23.9.2024
ID: 6187upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

32153889b5e35625f3fab0f9572063c6/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vylučuje prepúšťanie tisícov obvinených a odsúdených z výkonu väzby a výkonu trestu v súvislosti s novelou Trestného zákona. V tejto súvislosti informovalo, že spolu s predstaviteľmi rezortu vnútra pripravili novelu priestupkového zákona, ktorá má zvýšiť postihy pre drobné krádeže. Informovala o tom hovorkyňa MS Barbora Škulová.

Prezident vetoval zákon o vodách, prekáža mu jedno z ustanovení

Bratislava 20. septembra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini vetoval novelu zákona o vodách. Ustanovenie, ktoré sa do vládneho návrhu dostalo v rámci pozmeňovacieho a doplňujúceho návrhu zo spoločnej správy výborov, je podľa prezidenta s vysokou pravdepodobnosťou v rozpore s Ústavou SR. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR. Ustanovenie sa týka zmeny vlastníctva ciest druhej a tretej triedy, ktoré prechádzajú cez vodné stavby.

Prezident podpísal novelu o omamných látkach, do zoznamu pribudne HHC

Bratislava 20. septembra (TASR) - Do zoznamu omamných a psychotropných látok pribudnú látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú v piatok podpísal prezident SR Peter Pellegrini. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Prezident podpísal novelu, ktorou sa menia príspevky pre policajtov

Bratislava 20. septembra (TASR) - Príslušníci bezpečnostných zložiek budú môcť za stanovených podmienok dostať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zavedú sa aj vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Materiál v piatok podpísal prezident SR Peter Pellegrini. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Novela priestupkového zákona má zvýšiť postihy pre drobné krádeže

Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vylučuje prepúšťanie tisícov obvinených a odsúdených z výkonu väzby a výkonu trestu v súvislosti s novelou Trestného zákona. V tejto súvislosti informovalo, že spolu s predstaviteľmi rezortu vnútra pripravili novelu priestupkového zákona, ktorá má zvýšiť postihy pre drobné krádeže. Informovala o tom hovorkyňa MS Barbora Škulová.

Blanár: Nelegálna migrácia si vyžaduje spoločné riešenie štátov EÚ

Bratislava 19. septembra (TASR) - Nelegálna migrácia si vyžaduje spoločné a udržateľné riešenie založené na dohode všetkých členských štátov EÚ. Ide totiž o spoločný európsky problém. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) po štvrtkovom stretnutí s veľvyslancom Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku Thomasom Kurzom. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Predsedníčka Súdnej rady Kosová vyčíta svojmu predchodcovi pochybenia

Bratislava 19. septembra (TASR) - Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia. Napríklad vytvorenie a expedovanie uznesení, ktoré neboli prijaté Súdnou radou, respektíve o nich nikdy nehlasovala alebo preplácanie leteniek za súkromné lety. Vyplýva to z jej správy, ktorú Súdna rada vzala na svojom štvrtkovom zasadnutí na vedomie.

Dolinková: Konsolidácia financií sa nemala dotknúť zdravotníctva

Bratislava 19. septembra (TASR) - Konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Myslí si to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Dodala, že politikárčenie v tomto období nepomôže. Ministerka deklaruje, že jej rezort robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu. Uviedla to v reakcii na kritiku opozície aj komory sestier, že konsolidácia má zobrať zdravotníctvu takmer 260 miliónov eur.

NRSR: Postupy pri nakladaní s majetkom obce by sa mali upraviť

Bratislava 19. septembra (TASR) - Záujemcovia o kúpu majetku obce na základe obchodnej verejnej súťaže alebo pri priamom predaji majetku obce by mohli mať možnosť podávať návrhy, respektíve doručovať cenové ponuky v podobe, ktorú si sami zvolia, teda buď listom, alebo elektronicky. Vyplýva to z novely zákona o majetku obcí, ktorú vo štvrtok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Návrh predložil Ján Ferenčák (Hlas-SD). Upraviť tak chce niektoré postupy pri nakladaní s majetkom obce.

SaS kritizuje stanovisko Súdnej rady SR k správe EK o právnom state

Bratislava 19. septembra (TASR) - Opozičná strana SaS kritizuje štvrtkové stanovisko Súdnej rady SR k správe Európskej komisie (EK) o právnom štáte na Slovensku. Považuje za neakceptovateľné a nedôstojné, aby súdna rada správu kritizovala. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. Súdna rada zároveň podľa SaS útočí na dôveryhodnosť správy EK a hrubo ju znevažuje, vstúpila do politického súboja a za svojho partnera si vybrala súčasnú koalíciu.

Europoslanci, aj zo SR, žiadajú vyššie zálohové platby po povodniach

Brusel/Štrasburg 19. septembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok prijali uznesenie o ničivých povodniach v strednej a východnej Európe. Skupina zákonodarcov vrátane šiestich zo Slovenska podala pozmeňujúci návrh, v ktorom žiada zvýšenie zálohových platieb cez Fond solidarity. Informuje o tom spravodajca TASR.
Poslankyňa Ľubica Karvašová (Obnovme Európu/PS) z Výboru EP pre regionálny rozvoj pre TASR uviedla, že návrh podalo 46 poslancov zo šiestich rôznych politických skupín z krajín strednej a východnej Európy (Česko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko). Podľa ich spoločného vyhlásenia by tento krok členským štátom umožnil účinnejšie a rýchlejšie reagovať na katastrofy, najmä v menej rozvinutých regiónoch, kde je potrebná okamžitá pomoc.

SaS: Zdravotníctvo kvôli konsolidácii príde o takmer 260 miliónov eur

Bratislava 19. septembra (TASR) - Navrhovaná konsolidácia verejných financií môže spôsobiť kolaps zdravotníctva, pretože z tejto oblasti sa má vziať takmer 260 miliónov eur. Tvrdia to predstavitelia opozičných strán. Spôsobí to podľa nich znižovanie platov zdravotníkov. Kritizujú, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) voči tejto zmene nebojuje.

Súdna rada považuje správu EK o právnom štáte za neobjektívnu

Bratislava 19. septembra (TASR) - Súdna rada SR považuje správu Európskej komisie (EK) o právnom štáte za neobjektívnu a neodrážajúcu skutočný stav na Slovensku. Jednohlasne sa na tom uzniesla na svojom štvrtkovom zasadnutí. Viacerí členovia kritizovali napríklad postoj EK k reforme súdnej mapy. Tvrdili, že EK v nej nespomína problémy spojené s touto reformou. V diskusii tiež namietali napríklad postoj EK k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry či k zmenám v trestných kódexoch. Členka Dana Jelinková Dudzíková označila správu za politický nástroj vyjadrujúci nespokojnosť s výsledkami posledných parlamentných volieb. Ďalší člen Peter Šamko ju prirovnal k novinárskej zvodke jednostranných subjektívnych názorov.

Slovensko uspelo v spore so spoločnosťou Achmea, nemusí ju odškodniť

Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovenská republika uspela voči žalobe holandskej spoločnosti Achmea B.V., ktorá je akcionárom Union zdravotnej poisťovne. Nemecký ústavný súd rozhodol v prospech Slovenska a zamietol všetky body ústavnej sťažnosti spoločnosti. Slovensko tak Achmeu nemusí odškodniť sumou viac ako 22 miliónov eur. Zároveň sa tak ukončil dlhoročný spor týkajúci sa zákazu zisku zdravotných poisťovní. Ministerstvo financií SR o tom informovalo na webe.

Trestný poriadok sa meniť nebude, plénum odmietlo návrh M. Holečkovej

Bratislava 19. septembra (TASR) - Rozhodnutie o prerušení výkonu trestu odňatia slobody na základe návrhu ministra spravodlivosti nebude povinné preskúmať súdom. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu Trestného poriadku, ktorá to predpokladala. Išlo o návrh z dielne opozičnej poslankyne Martiny Holečkovej (nezaradená).

Žiadosť o akreditáciu podalo vyše 100 dobrovoľníckych organizácií

Bratislava 19. septembra (TASR) - Žiadosť o akreditáciu na Ministerstve vnútra (MV) SR podalo vyše 100 dobrovoľníckych organizácií. Aktuálne prebieha administratívna kontrola žiadostí. Akreditačná komisia následne preverí, či prihlásené organizácie spĺňajú stanovené podmienky na získanie akreditácie. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MV SR.

Súd EÚ: Slovensko nesplnilo požiadavky EÚ o oneskorených platbách

Brusel/Luxemburg 19. septembra (TASR) - Súdny dvor EÚ v Luxemburgu vo štvrtok skonštatoval, že Slovensko nesplnilo požiadavky smernice EÚ o oneskorených platbách verejných nemocníc dodávateľom. Informuje o tom spravodajca TASR. Súd pripomenul, že smernica o oneskorených platbách z roku 2011 vyžaduje od verejných orgánov, aby zaplatili svojim dodávateľom do 30 dní alebo do 60 dní v prípadoch týkajúcich sa nemocníc.

Šéfka liberálov v EP upozornila na odvolanie Šimečku

Brusel/Štrasburg 18. septembra (TASR) - Francúzska europoslankyňa a predsedníčka liberálnej politickej frakcie Obnovme Európu (RE) Valerie Hayerová v stredu počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu upozornila na situáciu na Slovensku spojenú s odvolaním Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) z postu podpredsedu Národnej rady SR. Informuje o tom spravodajca TASR. Hayerová si u predsedníčky EP Roberty Metsolovej vyžiadala možnosť vystúpiť s prejavom pred sériou stredajších hlasovaní.

Definicia správnej zdravotnej starostlivosti sa nerozšíri

Bratislava 18. septembra (TASR) - Definícia správnej zdravotnej starostlivosti sa nerozšíri. Národná rada (NR) SR v stredu odmietla opozičnú novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním. Predložil ju poslanec Peter Stachura (KDH), ktorý navrhol doplnenie definície o rešpektovanie hospodárnosti, nevyhnutnosti a zmysluplnosti zdravotnej starostlivosti.

Trestné sadzby korupčných trestných činov sa nevrátia na pôvodnú výšku

Bratislava 18. septembra (TASR) - Trestné sadzby korupčných trestných činov sa nevrátia na pôvodnú výšku. Parlament v stredu odmietol návrh novely Trestného zákona, ktorá chcela zmenu zaviesť. Návrh predložili poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Poslanci argumentovali, že bezpečnosť obyvateľov SR a ochrana ich majetku je v dôsledku prijatia vládnej novely Trestného zákona vo februári priamo ohrozená a plnú zodpovednosť zato nesú vládne strany.

Komisia na prešetrenie atentátu na R. Fica sa nebude zriaďovať

Bratislava 18. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu odmietli prijať návrh uznesenia z dielne PS o zriadení komisie na prešetrenie májového atentátu na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Činnosť komisie mala byť zameraná aj na prevenciu ďalších útokov na ústavných činiteľov a iné verejne činné osoby. Podľa uznesenia sa mala zriadiť komisia, ktorú mal dočasne viesť podpredseda NR SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD). Poslanci za PS navrhovali, aby mali v komisii pomerné zastúpenie poslanecké kluby. Chceli, aby komisia do jedného roka predložila parlamentu hodnotiacu správu.

Minister B. Susko sa zúčastnil na Bratislavskom právnickom fóre

Bratislava 18. septembra (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) sa v utorok (17. 9.) zúčastnil na 10. ročníku Bratislavského právnického fóra, ktoré sa konalo na pôde Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho témou aj v súvislosti s 20. výročím vstupu krajín V4 do Európskej únie (EÚ) bol vplyv EÚ na oblasť spravodlivosti. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Barbora Škulová.

Disciplinárne konanie so sudcom J. Klimentom má pokračovať v októbri

Bratislava 18. septembra (TASR) - Ústne disciplinárne pojednávanie na Najvyššom správnom súde (NSS) SR proti sudcovi Jurajovi Klimentovi má pokračovať 14. októbra. Na stredajšom pojednávaní vykonali viacero úkonov, ako napríklad dokazovanie obrazovými záznamami. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol Michal Milla z generálneho sekretariátu Kancelárie NSS SR.

Opozícia žiada zvolanie výboru na kontrolu činnosti SIS

Bratislava 18. septembra (TASR) - Opozícia žiada mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Venovať sa na ňom chce viacerým témam vrátane bezpečnosti. Informoval o tom poslanec František Majerský (KDH) s tým, že o zvolanie zasadnutia požiadal novozvoleného predsedu výboru Samuela Migaľa (Hlas-SD).

Súdna rada zvolila Laciaka, Procházku a Ježovú za kandidátov do ESĽP

Bratislava 18. septembra (TASR) - Súdna rada SR zvolila na svojom stredajšom zasadnutí Ondreja Laciaka, Radoslava Procházku a Danielu Ježovú za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Ich kandidatúru musí ešte odobriť vláda. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu ESĽP za SR zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenským vládnym kabinetom.

Poslanci odmietli novelu zákona o priestupkoch z dielne PS

Bratislava 18. septembra (TASR) - Národná rada (NR) SR v stredajšom hlasovaní odmietla opozičnú novelu zákona o priestupkoch. Predložili ju poslankyne Zuzana Števulová a Zuzana Mesterová z hnutia Progresívne Slovensko (PS). Chceli ňou presadiť zmenu výšky pokuty za priestupky proti majetku aj mechanizmus jej ukladania.

Pre štátne budovy má byť povinné označenie vlajkou SR

Bratislava 18. septembra (TASR) - Pre budovy vo vlastníctve štátu má byť povinné označenie štátnou vlajkou SR. Výnimkou majú byť sídla diplomatických a konzulárnych úradov tretích krajín. Vyplýva to z novely zákona o štátnych symboloch SR, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania. Do parlamentu ju predložila skupina poslancov za koaličnú SNS.

B. Vančo chce iniciovať poslanecký prieskum na generálnej prokuratúre

Bratislava 17. septembra (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Vančo (PS) bude iniciovať poslanecký prieskum na Generálnej prokuratúre (GP) SR. Chce, aby generálny prokurátor Maroš Žilinka vysvetlil rozhodnutia pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanec to skonštatoval v reakcii na rokovanie parlamentného ústavnoprávneho výboru.

Šimečka: Môžete odvolať podpredsedu parlamentu, ale nie lídra opozície

Bratislava 17. septembra (TASR) - Predseda PS Michal Šimečka odkázal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že ho mohol odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR, ale nemôže odvolať lídra opozície. Šimečku v utorok parlament z funkcie odvolal. Šimečka v reakcii uviedol, že chce Fica poraziť vo voľbách. "Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času," odkázal šéf PS v stanovisku.

Premiér: Opozícia môže navrhnúť kandidáta na post podpredsedu NR SR

Bratislava 17. septembra (TASR) - Opozícia môže na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený. V reakcii na odvolanie lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) na utorkovej tlačovej konferencii. Koalícia podľa neho rešpektuje právo opozície na obsadenie postu. Odvolanie Šimečku považuje za správne, podľa premiéra pre kauzu s jeho rodinou budú žiadať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o kontrolu.

Za šéfa výboru na kontrolu SIS zvolili S. Migaľa, M. Kolíková neuspela

Bratislava 17. septembra (TASR) - Za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) zvolili v utorok poslanci Samuela Migaľa (Hlas-SD). Podporilo ho 75 poslancov zo 147 prítomných. Na post kandidovala aj opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Získala len 62 hlasov.

Rada pre mediálne služby uložila sedem sankcií v podobe upozornenia

Bratislava 17. septembra (TASR) - Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila na utorkovom zasadnutí sedem sankcií v podobe upozornenia na porušenie zákona. Začala tiež viacero správnych konaní. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková.

Výmena informácií medzi vyšetrovacími orgánmi EÚ sa má upraviť

Bratislava 17. septembra (TASR) - Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru by sa mohol stať jednotným kontaktným miestom na výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie (EÚ) na Slovensku. Na základe analýzy hrozieb má postupovať informácie príslušným bezpečnostným orgánom, iným členským štátom a Europolu. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Hlavným cieľom návrhu je transpozícia európskej smernice.

Nadácia Zastavme korupciu spochybňuje postup pri rušení NAKA

Bratislava 16. septembra (TASR) - Zrušenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a preradenie stovky policajtov mohlo byť nelegálne. Odborový zväz polície v Slovenskej republike totiž vopred neprerokoval preradenie policajtov na iné útvary. Poukázala na to nadácia Zastavme korupciu odvolávajúc sa na vyjadrenie odborárov. Takýto postup podľa nej v minulosti označil Najvyšší súd SR za protizákonný. Policajný zbor vyhlásil, že pri reorganizácii NAKA postupoval podľa zákona. Polícia viac podrobností neuviedla.

Odvolací senát potvrdil trojmesačné zníženie platu pre sudcu D. Miľana

Bratislava 16. septembra (TASR) - Odvolací disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR potvrdil zníženie funkčného platu sudcovi Okresného súdu (OS) Zvolen Daliborovi Miľanovi o 50 percent na obdobie troch mesiacov. Senát vo štvrtok (12. 9.) zamietol odvolanie predsedníčky OS Zvolen, ktorá navrhovala jeho odvolanie z funkcie sudcu. Proti vyhlásenému rozhodnutiu nie je prípustný opravný prostriedok. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR potvrdil Michal Milla z generálneho sekretariátu Kancelárie NSS SR.

Zdroj: https://www.teraz.sk/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk