16.9.2024
ID: 6183upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

399947f653d8a91cd06552e475ff6506/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zmeny zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO), ktorú parlament schválil v júni tohto roka. Právnu úpravu na súde napadla skupina opozičných poslancov. ÚS prijal ich podnet na ďalšie konanie, nevyhovel však návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení. Novela upravila hlavnú úlohu NIHO, pričom umožnila ministrovi zdravotníctva odvolať bez udania dôvodu jeho riaditeľa, ako aj člena dozornej rady.

Taraba: Súdny dvor EÚ potvrdil, že minulé vlády nekonali pri skládkach

Bratislava 12. septembra (TASR) - Súdny dvor Európskej únie (EÚ) potvrdil, že predošlé vlády nekonali v procese zatvárania skládok. V reakcii na rozsudok to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Ozrejmil však, že rozsudok neukladá Slovensku žiadne finančné sankcie. Envirorezort zároveň pracuje na legislatívnych zmenách a opatreniach, aby si Slovensko v čo najkratšej dobe splnilo svoje povinnosti.

Mimoriadne zasadnutie rady vlády pre ľudské práva bude 19. Septembra

Bratislava 12. septembra (TASR) - Mimoriadne zasadnutie Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť sa bude konať 19. septembra. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v reakcii na výzvu niektorých členov rady na jeho zvolanie pre výsledky auditu dotácií v oblasti ľudských práv.

Prezident prijal lídrov koalície,v utorok privíta i zástupcov opozície

Bratislava 12. septembra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini prijal vo štvrtok na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS). O témach štvrtkového stretnutia bude prezidentská kancelária informovať v tlačovom vyhlásení v priebehu dňa. Hovorkyňa prezidenta Patrícia Medveď Macíková však novinárov ešte pred stretnutím informovala, že hlava štátu v utorok 17. septembra privíta na obede v Prezidentskom paláci i lídrov opozičných strán.

Poslanci v závere rokovania diskutovali o školských návrhoch

Bratislava 11. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu v závere druhého rokovacieho dňa 19. schôdze diskutovali o novelách z dielne ministerstva školstva. Prebrali novelu zákona o pedagogických zamestnancoch i návrh zákona o vzdelávaní dospelých. Oba návrhy sú v prvom čítaní. Ministerstvo školstva návrhom zákona o vzdelávaní dospelých reaguje na súčasný trh práce. Chce zmierniť vplyvy spoločenských a technologických zmien na životy ľudí. Navrhuje zaviesť nové systémové prvky uznávania kvalifikácií na základe vedomostí, zručností a kompetencií nadobudnutých praxou. Opozícia ocenila, že sa takýto zákon predložil.

ICJK a RSF pozastavili svoju účasť v platforme na ochranu novinárov

Bratislava 11. septembra (TASR) - Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) a medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) pozastavujú svoju účasť na rokovaniach Platformy na podporu slobody tlače a ochranu novinárov. Reagujú tak rozhodnutie splnomocnenkyne vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Simony Zacharovej nahradiť na pozícii v platforme Zuzanu Petkovú Dominikom Papalom. Jeho nominácia podľa nich nesplna odborné a profesionálne kritériá. Organizácie o tom informovali v liste, ktorý poslali ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS). Ministerstvo kultúry (MK) SR berie nomináciu na vedomie a nevidí dôvod na jej spochybňovanie.

PS kritizuje viaceré legislatívne návrhy z dielne rezortu školstva

Bratislava 11. septembra (TASR) - Opozičné PS kritizuje viaceré legislatívne zmeny z dielne ministerstva školstva, ktoré má na programe Národná rada (NR) SR. Hnutie vyčíta ministrovi školstva Tomášovi Druckerovi (Hlas-SD), že nepripravuje zákaz desegregácie a že viaceré zmeny nie sú systémové. PS však oceňuje novelu, ktorou sa zmení financovanie materských škôl (MŠ).

Ústavný súd SR posúdi ústavnosť zmeny zákona o NIHO

Košice 11. septembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zmeny zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO), ktorú parlament schválil v júni tohto roka. Právnu úpravu na súde napadla skupina opozičných poslancov. ÚS prijal ich podnet na ďalšie konanie, nevyhovel však návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení. Novela upravila hlavnú úlohu NIHO, pričom umožnila ministrovi zdravotníctva odvolať bez udania dôvodu jeho riaditeľa, ako aj člena dozornej rady.

Vláda: ÚDZS by mal mať viac kompetencií pri ozdravnom plane

Bratislava 11. septembra (TASR) - Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by sa mali rozšíriť kompetencie súvisiace s ozdravným plánom. Zdravotnej poisťovni by ho mohol po novom nariadiť aj v prípade straty, v dôsledku ktorej výška jej vlastného imania klesla pod minimálnu hodnotu základného imania. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. Úprava má priniesť aj ďalšie zmeny.

Do zoznamu omamných látok sa zaradí aj látka HHC

Bratislava 10. septembra (TASR) - Zoznam omamných a psychotropných látok sa rozšíri. Zaradiť sa doň majú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.

SaS podporí F. Mikloška ako kandidáta na predsedu parlamentu

Bratislava 10. septembra (TASR) - Opozičná SaS podporí Františka Mikloška (KDH) ako kandidáta na predsedu parlamentu. Deklarovali to poslanci za stranu na utorkovej tlačovej konferencii. Opätovne skritizovali, že koalícia sa ešte stále nedohodla na novom šéfovi Národnej rady (NR) SR.

Guvernérovi NBS Petrovi K. zamietli sťažnosť o zákonnosti obžaloby

Bratislava 10. septembra (TASR) - Guvernérovi Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrovi financií Petrovi K. zamietol Najvyšší súd (NS) SR jeho sťažnosť proti rozhodnutiu sudcu o tom, že obžaloba spĺňa zákonné náležitosti. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytlo tlačové oddelenie NS SR. Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková potvrdila, že voči Petrovi K. je naďalej vedené trestné stíhanie.

PS podporuje F. Mikloška ako kandidáta na post predsedu parlamentu

Bratislava 10. septembra (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) podporuje Františka Mikloška (KDH) ako kandidáta na post predsedu Národnej rady (NR) SR. Na tlačovej konferencii to v utorok uviedol predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Mikloškovu kandidatúru oznámilo v utorok KDH.

Rezort obrany plánuje v rámci ozbrojených síl národnú brigádu

Bratislava 10. septembra (TASR) - V rámci Ozbrojených síl SR by mohla vzniknúť národná brigáda. Ministerstvo obrany (MO) SR by týmto krokom chcelo otvoriť aktívne zálohy väčšiemu okruhu ľudí. Pripomienkové konanie k novele zákona o brannej povinnosti by rezort chcel začať ešte v septembri. Vyplýva to z predbežnej informácie o pripravovanej legislatívnej zmene, ktorú rezort obrany zverejnil.

Poverenému šéfovi parlamentu P. Žigovi zastavili trestné stíhanie

Bratislava 10. septembra (TASR) - Prokurátor zastavil trestné stíhanie podpredsedovi Národnej rady SR Petrovi Žigovi (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Dôvodom je premlčanie. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová. Poukázal na to portál Aktuality.sk.

Stály predstaviteľ SR pri OSN odovzdal Guterresovi poverovacie listiny

New York 10. septembra (TASR) - Stály predstaviteľ SR pri Organizácii Spojených národov (OSN) Peter Hulényi odovzdal v pondelok v New Yorku svoje poverovacie listiny generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi. Uvádza sa to na webovej stránke svetovej organizácie, píše TASR.

Za otvorenú justíciu: Spochybňovať súdne rozhodnutia je neprípustné

Bratislava 9. septembra (TASR) - Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) považuje za neprípustné a škodlivé, ak najvyšší predstavitelia výkonnej moci spochybňujú právoplatné súdne rozhodnutia. Znižujú tak podľa nej dôveru verejnosti voči súdnej moci, jej nezávislosti a schopnosti zákonne a spravodlivo rozhodovať. Uviedla to v reakcii na slová ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), ktorými zdôvodnil dovolanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. TASR o tom informovala hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková.

Súdna rada bude rokovať o svojom stanovisku k Správe o právnom štáte

Bratislava 9. septembra (TASR) - Súdna rada SR bude 19. septembra rokovať o svojom stanovisku k Správe o právnom štáte 2024, ktorú 24. júla publikovala Európska komisia (EK). Podľa predsedníčky Súdnej rady SR Marcely Kosovej sú v správe nedostatky. Na rokovanie pozvala aj európskeho komisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa. TASR o tom informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Vasilková.

Parlamentný výbor odobril kandidátku na sudkyňu ÚS L. Trellovú

Bratislava 9. septembra (TASR) - Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR odporučili kandidátku na post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR Líviu Trellovú do voľby v parlamente. Rozhodli o tom po pondelkovom verejnom vypočutí Trellovej na pôde výboru. Skonštatovali, že spĺňa podmienky na vymenovanie do funkcie.

Eurokomisia: Zatiaľ sa nerozhodlo o zablokovaní eurofondov pre SR

Brusel 9. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) analyzuje nedávnu reformu Trestného zákona na Slovensku a tento proces zatiaľ nie je ukončený. Najvyšší výkonný orgán Únie nateraz neprijal žiadne rozhodnutie o aktivácii mechanizmu podmienenosti vyplácania eurofondov pre Slovensko a žiadne takéto rozhodnutie ani nečaká na politické schválenie, uviedla v pondelok pre TASR Európska komisia.

Členovia rady vlády pre ľudské práva žiadajú audit dotácií

Bratislava 9. septembra (TASR) - Členovia Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť požiadali Ministerstvo spravodlivosti SR (MS) o zvolanie mimoriadneho zasadnutia rady. Dôvodom sú výsledky auditu dotácií v oblasti ľudských práv. Tvrdia, že rezort spravodlivosti bezodkladne neinformoval mimovládne organizácie (MO) o výsledkoch auditu a nereaguje na ich žiadosti o zverejnenie správy z auditu. TASR o tom informovala členka rady Adriana Mesochoritisová.

Ministerstvo obrany pripravuje strednodobý plán obrany štátu

Bratislava 8. septembra (TASR) - Budovanie novej telefonickej ústredne, rekonštrukcia niektorých priestorov hlavného miesta riadenia obrany štátu či budovanie štyroch nových centier podpory pre vojenské konvoje. To sú niektoré z úloh, ktoré obsahuje Strednodobý plán rozvoja podpory obrany štátu na roky 2025 - 2030. Pripravuje ho Ministerstvo obrany (MO) SR. Materiál predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Z plánu vyplývajú povinnosti pre rôzne rezorty a štátne úrady.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk