14.10.2024
ID: 6209upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

6fdd44e628c5dbdfb12791aa8a8effd7/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podanie skupiny opozičných poslancov, ktorí zákon napadli, súd v stredu prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu. Zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení. Zákon prijatý vládnou koalíciou nadobudol účinnosť 1. júla. Bývalý Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa tak zmenil na STVR.

Obhajca guvernéra NBS Petra K. navrhol zastaviť trestné stíhanie

Pezinok 11. októbra (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v piatok proces s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrom financií Petrom K. Obžalobe čelí pre trestný čin podplácania. Jeho obhajca Ondrej Mularčík navrhol pre obžalovaného zastaviť trestné stíhanie z dôvodu premlčania.

Prezident vymenoval K. Šaška za ministra zdravotníctva

Bratislava 10. októbra (TASR) - Prezident Peter Pellegrini vo štvrtok v Prezidentskom paláci vymenoval za ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD). Vo funkcii nahradil Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Šaško pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva, vláda ho z tejto pozície v stredu (9. 10.) odvolala.

Regionálne výjazdy hnutia PS sa začali na juhu Slovenska

Veľký Krtíš 10. októbra (TASR) - Klubovňu matiek detí so zdravotným znevýhodnením, základnú školu či drobných pestovateľov navštívili poslanci opozičného Progresívneho Slovenska (PS) počas výjazdu v Novohrade. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia PS s tým, že regionálne výjazdy hnutia sa začali na juhu Slovenska. Dodala, že rozprávať sa budú s rôznymi podnikateľmi, predstaviteľmi miest a obcí, cirkví či kultúrnych centier. 

Droba: V Bruseli sme hovorili o udržateľnom riadení

Brusel 10. októbra (TASR) - Celoeurópske stretnutia na pôde Výboru regiónov EÚ sú vždy dobrou príležitosťou lobovať za záujmy metropolitných regiónov, akým je aj Bratislava. Uviedol to vo štvrtok predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na záver 22. ročníka Európskeho týždňa regiónov a miest v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

Prezident odcestoval do Krakova na stretnutie skupiny Arraiolos

Bratislava 10. októbra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini vo štvrtok odcestoval do poľského Krakova na stretnutie prezidentov skupiny Arraiolos. Lídri budú v piatok (11. 10.) rokovať v Krakove na hrade Wawel, historickom sídle poľských kráľov. Hlavnou témou tohtoročného samitu sú vyhliadky na prehĺbenie transatlantických vzťahov v čase globálnych výziev a hrozieb.

Šaško chce vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi a hľadať kompromis

Bratislava 10. októbra (TASR) - Novovymenovaný minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi s cieľom hľadať kompromis pri návrhu konsolidačných opatrení. Uviedol to po svojom štvrtkovom vymenovaní do funkcie v Prezidentskom paláci.

Amnesty International upozorňuje na problém nájomného bývania

Bratislava 10. októbra (TASR) - Amnesty International upozorňuje na vážny problém nedostupnosti verejného nájomného bývania na Slovensku. Hovorí o dlhodobom zlyhávaní štátu a miestnych samospráv v zabezpečovaní tohto základného práva, a to aj napriek medzinárodným ľudskoprávnym záväzkom. Poukazuje na to vo svojej výskumnej správe, zistenia označuje za alarmujúce. Správu predstavila pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa ľudí bez domova. Odporúčania smeruje na štát i samosprávy.

Hlas-SD navrhuje za priestupky aj sankciu v podobe obecných služieb

Bratislava 10. októbra (TASR) - Koaliční poslanci strany Hlas-SD Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec navrhujú zmeniť zákon o priestupkoch. Medzi sankcie za priestupky by tak mohlo patriť aj vykonanie menších obecných služieb. Zvýšiť by sa mohli aj horné hranice pokút. Vyplýva to z novely priestupkového zákona, ktorú poslanci predložili na rokovanie Národnej rady (NR) SR.

Rezort vnútra: Z polície od začiatku roka 2024 odišlo 1165 policajtov

Bratislava 10. októbra (TASR) - Z Policajného zboru (PZ) odišlo od začiatku roka 2024 do konca septembra 1165 policajtov. Do služobného pomeru ich prijali 599. Vyplýva to z dát, ktoré TASR poskytlo Ministerstvo vnútra (MV) SR na základe infožiadosti. Percentuálne najviac policajtov chýba na západe Slovenska. 

T. Drucker: Podľa nového vzdelávacieho programu sa učí už 490 škôl

Bratislava 10. októbra (TASR) - Už 490 škôl sa učí podľa nového vzdelávacieho programu. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) o tom informoval na štvrtkovej tlačovej besede. "Je to o tom, aby sme naučili deti novým prenositeľným zručnostiam, zvyšovali gramotnosť, zvyšovali kritické myslenie, spoluprácu," priblížil Drucker. Zároveň vyzval ostatné školy, aby sa zapojili a pripravili sa na tzv. kulikulárnu reformu. Minister vyzdvihol aj fungovanie podporných opatrení pre učiteľov. "Musím pochváliť naozaj Národný inštitút vzdelávania a mládeže aj regionálne centrá podpory učiteľov, ktorí dodávajú maximálnu podporu," doplnil.

GP:Čiastkové informácie môžu zmariť vyšetrovanie atentátu na premiéra

Bratislava 10. októbra (TASR) - Čiastkové informácie o vyšetrovaní atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) by mohli zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci, preto bližšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť. Uviedla to Generálna prokuratúra (GP) SR v reakcii na medializované informácie o uznesení Najvyššieho súdu (NS) SR o väzbe pre obvineného Juraja C., v ktorom konštatuje, že zatiaľ nemožno jednoznačne hovoriť o terorizme.

Europoslankyne SR sa nezhodli na tom, kto má riešiť násilie na ženách

Brusel/Štrasburg 10. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas tohtotýždňového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu diskutovali so zástupcami Európskej komisie o potrebe boja proti rodovo podmienenému násiliu v Európe. TASR sa na túto problematiku spýtala slovenských europoslankýň z viacerých politických strán a frakcií. Slovenské poslankyne sa nezhodli, či má túto problematiku riešiť ďalšia európska legislatíva, alebo treba záležitosť ponechať členským štátom.

Slovenskí europoslanci hovoria o dôležitosti nezávislej žurnalistiky

Brusel/Štrasburg 10. októbra (TASR) - Dôležitosť plurality médií a nezávislej žurnalistiky vzhľadom na problém šírenia dezinformácií bola predmetom diskusie poslancov Európskeho parlamentu (EP) s predstaviteľmi Európskej komisie počas tohtotýždňového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. K tejto téme TASR pred niekoľkými dňami oslovila slovenských europoslancov z viacerých frakcií, nie všetci odpovedali.

Prezident SR ratifikoval zmluvu o spolupráci s rakúskymi záchrankami

Bratislava 10. októbra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini ratifikoval Rámcovú zmluvu medzi Slovenskou republikou a Rakúskou republikou o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby. Účelom zmluvy je zabezpečiť v prihraničnom území čo najlepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

Polikliniky nesúhlasia s konsolidačnými opatreniami v zdravotníctve

Bratislava 9. októbra (TASR) - Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) vyjadruje nesúhlas s prijatými konsolidačnými opatreniami v oblasti zdravotníctva. Zdôrazňuje, že výrazne znížia dostupnosť zdravotnej starostlivosti, čo povedie k predlžovaniu čakacích dôb a zhoršeniu kvality poskytovanej starostlivosti. TASR o tom informoval prezident APAZ Štefan Zelník.

Rada pre mediálne služby uložila sankcie za porušenie zákona

Bratislava 9. októbra (TASR) - Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila na stredajšom zasadnutí dve sankcie v podobe upozornenia na porušenie zákona. Začala tiež viacero správnych konaní a vyhlásila výberové konanie na udelenie, respektíve zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková.

KDH kritizuje zámer zriadenia národného mediálneho úradu

Bratislava 9. októbra (TASR) - Opozičné KDH kritizuje zámer zriadiť národný mediálny úrad. Tvrdí, že úrad má byť bičom na všetkých neposlušných novinárov a "vládny valec" chce takto zavrieť ústa novinárom. Odmieta aj ďalšie navrhované zmeny v mediálnej oblasti.

SaS vyzýva prezidenta, aby Šaška nevymenoval za ministra zdravotníctva

Bratislava 9. októbra (TASR) - Navrhnúť Kamila Šaška na post ministra zdravotníctva je podľa opozičnej strany SaS absolútne nepochopenie problémov, ktorým čelí zdravotníctvo na Slovensku. Strana to uviedla v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca Ondrej Šprlák. SaS vyzýva prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby Šaška do funkcie nevymenoval.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o STVR, účinnosť nepozastavil

Košice 9. októbra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podanie skupiny opozičných poslancov, ktorí zákon napadli, súd v stredu prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu. Zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení. Zákon prijatý vládnou koalíciou nadobudol účinnosť 1. júla. Bývalý Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa tak zmenil na STVR.

Budúci rok sa z envirofondu prerozdelí vyše 284,3 milióna eur

Modra 9. októbra (TASR) - Environmentálny fond (EF) bude mať k dispozícii v budúcom roku vyše 284,3 milióna eur z výnosu získaného z dražieb emisných kvót. Jednu časť výnosu použije na klimatické účely. Druhá časť, maximálne 50 percent, pôjde na účty ministerstiev dopravy, hospodárstva a pôdohospodárstva, a to podľa nimi predloženého plánu použitia týchto prostriedkov. Vyplýva to z návrhu na schválenie prerozdelenia prostriedkov z výnosu, ktorý v stredu odobrila vláda na svojom rokovaní.

INEKO: Finančné zdravie miest a krajov sa po prepade stabilizovalo

Bratislava 9. októbra (TARS) - Samosprávy v minulom roku mierne zlepšili svoje hospodárenie. Narástli im prebytky na bežných účtoch a dokázali znížiť svoje zadlženie. Aj vďaka tomu zastavili prepad svojho finančného zdravia, ktoré sa stabilizovalo, avšak na úrovni z roku 2015. Informoval o tom v stredu Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Rozsudok exšéfa Markízy Pavla R. v kauze Maják nádeje zrušili

Bratislava 9. októbra (TASR) - Krajský súd (KS) v Bratislave zrušil rozsudok bývalého ministra hospodárstva a exšéfa televízie Markíza Pavla R., ktorého senát Mestského súdu Bratislava I uznal minulý rok za vinného z pokračovacieho trestného činu subvenčného podvodu v kauze neziskovej organizácie Maják nádeje. KS zrušil rozsudok pre nedostatočne vykonané dokazovanie a tiež preto, že súd prvého stupňa sa nevysporiadal s obhajobou. Rozhodnutie je právoplatné. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak. Upozornil na to portál noviny.sk.

Opozícia: Slová Fica o mediálnej oblasti prezrádzajú snahu o cenzúru

Bratislava 8. októbra (TASR) - Vyjadrenia predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) na adresu novinárov prezrádzajú stratu súdnosti, ale aj nevedomosti o fungovaní mediálnej legislatívy a samoregulácie. Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová to uviedla v reakcii na utorkové vyjadrenia premiéra Roberta Fica, naznačujúce vznik národného mediálneho úradu i úpravu povinností potrebných na výkon práce novinára.

Exšéfovi Finančnej správy zastavili trestné stíhanie pre 7 skutkov

Bratislava 8. októbra (TASR) - Exšéfovi Finančnej správy (FS) Františkovi I. prokurátor podmienečne zastavil trestné stíhanie pre šesť korupčných skutkov a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, ktoré sa týkajú kauzy Mýtnik. Prokurátor tak urobil z dôvodu, že obvinený v trestnom konaní spolupracoval a zásadnou mierou pomohol objasniť korupčné skutky. Na Generálnej prokuratúre (GP) SR je voči obvinenému aktuálne vedená jedna trestná vec. Vyplýva to zo stanoviska prokurátora Ondreja Repu, ktoré TASR poskytla hovorkyňa GP Zuzana Drobová. Poukázal na to portál Aktuality.

Slovenskí europoslanci vnímajú riziko ohrozenia voľného pohybu v EÚ

Štrasburg 8. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas aktuálneho plenárneho zasadnutia v Štrasburgu diskutujú v súvislosti s budúcnosťou schengenského priestoru o kontrole vnútorných aj vonkajších hraníc. Slovenskí europoslanci Miriam Lexmann (Európska ľudová strana/KDH), Lucia Yar (Obnovme Európu/PS), Katarína Roth Neveďalová (nezaradená/Smer-SD) a Milan Uhrík (Európa suverénnych národov/Republika) sa v rozhovoroch pre TASR zhodli, že voľný pohyb osôb ako jedna zo základných slobôd Európskej únie môže byť v ohrození. Súhlasia aj s posilnením úlohy Agentúry EÚ pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) pri kontrole vonkajších hraníc.

PS vyzýva prezidenta na konkrétne vyjadrenia týkajúce sa kritiky vlády

Bratislava 7. októbra (TASR) - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo prezidenta Petra Pellegriniho na konkrétne vyjadrenia týkajúce sa kritiky vlády a následné politické skutky. Hnutie požaduje širšiu rekonštrukciu vlády či nepodpísanie zákonov, ktoré tvoria konsolidačný balíček. Prezident by podľa neho mal riešiť aj pôsobenie splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda PS Michal Šimečka.

Hnutie Slovensko navrhuje možnosť skrátiť volebné obdobie i referendom

Bratislava 7. októbra (TASR) - Opozičné hnutie Slovensko chce presadiť, aby sa volebné obdobie dalo skrátiť aj referendom. Zmenu má priniesť novela Ústavy SR, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci parlamentu za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ. Poukázali pritom na to, že podľa súčasnej právnej úpravy sa môže volebné obdobie skrátiť len na základe uznesenia parlamentu, nie referendom.

Podnikateľ Štefan Ž. dostal za podplácanie peňažný trest

Pezinok 7. októbra (TASR) - Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uložil v pondelok podnikateľovi Štefanovi Ž. za podplácanie exšéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka peňažný trest vo výške 100.000 eur. V prípade jeho nezaplatenia mu uložil náhradný trest väzenia na jeden rok. Rozsudok nie je právoplatný, Štefan Ž. sa proti nemu odvolal. Prokurátor si ponechal lehotu na vyjadrenie.

Možnosť poskytovať dotácie v pôsobnosti MK SR by sa mohla rozšíriť

Bratislava 7. októbra (TASR) - Dotácie zo štátneho rozpočtu by sa mohli poskytovať aj na podporu a rozvoj vzťahu k nehmotnému kultúrnemu dedičstvu. Navrhuje to skupina poslancov parlamentu za koaličnú SNS. Zmenu chcú presadiť novelou zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorú predložili do Národnej rady (NR) SR.

Zdroj: https://www.teraz.sk/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk