7.10.2024
ID: 6196upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

b2b6447bbecd1fca34024bfb04f1eeb0/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Vláda SR na stredajšom rokovaní schválila nové znenie zákona o kritickej infraštruktúre. Ako Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré zákon predložilo, zdôvodňuje, v súčasnom geopolitickom kontexte musí Slovenská republika zostať ostražitá a neustále sa prispôsobovať. Aktuálne platný zákon, ktorý vymedzoval ochranu len prvkov kritickej infraštruktúry, je už podľa predkladateľa prekonaný. Návrh reflektuje aj legislatívu Európskej únie. Zákon ešte musí schváliť parlament.

Ministerka zdravotníctva podáva demisiu

Bratislava 4. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) podáva demisiu. Prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu ju plánuje odovzdať v krátkom čase. Dolinková necíti podporu pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Informovala o tom na piatkovej tlačovej konferencii. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

Prezident vetoval novelu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

Bratislava 4. septembra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini vo štvrtok (3. 10.) vetoval novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Poslancom odporučil, aby zo zákona vypustili dva body a opätovne ho schválili. Kancelária prezidenta o tom informovala na svojom webe.

Sestry i lekári odmietajú schválené konsolidačné opatrenia

Bratislava 3. októbra (TASR) - Zástupcovia lekárov i sestier odmietajú konsolidačné opatrenia, dotýkajúce sa sektora zdravotníctva. Návrh, ktorý vo štvrtok schválil parlament, vnímajú ako ohrozenie funkčnosti slovenského zdravotníctva. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) aj Lekárske odborové združenie (LOZ) avizujú ďalšie kroky, ktorými chcú vládu prinútiť opatrenia v sektore zrušiť.

Poslanci odmietli návrh k uzneseniu EÚ o začlenení práva na potrat

Bratislava 3. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli návrh uznesenia k uzneseniu Európskeho parlamentu o začlenení práva na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv Európskej únie (EÚ). Parlament o tom rozhodol vo štvrtkovom hlasovaní. Opozičný poslanec Rastislav Krátky (Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorý návrh predložil, nevidí dôvod na to, aby bolo nové ľudské právo uznané v Charte základných práv EÚ.

Poslanci opätovne schválili novelu zákona o vodách

Bratislava 3. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR opätovne schválili novelu zákona o vodách spolu so zmenami, ktoré navrhoval prezident SR Peter Pellegrini. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. Pellegrini žiadal vypustenie ustanovenia k zmene vlastníctva ciest druhej a tretej triedy prechádzajúcich cez vodné stavby. Mohlo byť podľa neho v rozpore s Ústavou SR. Navrhol tiež, aby novela nadobudla účinnosť dňom vyhlásenia.

Eurokomisia vedie v októbri voči Slovensku tri právne konania

Brusel 3. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok prestavila, aké právne kroky podniká proti členským štátom EÚ, ktoré porušili právne predpisy a neplnia si svoje povinnosti vyplývajúce z legislatívy EÚ. V októbrovom balíku právnych konaní sa Slovensko ocitlo trikrát, informuje bruselský spravodajca TASR. V oblasti životného prostredia EK vyzvala Bulharsko, Grécko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko, aby si splnili ohlasovacie povinnosti podľa smernice EÚ o hluku z roku 2002. Uvedeným krajinám zaslala formálne upozornenia za nedodržiavanie smernice, ktorá identifikuje úrovne znečistenia hlukom a ako reakciu zavádza opatrenia, ako je napríklad vhodné mestské plánovanie či ochrana pred hlukom.

Počet trestných stíhaní v súvislosti s extrémizmom vlani mierne klesol

Bratislava 3. októbra (TASR) - Počet trestných stíhaní v súvislosti s extrémizmom v roku 2023 oproti roku 2022 mierne klesol, zo 107 na 95. Vyplýva to z Monitorovacej správy o stave extrémizmu v SR za obdobie rokov 2022 a 2023, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. "Napriek tomu, že počet začatých trestných stíhaní v roku 2023 poklesol, pomer obvinených osôb k počtu trestných stíhaní sa zvýšil z 57 na 62," doplnil rezort.

Premiér chce po vojne urobiť všetko pre obnovenie vzťahov s Ruskom

Bratislava 3. októbra (TASR) - Ak sa skončí vojna na Ukrajine počas mandátu tejto vlády, premiér Robert Fico (Smer-SD) urobí všetko pre obnovenie hospodárskych a štandardných vzťahov s Ruskou federáciou. Povedal to vo štvrtok v súvislosti s nadchádzajúcim rokovaním slovenskej a ukrajinskej vlády. Dodal, že slovenskej vláde bude tiež veľmi záležať na priateľských vzťahoch s Ukrajinou. Na pondelkovom (7. 10.) spoločnom rokovaní vlád chce Fico hovoriť o potrebe Ukrajiny ako tranzitnej krajiny základných surovín.

Rezort: Diplomati SR sa aktívne pripravujú na výkon zahraničnej služby

Bratislava 3. októbra (TASR) - Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR sa začal nový cyklus atestačného vzdelávania pre zamestnancov rezortu diplomacie. Jeho výsledkom je nielen príspevok k profesionálnemu rastu, ale zároveň splnenie jednej z podmienok pre udelenie diplomatickej hodnosti - atašé, druhý tajomník a následne radca. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

Prezident podpísal novelu o kúpe národnej kultúrnej pamiatky

Bratislava 3. októbra (TASR) - Lehota na uplatnenie predkupného práva štátu na kúpu národnej kultúrnej pamiatky sa predĺži z 30 dní na 60 dní. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorú v stredu (2. 10.) podpísal prezident Peter Pellegrini. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

Senát Najvyššieho správneho súdu SR odvolal sudcu Milana Ch.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR odvolal v stredu sudcu Milana Ch. z funkcie pre porušenie povinnosti deklarovať svoje majetkové pomery v súlade so zákonom. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol Michal Milla z generálneho sekretariátu Kancelárie NSS SR. Senát zároveň uznal sudcu vinného z porušenia povinnosti dodržiavať zásady sudcovskej etiky a hodnoverným spôsobom preukázať pôvod svojho majetku.

Dolinková avizuje zmeny v konsolidačných opatreniach pre zdravotníctvo

Bratislava 2. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) pripustila zmeny pri konsolidačných opatreniach týkajúcich sa zdravotníctva. Upraviť sa má podľa jej slov návrh spomalenia valorizácie platov zdravotníkov. Myslí si však, že konsolidácia by sa vôbec nemala týkať zdravotníckych pracovníkov a treba o tom ešte rokovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu.

Príspevok pre Fond na podporu športu sa má zvýšiť na 60 miliónov eur

Bratislava 2. októbra (TASR) - Rozpočet Fondu na podporu športu (FnPŠ) by sa mal navýšiť zo súčasných 20 na 60 miliónov eur ročne. Rozšíri sa aj predmet jeho činnosti či počet členov dozornej rady, zmení sa tiež proces voľby riaditeľa fondu. Zmena sa má dotknúť aj schvaľovania projektov športovej infraštruktúry národného významu. Vyplýva to z novely zákona o FnPŠ, ktorý v stredu schválila vláda.

Vláda:V roku 2025 bude možné vytvoriť digitálny občiansky aj vodičský

Bratislava 2. októbra (TASR) - Od roku 2025 budú mať Slováci možnosť využiť aj elektronické verzie dvoch základných a najviac používaných dokladov - občianskeho preukazu a vodičského preukazu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke a zákona o občianskych preukazoch, ktoré v stredu schválila vláda.

Vláda schválila nový zákon o kritickej infrastructure

Bratislava 2. októbra (TASR) - Vláda SR na stredajšom rokovaní schválila nové znenie zákona o kritickej infraštruktúre. Ako Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré zákon predložilo, zdôvodňuje, v súčasnom geopolitickom kontexte musí Slovenská republika zostať ostražitá a neustále sa prispôsobovať. Aktuálne platný zákon, ktorý vymedzoval ochranu len prvkov kritickej infraštruktúry, je už podľa predkladateľa prekonaný. Návrh reflektuje aj legislatívu Európskej únie. Zákon ešte musí schváliť parlament.

Vláda schválila opatrenia v oblasti regrutácie a stabilizácie vojakov

Bratislava 2. októbra (TASR) - Vláda SR schválila podporné opatrenia v oblasti regrutácie a stabilizácie vojakov. Dôvodom je pretrvávajúca nenaplnenosť v Ozbrojených silách (OS) SR a vysoká odchodovosť profesionálnych vojakov. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý v stredu na rokovaní schválila vláda.

Vláda schválila nové pravidlá pre vydávanie cestovného dokladu EÚ

Bratislava 2. októbra (TASR) - Vydávanie náhradného cestovného dokladu Európskej únie (EÚ) by sa malo riadiť novými pravidlami. Zavádzajú sa v nadväznosti na smernicu Rady EÚ. Tento doklad vydávajú zastupiteľské úrady SR v zahraničí občanom iného členského štátu EÚ, ktorý nemá na danom území tretieho štátu diplomatické alebo konzulárne zastúpenie. Vyplýva to z novely zákona o cestovných dokladoch z dielne Ministerstva vnútra SR, ktorú v stredu na rokovaní schválila vláda SR.

Vláda: Test proporcionality by mal posudzovať aj všeobecné pravidlá

Bratislava 2. októbra (TASR) - Test proporcionality by mal posudzovať nielen existujúce pravidlá, týkajúce sa právnych predpisov zameraných na regulované povolania, ale aj všeobecné pravidlá. Ide napríklad o právne predpisy, zaoberajúce sa ochranou spotrebiteľa a bezpečnosťou výrobkov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o teste proporcionality v oblasti regulácie povolaní, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.

NRSR: SaS a PS tvrdia, že rezort obrany míňa miliardy eur neefektívne

Bratislava 1. októbra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR podľa opozičnej strany SaS a opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) míňa miliardy eur na modernizáciu sektora neefektívne. Rezort vynakladá prostriedky na projekty, ktoré by podľa nich mali riešiť iné ministerstvá.
Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS) na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že výdavky rezortu sú zároveň v rozpore s konsolidáciou. 

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra spravodlivosti B.Suska

Bratislava 1. októbra (TASR) - Vláda SR nesúhlasí s opozičným návrhom na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Uzniesla sa na tom na pondelňajšom (30. 9.) rokovaní per rollam. Návrh považuje za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach.

Polícia je podľa Zastavme korupciu po zmenách menej efektívna

Bratislava 30. septembra (TASR) - Polícia je po zrušení Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) menej efektívna. Pomer riadiacich pracovníkov k policajtom je podľa Nadácie Zastavme korupciu po zrušení elitného útvaru vyšší, ako bol predtým. Prezídium Policajného zboru naopak tvrdí, že jedným z cieľov reorganizácie polície bolo zvýšenie efektivity, čo sa prejavilo znížením celkového počtu riadiacich pracovníkov.

Justíciu posilní 34 nových znalcov, päť prekladateľov a jeden tlmočník

Bratislava 30. septembra (TASR) - Justíciu posilní 34 nových znalcov, päť prekladateľov a jeden tlmočník. Na Ministerstve spravodlivosti (MS) SR zložili slávnostný sľub. Budú poskytovať služby pri konaniach pred súdmi a inými orgánmi verejnej moci. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Barbora Škulová.

Šimečka: V SR je rok po voľbách chaos aj drahota

Bratislava 30. septembra (TASR) - Vládna koalícia pred voľbami sľubovala aj nemožné. Na Slovensku však v súčasnosti máme chaos, drahotu a beztrestnosť pre zločincov. Skonštatoval to líder opozičného hnutia PS a poslanec Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka v pondelok, rok od konania parlamentných volieb.

Demokrati zbierajú podpisy na referendum o skrátení mandátu vlády

Bratislava 29. septembra (TASR) – Mimoparlamentná strana Demokrati začína zbierať podpisy na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia súčasnej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Iniciatívu oznámili na nedeľňajšej tlačovej konferencii.

Podľa Demokratov je načase reflektovať na dopyt zo strany verejnosti, ktorá nesúhlasí s krokmi súčasnej vlády. "Je to odvážny, ale aj dosiahnuteľný plán," vyhlásil predseda strany Jaroslav Naď o iniciatíve, ktorá by mala dať možnosť vyjadriť sa aj k obnoveniu Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk