19.6.2024
ID: 6095upozornenie pre užívateľov

Zákaz poloautomatických zbraní: členské štáty, ktoré chcú ponechať v platnosti staré povolenia pre tieto zbrane, to môžu stanoviť aj pre zbrane upravené na streľbu nábojkami

Podľa Súdneho dvora nič nebráni tomu, aby členské štáty stanovili, že držitelia poloautomatických strelných zbraní upravených na streľbu nábojkami mohli po ich zákaze využívať prechodný režim, ak sa takýto režim zavedie pre držiteľov takýchto zbraní, ktoré môžu strieľať skutočnými projektilmi. Cieľ zaistiť verejnú bezpečnosť občanov Únie nie je ohrozený tým, že držitelia takto upravených zbraní môžu tiež využiť zachovanie platnosti už udelených povolení.

Medzi združením Défense Active des Amateurs d’Armes ASBL (DAAA) a dvoma belgickými občanmi na jednej strane a Conseil des ministres (Rada ministrov, Belgicko) na druhej strane, je spor týkajúci sa reformy zákona o zbraniach, ktorá nadobudla účinnosť v roku 20191. Podľa tohto textu boli zakázané určité typy poloautomatických zbraní upravených na streľbu nábojkami, ktoré boli do začiatku júna 2019 v Belgicku vo voľnom predaji. Odvtedy držitelia tohto typu zbraní už nemajú možnosť si ich ponechať, pretože sa stali vlastníkmi zakázanej zbrane. Naproti tomu majitelia skutočných poloautomatických strelných zbraní (neupravených, a teda schopných strieľať skutočnými projektilmi), ktorí ich zákonným spôsobom nadobudli a zaregistrovali pred 13. júnom 2017, využívajú prechodný režim, ktorý im umožňuje si ich ponechať.

Podľa DAAA táto situácia vedie k rozdielnemu zaobchádzaniu medzi osobami, ktoré majú v držbe zbraň patriacu do týchto dvoch kategórií, a smernica Únie, ktorú mala belgická reforma prebrať2 porušuje najmä vlastnícke právo, ako aj zásady rovnosti zaobchádzania, zákazu diskriminácie a ochrany legitímnej dôvery. Cour constitutionnelle (belgický Ústavný súd), ktorému bola vec predložená, sa pýtal Súdneho dvora, či je relevantné ustanovenie smernice neplatné tým, že nepovoľuje členským štátom stanoviť prechodný režim v prospech osôb, ktoré pred 13. júnom 2017 zákonným spôsobom nadobudli a zaregistrovali poloautomatickú strelnú zbraň, ktorá bola upravená tak, aby slúžila výlučne na streľbu nábojkami.

Súdny dvor zasadajúci v rozhodovacom zložení veľkej komory potvrdil platnosť predmetného ustanovenia, ktoré neporušuje ani vlastnícke právo, ani zásady rovnosti zaobchádzania, zákazu diskriminácie a ochrany legitímnej dôvery.
Toto ustanovenie totiž na rozdiel od predpokladu, z ktorého vychádza DAAA, v skutočnosti oprávňuje členské štáty ponechať v platnosti staré povolenia pre všetky dotknuté poloautomatické strelné zbrane, vrátane tých, ktoré boli upravené tak, aby slúžili výlučne na streľbu nábojkami. Je úlohou belgického Ústavného súdu vyvodiť dôsledky z tohto konštatovania, pokiaľ ide o preskúmanie platnosti vylúčenia takýchto zbraní z prechodného režimu zavedeného belgickým zákonodarcom, o ktorom rozhoduje.


[1]Väčšia časť ustanovení tejto reformy predstavuje čiastočné prebratie smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/853 zo 17. mája 2017, ktorou sa mení smernica Rady 91/477/EHS o kontrole získavania a vlastnenia zbraní. Medzičasom bola táto posledná uvedená smernica zrušená a nahradená smernicou Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/555 z 24. marca 2021 o kontrole nadobúdania a držania zbraní.
[2]Pozri poznámku pod čiarou 1.

 

Zdroj:
Riaditeľstvo pre komunikáciu
Sekcia pre tlač a informácie curia.europa.eu
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 40/24
V Luxemburgu 5. marca 2024
Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-234/21 | Défense Active des Amateurs d’Armes a i.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk