pegasus tajnou službou zásadným spôsobom ohrozuje podľa opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) demokraciu. KDH urgentne žiada vládnu koalíciu o sfunkčnenie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedli to v reakcii na informácie, ktoré priniesol Denník N. SIS pre TASR uviedla, že nemôže v tejto veci poskytnúť akékoľvek informácie.

Bombové hrozby na súdoch: Polícia ich preveruje

Nitra 4. septembra (TASR) - Polícia po celom Slovensku preveruje bombové hrozby na súdoch. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Jana Šinková.

Ako uviedla, bomby v budovách súdov na Slovensku oznámil telefonát na číslo tiesňového volania 112. Následne sa hrozba začala preverovať. "V Nitrianskom kraji sa kontrolujú všetky súdne budovy. Na miesta boli vyslané policajné hliadky, pyrotechnici aj psovodi," doplnila nitrianska krajská policajná hovorkyňa Viktória Borloková.

Prokuratúra: Sťažnosti v kauze Fondu národného majetku zamietli

Bratislava 3. septembra (TASR) - V kauze súvisiacej s Fondom národného majetku (FNM) zamietli sťažnosti všetkých obvinených. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca žilinskej krajskej prokuratúry Martin Kokles. O sťažnostiach rozhodovala Generálna prokuratúra SR.
V kauze súvisiacej s FNM obvinili päť osôb pre trestné činy machinácie pri verejnom obstarávaní a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Spôsobená škoda mala byť vo výške približne 70 miliónov eur. Tri osoby boli vo výkonnom výbore FNM a následne akciovej spoločnosti, ktorá bola jeho nástupnícka.

Nadácia Milana Šimečku žiada od ministerstva výsledky auditu dotácií

Bratislava 3. septembra (TASR) - Nadácia Milana Šimečku žiada Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR, aby ich oboznámilo s výsledkami auditu dotačného mechanizmu v oblasti ľudských práv, najmä s konkrétnymi dôkazmi pochybení. Nadácia tvrdí, že si nie je vedomá žiadnych svojich pochybení v procese prideľovania dotácií. Tiež odmieta akékoľvek podozrenia z ovplyvňovania a zvýhodňovania nadácie v tomto procese. TASR o tom informovala riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková.

Rezort vnútra: Na začiatku augusta chýbalo v SR vyše 3300 policajtov

Bratislava 3. septembra (TASR) - Na začiatku augusta na Slovensku chýbalo v Policajnom zbore (PZ) 3367 príslušníkov. Vyplýva to z dát Ministerstva vnútra (MV) SR, ktoré TASR rezort poskytol. K začiatku augusta 2019 mal PZ neobsadených 2310 plánovaných miest. O dva roky neskôr to bolo už 2865 miest. Na začiatku augusta 2023 bolo neobsadených vyše 3300 miest.

J. Haščák žaluje štát, za nezákonné trestné stíhanie žiada odškodnenie

Bratislava 3. septembra (TSAR) - Finančník Jaroslav Haščák podal žalobu, v ktorej žiada štát o odškodnenie za trestné stíhanie, vedené voči nemu na základe obvinenia z 1. decembra 2020. Obvinenie mu neskôr Generálna prokuratúra SR zrušila pre nezákonnosť. TASR o tom informovala advokátska kancelária Relevans.

Bezpečnostné dotazníky na školách budú vyhodnotené tento mesiac

Bratislava 2. septembra (TASR) - Bezpečnostné dotazníky realizované na základných školách (ZŠ) a stredných školách (SŠ) budú vyhodnotené tento mesiac. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva vnútra (MV) SR Lucia Kurilovská. Spomenula aj ďalšie bezpečnostné opatrenia. Každá škola má podľa nej prideleného takzvaného kontaktného policajta, pričom dohromady ide o 2050 policajtov. Priblížila, že v pláne majú tiež rozširovať základné pravidlá pre situáciu, keď je v škole aktívny útočník, a to "uteč, skry sa, bojuj".

Novým stálym predstaviteľom SR pri OSN bude P. Hulényi

Bratislava 2. septembra (TASR) - Novým stálym predstaviteľom SR pri Organizácii Spojených národov (OSN) v New Yorku bude Peter Hulényi. Pred odchodom na vyslanie ho prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Hulényi v rámci 30-ročného pôsobenia v slovenskej diplomacii zastupoval SR naposledy na poste veľvyslanca v Izraeli a od roku 2019 pracoval na MZVEZ vo funkcii riaditeľa odboru OSN a následne generálneho riaditeľa sekcie medzinárodných organizácií.

Sudcovia budú voliť nového člena Súdnej rady SR namiesto J. Gandžalu

Bratislava 2. septembra (TASR) - Sudcovia stredoslovenského volebného obvodu budú voliť nového člena Súdnej rady SR namiesto Jána Gandžalu, ktorému členstvo zaniklo k 1. septembru. Od tohto dátumu má zároveň prerušený výkon funkcie sudcu. Súdna rada SR o tom informovala na svojom webe.

Najvyšší ústavní činitelia podpísali memorandum o zahraničnej politike

Bratislava 1. septembra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini, podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) podpísali v nedeľu spoločné vyhlásenie o jednotnom postupe v otázkach zahraničnej politiky. V memorande deklarujú pevné ukotvenie Slovenska v Európskej únii (EÚ) a Severoatlantickej aliancii (NATO).

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk