30.9.2024
ID: 6191upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

984b260028d5791b26258ee9e79eddd2/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Nové legislatívne pravidlá vlády SR spresňujú pravidlá používania prechodných ustanovení a obmedzia obsahové zmeny v novelách právnych predpisov. Vyplýva to z nových Legislatívnych pravidiel vlády SR, ktoré v stredu schválil kabinet. Úprava doterajšieho znenia podľa jeho slov zosúlaďuje legislatívne pravidlá vlády s legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov Národnej rady Slovenskej republiky, vychádza tiež z pripomienok členov Legislatívnej rady vlády a aplikačnej praxe.

Blanár v USA vyzdvihol mediáciu ako nástroj pri prevencii konfliktov

New York 27. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár vystúpil vo štvrtok na zasadnutí šéfov diplomacií neformálneho združenia Skupiny priateľov mediácie, ktorému v New Yorku predsedalo Turecko spolu s Fínskom. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

M. Kolíková: Výbor na kontrolu SIS o opozičných otázkach nerokoval

Bratislava 26. septembra (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) vo štvrtok nerokoval o aktuálnych bezpečnostných výzvach. Poslancom sa nepodarilo schváliť program zasadnutia. Pre TASR to potvrdila poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS), ktorá mimoriadne zasadnutie výboru iniciovala. Poslankyňa dodala, že na rokovanie sa dostavil aj riaditeľ SIS Pavol Gašpar.

Blanár v USA rokoval s ministrami zahraničných vecí krajín G20

New York 26. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v stredu v New Yorku rokoval so šéfmi diplomacií skupiny G20 pod vedením Brazílie ako predsedníckej krajiny. Svojou účasťou zároveň podporil podujatie delegácie Európskej únie pri OSN k dodržiavaniu medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Blanár chce hovoriť o rozsudku v prípade Chovanec s Lahbibovou

New York 25. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár plánuje hovoriť o rozsudku belgického súdu v prípade úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca aj so svojou rezortnou kolegyňou z Belgicka Hadjou Lahbibovou. Povedal to slovenským novinárom v stredu na okraj 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, informuje osobitný spravodajca TASR.

Sťažnosť bývalého riaditeľa SIS Vladimíra P. proti uzneseniu zamietli

Bratislava 25. septembra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zamietol na stredajšom neverejnom zasadnutí sťažnosť bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P. proti uzneseniu sudcu banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) o prijatí obžaloby. Senát NS sa stotožnil s uznesením ŠTS. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

Poslanci neodobrili správu o činnosti Úradu na ochranu oznamovateľov

Bratislava 25. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní nezobrali na vedomie Správu o činnosti Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) za rok 2023, ktorú v pléne predniesla predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová.

Rezort vnútra podľa opozície pri zrušení NAKA porušil zákon

Bratislava 25. septembra (TASR) - Brannobezpečnostný výbor Národnej rady (NR) SR v stredu rokoval o výhradách opozičných poslancov k reorganizácii polície. Poslankyňa Andrea Turčanová (KDH) na zasadnutí tvrdila, že má dôkazy o porušení zákona pri preradení policajtov z bývalej Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Štátna tajomníčka Ministerstva vnútra (MV) Lucia Kurilovská vyhlásila, že reorganizácia polície bola v súlade so zákonom.

Ústavný súd: Časť zákona o doživotí pre vodičov je protiústavná

Košice 25. septembra (TASR) - Ustanovenie Trestného zákona určujúce trest zákazu činnosti na doživotie, ak súd odsudzuje páchateľa za trestný čin usmrtenia, ktorého sa dopustil ako vodič dopravného prostriedku, je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR. Príslušné ustanovenie napadol na ÚS Krajský súd v Trnave, ktorý namietal povinnosť uloženia takéhoto doživotného trestu zákazu činnosti.

Envirorezort má zazmluvnených takmer 300 miliónov eur z eurofondov

Bratislava 25. septembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má zazmluvnených takmer 300 miliónov eur z eurofondov v rámci Programu Slovensko. Vykonáva kroky, aby sa do konca roka podarilo zakontrahovať 600 miliónov eur. V tomto roku tiež nebude žiaden míľnik z plánu obnovy v oblasti životného prostredia prekážkou, aby Slovensko nemohlo podať žiadosť o piatu platbu. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu prerokoval vládny kabinet.

Vláda: Legislatívne pravidlá vylučujú doplnenie novelizačných bodov

Bratislava 25. septembra (TASR) - Nové legislatívne pravidlá vlády SR spresňujú pravidlá používania prechodných ustanovení a obmedzia obsahové zmeny v novelách právnych predpisov. Vyplýva to z nových Legislatívnych pravidiel vlády SR, ktoré v stredu schválil kabinet. Úprava doterajšieho znenia podľa jeho slov zosúlaďuje legislatívne pravidlá vlády s legislatívnymi pravidlami tvorby zákonov Národnej rady Slovenskej republiky, vychádza tiež z pripomienok členov Legislatívnej rady vlády a aplikačnej praxe.

Vláda schválila vykonávací protokol k readmisnej dohode s Ukrajinou

Bratislava 25. septembra (TASR) - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal podpísať vykonávací protokol k readmisnej dohode medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou z roku 2007. Protokol určuje príslušné slovenské a ukrajinské orgány zodpovedné za readmisiu osôb či hraničné priechody, ktoré majú byť pri readmisii použité. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Poslanci začali rokovanie návrhom na voľbu kandidátky na sudkyňu ÚS

Bratislava 25. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali stredajšie rokovanie 19. schôdze viacerými návrhmi na personálne voľby. V úvode rokovacieho dňa prebrali návrh na voľbu kandidátky na sudkyňu Ústavného súdu (ÚS) SR. Hoci parlament má zvoliť dvoch uchádzačov, do voľby sa prihlásila len jedna kandidátka Lívia Trellová. Na Ústavnom súde chýba jeden sudca. Miesto sa uvoľnilo pred rokom, keď sa v septembri 2023 funkcie vzdala Jana Laššáková. Parlament štandardne volí dvojnásobok potrebného počtu, zvoliť má preto aktuálne dvojicu kandidátov. Z nich si jedného vyberá prezident SR a vymenuje ho za ústavného sudcu.

Juraj Blanár v OSN vyzval na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine

Bratislava/New York 25. septembra (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v noci na stredu vystúpil v Bezpečnostnej rade (BR) OSN a vyzval svetové mocnosti na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. Jeho vystúpenie umožnilo Slovinsko ako predsednícky štát BR, ktoré vyzvalo susedov Ukrajiny, aby sa k prebiehajúcemu konfliktu vyjadrili, informuje z New Yorku osobitný spravodajca TASR.

Horná hranica pokuty za priestupky proti majetku sa nezvýši

Bratislava 24. septembra (TASR) - Horná hranica pokuty za priestupky proti majetku sa nezvýši z 331 eur na 2000 eur. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok nepodporili návrh z dielne poslancov SaS, ktorí chceli takto novelizovať zákon o priestupkoch. Plénum odmietlo aj novelu Trestného zákona a novelu Trestného poriadku od SaS.

Výbor na kontrolu činnosti SIS majú viesť koaliční podpredsedovia

Bratislava 24. septembra (TASR) - Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) by mali viesť jeho podpredsedovia. Zvolený predseda Samuel Migaľ (Hlas-SD) v utorok poveril vedením výboru nového podpredsedu Petra Šucu (Smer-SD) a doterajšieho podpredsedu Petra Kotlára (SNS). Migaľ sa vzdá funkcie predsedu v stredu (25. 9.) tak, ako vopred avizoval. Post predsedu výboru patrí opozícii, ktorá deklaruje, že ho má obsadiť SaS. Funkciu zastávala do júna Mária Kolíková (SaS), vtedy ju parlament odvolal. SaS trvá na opätovnej nominácii Kolíkovej, no koalícia ju odmieta.

Odborový zväz školstva nepodpíše kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa

Bratislava 24. septembra (TASR) - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nepodpíše kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa na roky 2025 a 2026. Následkom toho nemusí byť zaručený sociálny zmier. Vytvoria sa tak predpoklady na ďalšie rokovania a prípadne aj nátlakové aktivity. TASR o tom informoval predseda zväzu Pavel Ondek. Ondek zvolal po štvrtom kole kolektívneho vyjednávania, ktoré sa uskutočnilo 17. septembra, mimoriadne rokovanie Rady zväzu. Rada prerokovala Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa na roky 2025 a 2026.

Odobrili správu generálneho prokurátora o činnosti prokuratúry

Bratislava 24. septembra (TASR) - Aj v minulom roku predstavovala najvyšší podiel trestnej činnosti majetková trestná činnosť. Výrazne sa zvýšil trend jej páchania vo virtuálnom prostredí prostredníctvom počítačových sietí, najmä pri trestnom čine podvodu. Vyplýva to zo správy generálneho prokurátora SR o činnosti prokuratúry a poznatkoch prokuratúry o stave zákonnosti v SR za rok 2023. Poslanci Národnej rady (NR) SR správu v utorok vzali na vedomie.

Parlament odsúhlasil žiadosť o pozbavenie mlčanlivosti šéfa NBÚ

Bratislava 24. septembra (TASR) - Národná rada (NR) SR v utorok odsúhlasila oslobodenie od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného. O pozbavenie mlčanlivosti žiadal Úrad inšpekčnej služby (ÚIS). V žiadosti sa policajti odvolávali na trestné oznámenie, ktoré Konečný podal v máji. Vyplýva z neho podozrenie zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a iných trestných činov.

Pellegrini v OSN: Krízy vo svete možno riešiť i cez súčasné inštitúcie

New York 23. septembra (TASR) - Súčasné politické krízy vo svete možno riešiť aj prostredníctvom existujúcich medzinárodných inštitúcií, a to pragmatickou spoluprácou, ktorá môže viesť k zvýšeniu dôvery medzi členmi Organizácie Spojených národov. Vyhlásil to v pondelok prezident SR Peter Pellegrini v prejave na Summite pre budúcnosť, ktorý je jedným z kľúčových podujatí 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informuje o tom osobitný spravodajca TASR.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk