21.10.2024
ID: 6216upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

aa13bd2ebed14bc73d68106fbabe08e8/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Projekt bezpečnosti škôl by mohol byť hotový do konca septembra 2025 | Rezort spravodlivosti chce zachrániť aspoň časť peňazí z plánu obnovy | M. Chalupkovi dočasne pozastavili výkon funkcie sudcu | M. Kolíková: Plán obnovy v oblasti justície je ohrozený | Trestný rozkaz voči Petrovi K. bol podľa jeho obhajcu vydaný nezákonne | ÚHP odporúča rezortu spravodlivosti predstaviť využitie parkovísk

Projekt bezpečnosti škôl by mohol byť hotový do konca septembra 2025
Bratislava 18. októbra (TASR) - Pilotný a "rollout" projekt systémového riešenia bezpečnosti na základných a stredných školách by mohol byť pripravený do konca septembra 2025. Vyplýva to z návrhu na zrušenie a zmenu niektorých úloh vyplývajúcich z uznesení vlády Slovenskej republiky, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo Ministerstvo vnútra (MV) SR. Pôvodne mal rezort pilotnú a "rollout" fázu pripraviť bezodkladne. Projekt by mal okrem iného pre školy zabezpečiť kamerový systém.

Rezort spravodlivosti chce zachrániť aspoň časť peňazí z plánu obnovy
Bratislava 18. októbra (TASR) - Vedenie Ministerstva spravodlivosti (MS) SR robí všetko pre to, aby zachránilo aspoň časť peňazí z plánu obnovy. O čiastkových úspechoch bude rezort čoskoro informovať. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Barbora Škulová v reakcii na štvrtkové (17. 10.) vyhlásenia bývalej ministerky spravodlivosti a poslankyne Národnej rady SR Márie Kolíkovej (SaS).

M. Chalupkovi dočasne pozastavili výkon funkcie sudcu
Bratislava 18. októbra (TASR) - Sudca Krajského súdu v Bratislave Milan Chalupka nemôže dočasne vykonávať funkciu sudcu. O dočasnom pozastavení výkonu funkcie rozhodol disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR na neverejnom zasadnutí. TASR o tom informovali zo súdu. Návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu podala predsedníčka Súdnej rady SR. Urobila tak po tom, ako ho NSS v októbri zatiaľ neprávoplatne odvolal z funkcie pre spáchanie závažného disciplinárneho previnenia.

M. Kolíková: Plán obnovy v oblasti justície je ohrozený
Bratislava 17. októbra (TASR) - Reformy z plánu obnovy v oblasti justície sú ohrozené. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedla opozičná poslankyňa Národnej rady SR a bývala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Financie určené na justíciu v štátnom rozpočte sú podľa nej porovnateľné s inými krajinami Európy, apeluje na ich efektívne využitie. Kolíková skritizovala rozhodnutia ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), týkajúce sa zrušenia analytického centra a tímov, ktoré sa zaoberali reformami z plánu obnovy. Ide napríklad o insolvenčný register, reformu obchodného registra či elektronizácie justície. "Aj tieto peniaze a tieto projekty sú vzhľadom na míľniky v pláne obnovy a prístup ministra ohrozené," podotkla a dodala, že za rok vo funkcii mrhal časom aj zdrojmi.

Trestný rozkaz voči Petrovi K. bol podľa jeho obhajcu vydaný nezákonne
Bratislava 17. októbra (TASR) - Trestný rozkaz voči guvernérovi Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrovi financií Petrovi K. vydal sudca nezákonne. Existuje len jeden dôkaz, výpoveď korunného svedka Františka Imreczeho o tom, že sa Peter K. dopustil trestného činu. Žiadne ďalšie dôkazy neexistujú. Uviedol to obhajca Petra K. Ondrej Mularčík na štvrtkovej tlačovej besede. Mularčík pripomenul, že guvernér NBS sa od začiatku trestného konania cíti byť nevinný. "Tvrdí, že nikdy nikoho nepodplatil, nespáchal žiadny trestný čin, trestné stíhanie pociťuje ako politický proces, namierený proti nominantom strany Smer-SD," vysvetlil Mularčík s tým, že trestné konanie sa stalo prostriedkom politického boja.

Rezort spravodlivosti:Platforma vnimajme.sk učí rozpoznať trestné činy
Bratislava 16. októbra (TASR) - Zvyšovanie povedomia o trestných činoch, ktorým čelia zraniteľné skupiny, najmä deti, mladiství a seniori, je cieľom novej stránky www.vnimajme.sk. Tú spustilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR začiatkom októbra. Platforma slúži na vzdelávanie verejnosti, pričom poskytuje nástroje na rozpoznanie a riešenie najčastejších trestných činov, ktoré postihujú zraniteľné skupiny. MS o tom informuje na svojom webe.

ÚHP odporúča rezortu spravodlivosti predstaviť využitie parkovísk
Bratislava 16. októbra (TASR) - Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odporúča Ministerstvu spravodlivosti (MS) SR pri kúpe budovy pre Mestské súdy Bratislava III a IV predstaviť konkrétny plán a praktický spôsob využitia parkovacích miest a úžitkovej plochy v novej budove, ktoré prevyšujú požiadavky súdov. Tiež radí vyčísliť a v rozpočte kapitoly MS SR zohľadniť dosah v súvislosti s ukončením nájomných zmlúv na súčasné budovy minimálne vo výške 0,6 milióna eur ročne. Informuje o tom na svojom webe.

PS podáva podnet na Ústavný súd SR týkajúci sa vdovských dôchodkov
Bratislava 16. októbra (TASR) - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) podáva v stredu podnet na Ústavný súd (ÚS) SR týkajúci sa vdovských dôchodkov. Súčasný stav označilo za neférový a diskriminačný. Informovali o tom podpredsedníčka parlamentného výboru pre sociálne veci Simona Petrík (PS) a predsedníčka parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková (PS) na stredajšej tlačovej konferencii.

Súdna rada: Ministerstvo môže kontrolovať systém prideľovania spisov
Bratislava 15. októbra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je oprávnené kontrolovať centrálny informačný systém náhodného prideľovania súdnych spisov. Uzniesla sa na tom Súdna rada SR na svojom utorkovom zasadnutí. Reagovala tak na požiadavku Najvyššieho súdu (NS) SR, aby prijala stanovisko k tomu, či je rezort spravodlivosti oprávnený požadovať vydanie komplexnej databázy vedených konaní na súde.

Disciplinárne pojednávanie so sudcom Klimentom odročili na november
Bratislava 15. októbra (TASR) - Senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR odročil v utorok disciplinárne pojednávanie so sudcom Jurajom Klimentom na 20. novembra, keď má aj vyhlásiť rozhodnutie. Dôvodom odročenia je povaha rozsiahleho dokazovania, pre ktoré senát potrebuje dlhšiu poradu.

Kauza Fatima pokračovala výsluchom svedka Ondreja Janíčka
Žilina 15. októbra (TASR) - Na Okresnom súde (OS) v Žiline v utorok pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze súvisiacej s trenčianskym barom Fatima. Obžalobe podanej pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti čelí aj bývalá štátna tajomníčka rezortu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Monika J. Tá sa pre zlý zdravotný stav ospravedlnila zo všetkých doterajších vytýčených pojednávaní a chýbala aj na v poradí deviatom.

Vláda schválila správu k paktu o hospodárskych či kultúrnych právach
Bratislava 15. októbra (TASR) - Pokroky v oblasti inklúzie príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít, podporné opatrenia vo vzdelávaní zohľadňujúce potreby žiakov a študentov so špecifickými potrebami, ale i kroky v oblasti práva na primerané bývanie, zamedzenia rodovej diskriminácie v zamestnaní či zdravotnej starostlivosti zameranej na reprodukčné zdravie ženy sú súčasťou štvrtej periodickej správy SR o plnení záväzkov v oblastiach, ktorých sa dotýka Medzinárodný pakt o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach. Dokument informujúci o konkrétnych krokoch vlády SR prijatých v období rokov 2019 - 2024 schválil v utorok kabinet.

B. Susko rokoval o zlepšovaní podmienok pre zamestnancov justície
Bratislava 14. októbra (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) v pondelok na pôde rezortu prijal predsedníctvo Odborového zväzu Justície v SR. Mnohí zamestnanci nie sú podľa šéfky zväzu Márie Rusňákovej dostatočne odmeňovaní, čo sa prejavuje pri obsadzovaní miest kvalitnými uchádzačmi. TASR o tom informovala Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia rezortu.

Sudcovská rada žiada pre Klimenta trest, právny zástupca oslobodenie
Bratislava 14. októbra (TASR) - Sudcovská rada Najvyššieho súdu (NS) SR žiada pre disciplinárne obvineného sudcu Juraja Klimenta disciplinárne opatrenie vo forme preloženia na súd nižšieho stupňa, prípadne zníženie funkčného platu o 50 percent na obdobie jedného roka. Zástupca Sudcovskej rady NS Patrik Príbelský to uviedol v záverečnej reči. Klimentov právny zástupca Matúš Harkabus žiada oslobodenie spod disciplinárneho obvinenia. Argumentoval, že Klimentov skutok nebol disciplinárnym previnením. Rozhodnutie má senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR vyhlásiť v utorok (15. 10.).

Na pojednávaní proti sudcovi J. Klimentovi vypovedal napadnutý sudca
Bratislava 14. októbra (TASR) - Pred senátom Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR vypovedal v pondelok proti disciplinárne obvinenom sudcovi Jurajovi Klimentovi sudca Peter Paluda. Toho mal Kliment minulý rok fyzicky napadnúť na parkovisku Kancelárie Najvyššieho súdu SR na Panónskej ulici v Bratislave.

Zdroj: https://www.teraz.sk/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk